Meer mensen schakelen GLI-hulp in bij aanpakken overgewicht

Deel dit bericht via

Ruim 7 duizend* mensen in Nederland volgen een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dat is een forse toename sinds 31 oktober vorig jaar. Toen waren 1377 deelnemers bekend. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat zij hebben uitgevoerd met behulp van declaratiedata van Vektis.

Tot 30 april 2020 is voor 1,6 miljoen euro aan GLI-declaraties vergoed door de zorgverzekeraars. Het zijn vooral zorggroepen, leefstijlcoaches en fysiotherapeuten die declaraties ingediend hebben voor verleende GLI-zorg.

Hogere zorgkosten GLI-deelnemers

Deelnemers aan GLI zijn gemiddeld 52 jaar, 70% van hen is vrouw. De zorgkosten van GLI-deelnemers zijn flink hoger: voor 2017 hebben zij tot 36% hogere zorgkosten (alle kosten die vergoed worden uit de basisverzekering) ten opzichte van alle verzekerden (incl. de GLI-deelnemers). In 2018 zijn de kosten zelfs 40% hoger. De hogere kosten zijn onder andere te verklaren doordat GLI-deelnemers vaak 1 of meer chronische aandoeningen hebben.

 

In de provincie Gelderland vinden we de meeste deelnemers. De meeste aanbieders vinden we in de Randstad.

Factsheet RIVM

RIVM heeft een factsheet over GLI samengesteld op basis van declaratiedata van Vektis. De factsheet diende als input voor de kamerbrief waarmee Staatssecretaris Blokhuis de Tweede Kamer informeerde over de evaluatie van de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars op het gebied van preventie bij risicogroepen.

*Stand per 30 april 2020: 7072 mensen nemen deel aan GLI




Meer lezen over GLI?

Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staan tips in om meer te bewegen, gezonder te eten en meer balans te krijgen in het leven. Je kan hierbij begeleiding zoeken van een leefstijlcoach (GLI). Sinds 1 januari 2019 wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met een BMI tussen 25-30, met een verhoogd risico op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Of voor mensen met een BMI hoger dan 30, met een verwijzing van de huisarts.

Marjolein van Driel is leefstijlcoach. Zij legt uit wat een leefstijlcoach nu precies doet. “Het is mijn doel om mensen die bij mij komen ‘gezonder’ te maken. Mensen komen met verschillende zorgvragen bij een leefstijlcoach. Meestal is dat afvallen, soms ook bijvoorbeeld energieker willen zijn. Voor de goede orde: een leefstijlcoach is geen diëtiste. Dat wil zeggen: een diëtiste kan wel leefstijlcoach zijn. Zo ben ik zelf van huis uit fysiotherapeut. Meerdere vakgebieden kunnen gecombineerd worden, maar dat hoeft dus niet. Als leefstijlcoach kijken wij juist naar het grotere plaatje: welke factoren hebben invloed op bijvoorbeeld het overgewicht? Welke ongezonde gewoontes kunnen we omzetten in gezonde gewoontes? Denk aan slecht slapen, een verstoord dag- en nachtritme, stress of slechte voeding. Ik geef mensen inzichten en help ze bij de gedragsverandering die dan nodig is. We nemen kleine stappen, pakken 1 ding tegelijk aan. Soms verwijs ik mensen door naar een andere hulpverlener, bijvoorbeeld een diëtiste, psycholoog of fysiotherapeut.” 

Leefstijlcoaches in jouw woonplaats

Wil jij weten of er in jouw woonplats geregistreerde aanbieders van de gecombineerde leefstijlinterventie zijn? Ga dan naar de website Loket Gezondleven. Via de zorgzoeker op de site van de zorgverzekeraar kun je zien met welke aanbieders zij een contract hebben afgesloten. Bron: RIVM