Het AGB-register als ‘verbinder’

Deel dit bericht via

Wist je dat het AGB-register de relatie tussen een zorgverlener en een zorginstelling/vestiging in kaart brengt? En dat dat uniek is, omdat alleen het AGB-register dit soort onderlinge relaties vastlegt?

Zowel zorgverleners als zorginstellingen hebben een AGB-code. Wanneer bijvoorbeeld een specialist aan het werk gaat in een bepaald ziekenhuis, dan leggen we dat vast in het AGB-register. We verbinden de persoon aan de organisatie, zelfs op vestigingsniveau indien van toepassing. We noemen dit het vastleggen van de arbeidsrelatie. Kwalificaties/bevoegdheden op persoonsniveau gaan op deze manier mee naar de organisatie waaraan een zorgverlener zich verbindt. Gaat de specialist weer uit dienst, dan verbreken we de relatie tussen de persoon (en de kwalificaties op persoonsniveau) en de organisatie. Historische gegevens blijven hierbij bewaard.

Inzichten voor zorggidsen

Het mooie van het vastleggen van dit soort onderlinge relaties is dat het zorgverzekeraars het inzicht biedt dat nodig is om cliënten snel en goed te kunnen doorverwijzen naar de juiste zorginstelling, omdat direct duidelijk is welke zorgaanbieder welke behandeling geeft. Het doorverwijzen door een zorgverzekeraar wordt ook wel ‘zorggidsen’ genoemd. Dit zijn uiteraard ook interessante inzichten om te tonen op keuzewebsites, zoals https://www.zorgkaartnederland.nl/. Daarnaast is het AGB-register de bron voor het Landelijk Register van Zorgaanbieders, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voordeel bij zorginkoop

Ook zorgaanbieders zelf hebben er baat bij als het vastleggen van de relaties goed gebeurt. Een praktijk voor fysiotherapie die de relaties met de bij hen werkende fysiotherapeuten goed heeft ingevuld, kan hier voordeel uithalen bij het sluiten van contracten inzake de zorginkoop. Bijvoorbeeld omdat direct duidelijk is dat er een fysiotherapeut werkt met een ParkinsonNet-bevoegdheid.

Wachttijden registreren

Het AGB-register is dé informatiebron binnen de zorg en wordt in bijna alle zorgprocessen en door alle partijen in de zorg gebruikt. En steeds vaker ook voor andere toepassingen, zoals de registratie van wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. En binnenkort is AGB ook voor casemanagement dementie in de wijkverpleging de unieke sleutel.