Ondersteuning invoering van de nieuwe DG-standaard per 1 januari 2017

Deel dit bericht via

Er zijn landelijke afspraken gemaakt voor het declareren van dure geneesmiddelen. Hiervoor is standaard DG301-DG302 opgesteld. Wijzigingen in de wet- en regelgeving en contractuele afspraken tussen zorgverzekeraars en MSZ-instellingen die dure geneesmiddelen mogen declareren zijn hierin verwerkt.

Bent u een MSZ-instelling, dan declareert u vanaf 1 januari 2017 dure geneesmiddelen met de DG301v1.0 in plaats van met de ZH308v9.0.

Bent u werkzaam bij een zorgverzekeraar, MSZ-instelling, een softwareleverancier of het landelijk elektronisch declaratieportaal (EPD) van VECOZO en heeft u ondersteuning nodig bij de invoering van het vernieuwde declaratieproces voor dure geneesmiddelen?  Bekijk dan enkele wenken hieronder:

 • Alle producten die de DG301v1.0-implementatie ondersteunen, zijn in de eerste helft van 2016 opgeleverd. De aangeboden producten en diensten zijn: DG301-DG302 -documentatie op het publicatiemedium WESP, het testportaal PORTES, de testset en testbestandgenerator TOWER.
 • Om een systeemtest succesvol te laten doorlopen kunnen testbestanden aan het testportaal PORTES van Vektis ter controle aangeboden worden. Bij het testportaal staan de bestaande controleniveaus beschreven.  De volgende controleniveaus van PORTES zijn voor de DG301v1.0 in productie:
  • controleniveau 1 tot en met 3
  • controleniveau 4 tot en met 5: vrijwel volledig gebaseerd op de op WESP gepubliceerde RBC, het document met de beschreven bedrijfs- en controle regels.
 • Testbestandgenerator TOWER
  Met behulp van TOWER kunt u zelf een eenvoudig testbestand aanmaken. TOWER is voor de DG301v1.0 en DG302v1.0-standaard per april 2016 beschikbaar.
 • Het ministerie van VWS ondersteunt de Landelijke facilitering testen declaratieverkeer DG301-DG302. Op de website Add-On bekostiging 2017 vind u meer informatie hierover.
 • Voor vragen over de DG301-DG302-standaard kunt u terecht bij onze servicedesk via helpdesk-EI@vektis.nl.