Vektis geeft inzicht in gebruik dure geneesmiddelen, geboortezorg en zorg in gemeenten

Vanaf vandaag staan op Zorgprisma Publiek van Vektis de meest recente inzichten in het gebruik van dure geneesmiddelen. Ook biedt de website een update van de informatie over zorg in gemeenten en een nieuw thema: geboortezorg. De inzichten zijn gebaseerd op zorgdeclaraties uit 2015.

Vektis geeft op Zorgprisma Publiek onder meer informatie over de kosten en de verstrekking van dure geneesmiddelen. Zo stijgen de kosten van dure geneesmiddelen elk jaar met 100 miljoen euro. Het gaat voornamelijk om geneesmiddelen tegen kanker en ontstekingsziekten zoals reuma. In 2015 waren de totale kosten voor geneesmiddelen in de apotheek en het ziekenhuis 6,2 miljard euro.

Het thema geboortezorg is nieuw op Zorgprisma Publiek. De website laat onder meer zien dat kraamzorg gemiddeld 1.650 euro kostte per vrouw in 2015. De gemiddelde leeftijd van de vrouw bij de bevalling was 31 jaar en er waren circa 27.000 keizersneden.

Het thema zorg in gemeenten op Zorgprisma Publiek biedt een compleet en uniek beeld van de zorg in gemeenten vanuit alle domeinen. Het thema bevat informatie over de Zorgverzekeringswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en langdurige zorg. Vektis wil met deze informatie het gesprek en de samenwerking bevorderen en faciliteren tussen gemeenten en zorgverzekeraars.

Zorgprisma Publiek

Zorgprisma Publiek biedt inzichten, feiten, cijfers en interactieve informatie bij een groot aantal zorgthema’s. Naast de updates van bestaande thema’s voegt Vektis ook regelmatig nieuwe thema’s toe. Kijk voor meer informatie op www.zorgprismapubliek.nl.