Corona Impact Simulator

Hoeveel tijd kost het om de door corona uitgestelde zorg in te halen? Dat is te simuleren met de door Vektis ontwikkelde corona impact simulator voor ziekenhuiszorg. Vektis stelt het pototype beschikbaar aan ziekenhuizen met een MSZ Plus-abonnement en zorgverzekeraars met een Zorgprisma account. Met de simulator schetsen we een beeld van de capaciteit die nodig is om de gemiste zorg in te lopen. We kunnen dit doen voor alle vormen van zorg die op de urgentielijst medisch specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staan en voor de uitgestelde ‘reguliere’ zorg. We doen dit op 3 niveaus: voor heel Nederland, op ROAZ-niveau en per ziekenhuis.

 

  • Scenario’s geven een beeld van hoe lang het duurt om de uitgestelde zorg in te halen
  • Onderscheid tussen urgente en minder-urgentezorg volgens de Nza urgentielijst
  • Op 3 niveaus: landelijk, ROAZ-regio’s en per ziekenhuis
  • Beschikbaar voor ziekenhuizen met een MSZ Plus-abonnement en zorgverzekeraars

Meedenken?

Wil je meedenken over de corona impact simulator, neem dan contact op met Jeroen.

Contact

Hoe werkt de corona impact simulator?

Het aantal patiënten waarvoor in 2018 een dbc is geopend, vormt de basis van de simulatie. In de simulator stel je in hoeveel dagen er minder zorg geleverd is en wat de verwachte capaciteit is als de zorg weer opstart. Op basis daarvan geeft de simulator aan hoeveel tijd nodig is voor de inhaal-zorg, die bovenop de ‘normale’ zorg komt. De simulator houd rekening met seizoenstrends en heeft veel mogelijkheden tot het schetsen van meerdere scenario’s.

Corona impact simulator gebruiken

Werk je bij een ziekenhuis dat gebruik maakt van MSZ Plus via Zorgprisma? Dan kun je gebruikmaken van de corona impact simulator. Je kunt dan aan de slag met simulaties over uitgestelde zorg in je eigen ziekenhuis, ROAZ-regio’s (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) en heel Nederland. Werk je bij een zorgverzekeraar en heb je een Zorgprisma account dan beschik je ook over de corona impact simulator, in de vorm van een dashboard met alle ziekenhuizen in Nederland.

De corona impact simulator draait niet binnen de Zorgprisma-omgeving.
Vraag daarom hier toegang aan tot de corona impact simulator.

We zijn benieuwd wat jij van de simulator vindt en of het een nuttig hulpmiddel is voor het inplannen van zorgcapaciteit. In de simulator vind je een feedback-knop (rechts bovenin) Feedback en ideeën zijn ook welkom via datalab@vektis.nl.

 

Meedenken of iets vragen?

Heb je een vraag of wil je meedenken over de corona impact simulator, neem dan contact op met Jeroen.

Naar het contactformulier

Jeroen Adema Coördinator Datalab