Datalab

Vektis Intelligence maakt op verzoek inzichten op maat: een concrete onderzoeksvraag waarop we een concreet antwoord geven. Soms is een vraag niet direct duidelijk of heeft het een meer exploratief of innovatief karakter. Met dit soort vragen gaat het datalab aan de slag. We doen dit altijd samen met de vragensteller, de klant. Het resultaat, het antwoord op de vraag, komt tot stand in een echte coproductie.

 

 

Interesse in maatwerk

Neem contact op met 1 van onze consultants voor meer informatie

Contact

Door een vraag op een andere manier te benaderen en data anders te combineren zoekt het datalab naar vernieuwende oplossingen. Zo halen we innovatieve inzichten uit beschikbare zorgdata. Samen met de opdrachtgever en op basis van de nieuwste datascience-technieken.

2 analisten en een coördinator van Vektis Intelligence gaan 3 weken lang fulltime aan de slag met de onderzoeksvraag en de data. Samen met de klant dus, die waardevolle input waarmee het team verder komt en minimaal 2 halve dagen per week aanwezig is in ons datalab in Zeist. De klant voedt het onderzoeksteam met context rondom de vraag en kan waar nodig bijsturen.

Wij doen dit maatwerk voor zorgverzekeraars, de overheid, wetenschap, zorgaanbieders en koepels van zorgaanbieders.

Wil je gebruikmaken van het datalab? Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

“Ongelofelijk hoeveel je kunt bereiken in 3 weken”

Met de declaratiedata van Vektis als unieke bron deden Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het Datalab van Vektis samen onderzoek naar de inzet van ‘potential aggressive end of life care’ in de laatste levensfase. Er werd gezocht naar antwoord op vragen als: krijgen mensen in deze fase behandelingen die overmatig belastend en (wellicht) niet (meer) gewenst zijn, en zo ja, hoeveel mensen krijgen dergelijke behandelingen en welke factoren hangen daarmee samen?

Heidi Fransen is onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL: “Wij hadden 2 doelen bij aanvang van het onderzoek. Het eerste was uiteraard om een antwoord te krijgen op onze onderzoeksvraag. Het tweede was om inzicht te krijgen in de data van Vektis. Waar de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) alle cijfers heeft over patiënten met kanker die zijn behandeld binnen medisch specialistische zorg, biedt Vektis data van patiënten met alle ziektebeelden in het gehele zorgveld. Dit vormt een interessante aanvullende bron voor onderzoek als het onze. En de NKR bevat waardevolle klinische gegevens die Vektis data complementeren.

De samenwerking met het Datalab was intensief, prettig en leuk. Omdat wij veel fysiek aanwezig waren bij Vektis, werden resultaten direct teruggekoppeld en konden we er samen over nadenken. Ongelofelijk hoeveel je op deze manier kunt bereiken in 3 weken!

Uit het onderzoek kwam overigens naar voren dat het inzetten van palliatieve zorg leidt tot minder behandelingen en opnames in de laatste levensfase die (wellicht) niet gewenst zijn. Op deze uitkomst hadden wij gehoopt”, besluit Fransen.  Binnenkort publiceren IKNL en Vektis de eerste concrete uitkomsten van dit bijzondere onderzoek.

Lees meer

Meer weten?

Neem contact op met de consultants voor meer informatie over inzichten op maat.

Naar het contactformulier

Tijs,Ronald en Niels Consultants