Declaratiedata geven inzicht in opgestapelde zorg na corona

Deel dit bericht via

Nu we de piek van het aantal coronabesmettingen achter ons lijken te hebben gelaten, kijkt de zorgsector weer voorzichtig vooruit naar het opstarten van de reguliere planbare zorg. Hoe dat er straks precies uitziet weet nog niemand. Duidelijk is al wel dat het inhalen van uitgestelde zorg veel tijd gaat kosten. Want deze uitgestelde zorg komt bovenop de ‘normale’ zorg. Hoeveel tijd dat is te simuleren met de door Vektis ontwikkelde corona impact simulator. Voor staaroperaties hebben we dat al gedaan. Daaruit blijkt dat het tot eind 2021 duurt om alle gemiste staaroperaties in te halen.

Corona impact simulator

Jeroen Adema werkt als coördinator in het Datalab van Vektis. Hij stond aan de wieg van de corona impact simulator. “Met de simulator schetsen we een beeld van de capaciteit die nodig is om de gemiste zorg in te lopen. We kunnen dit voor allerlei vormen van zorg doen. Denk naast staaroperaties bijvoorbeeld aan fysiotherapie of geestelijke gezondheidszorg. Uitgangspunt hierbij is het aantal behandelingen dat er in een week in 2019 of 2018 uitgevoerd is. In het dashboard stellen we in hoeveel dagen er geen zorg geleverd is en wat de verwachte beschikbare capaciteit is als de zorg weer start. Op basis daarvan geeft de simulator aan hoeveel tijd nodig is om de uitgestelde zorg in te halen.”

Staaroperaties

Jeroen legt uit hoe dat in het voorbeeld van de staaroperaties werkt: “In 2018 opereerden oogartsen in Nederland bijna 200 duizend ogen aan staar. Dat zijn gemiddeld 3.800 staaroperaties (100%) per week. In de afgelopen 6 weken zijn er nauwelijks staaroperaties uitgevoerd, dat zijn bijna 23 duizend uitgestelde staaroperaties. Met een beschikbare capaciteit van bijvoorbeeld 105%, komen we uit op gemiddeld 3.990 behandelingen per week. Dat zijn 190 operaties bovenop het normale aantal. Je hebt dan bijna 2 jaar nodig om die 23 duizend staaroperaties in te halen.”

Capaciteit voorlopig nog geen 100%

Veel mensen kiezen er vanwege de kans op besmetting voor om hun bezoek aan een zorgverlener nog even uit stellen. Dus voor zorgverleners die weer starten - zoals nu binnen de mondzorg - staat de agenda niet direct weer helemaal vol. Bovendien nemen zorgverleners extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals de 1,5 meter maatregel. Jeroen: “Dit maakt dat de capaciteit voorlopig nog zeker niet 100% is. De simulator kan daar rekening mee houden, door de capaciteit in eerste instantie laag te houden.”

Ook ‘verdampte zorg’ speelt een rol bij het voorspellen van de tijd die nodig is om in te lopen. Stel dat iemand op de wachtlijst stond voor een staaroperatie en is overleden. Of een ander voorbeeld: iemand gaat 2 keer per jaar naar de tandarts voor controle, in april en november. De behandeling van april ‘verdampt’ in dit geval of wordt uitgesteld naar een later moment waarna de halfjaarcyclus weer wordt opgepakt, want iemand gaat niet 2 keer in korte tijd. Tot slot is het ook mogelijk om aan te geven hoeveel behandelingen er wel door gingen in coronatijd. Bijvoorbeeld omdat een behandeling niet kon wachten.

Meedenken?

De corona impact simulator wordt momenteel getest en verder uitgebreid met meerdere zorgsoorten. We doen dit graag samen met zorgverzekeraars en zorgaanbieders, zodat we de corona impact simulator spoedig ter beschikking kunnen stellen aan de zorgsector. Ben je zorgaanbieder of zorgverzekeraar en wil je ons hierin verder helpen? Stuur dan een mail naar datalab@vektis.nl.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support