Registratie pedicures in AGB-register wijzigt

Deel dit bericht via

Zorgverzekeraars vergoeden vanaf 21 januari 2021 alleen nog de zorg geleverd door medisch pedicures en door pedicures met een specialisatie reumatische voet en/of diabetische voet. Ben je pedicure dan kan dit gevolgen hebben voor jouw AGB-code, die geregistreerd staat in het AGB-register van Vektis.  
 
De AGB-code is nodig voor het declaratieverkeer. Ben je geen medisch pedicure of heb je de betreffende specialisatie niet? Dan wordt de zorg dus niet meer vergoed en heb je ook geen AGB-code bij Vektis meer nodig.  

Zorgverleners

Of we jouw AGB-code wel of niet beëindigen hangt af van de situatie: 
 
Vektis neemt in het AGB-register 1 op 1 de registratie over van de erkende kwaliteitsregisters (zie kader onderaan dit artikel). Sta je als medisch pedicure ingeschreven bij één van die kwaliteitsregisters en heb je al een actieve AGB-code? Dan hebben wij die erkenning al overgenomen in je AGB-registratie en blijft je AGB-code bestaan. Je hoeft hier zelf niks voor te doen.  

Beëindiging diploma-erkenning in uw AGB-registratie

Vanaf 31 december 2020 is alleen een registratie in één van de 3 kwaliteitsregisters kwalificerend voor een AGB-code. De kwaliteitsregisters controleren de diploma’s en andere bewijzen van bekwaamheid. Het is daarom niet nodig dat dit ook in het AGB-register vastgelegd wordt, dus worden deze erkenningen na deze periode niet meer geregistreerd in het AGB-register. Dit is dus een administratieve einddatum.

Ben je pedicure met specialisatie diabetische voet en reumatische voet en heb je al een actieve AGB-code? Dan kan je de huidige AGB-code tijdens een overgangsperiode behouden en blijft de zorg voorlopig nog vergoed. Wel is het van belang om de bevoegdheid van medisch pedicure te behalen binnen die overgangsperiode. Zodra je als medisch pedicure ingeschreven staat bij één van de erkende kwaliteitsregisters, dan verwerken wij die erkenning automatisch  in het AGB-register.  
 
Ben je geen medisch pedicure of heb je geen specialisatie diabetische voet en reumatische voet? Dan heb je geen erkenning die kwalificerend is voor een AGB-code. Heb je nog wel een AGB-code, dan zullen we die met terugwerkende kracht beëindigen, met als einddatum 31 december 2020. Je krijg hierover in de 2e helft van oktober bericht. Wanneer je weer aan de voorwaarden voldoet, kun je je AGB-code laten heropenen via het aanvraagformulier.  

Ondernemingen

Bovenstaande heeft betrekking op de AGB-codes van zorgverleners. Indien je een eigen praktijk hebt, of zelfstandige bent, dan heb je ook een AGB-code voor je onderneming. Voor een ondernemings-AGB-code als pedicure gelden 2 verplichtingen: 

  1. Een geldig KvK-nummer.
  2. Een actieve werkrelatie met een zorgverleners-AGB-code van een pedicure. 

Zodra wij de zorgverleners-AGB-code sluiten, beëindigen wij hiermee ook altijd de werkrelatie. Als geen van de pedicures bij een praktijk nog een actieve AGB-code heeft, zullen wij de AGB-code van de praktijk dus ook sluiten met dezelfde einddatum.  

Hoe komt mijn erkenning in het AGB-register van Vektis?

Vektis zorgt ervoor dat de erkenningen voor de zorgsoort pedicures in het AGB-register altijd actueel zijn. We werken daarvoor samen met de erkende kwaliteitsregisters van pedicures: NMMV/KMV, KRP/Procert en Stipezo/RPV. Indien je ingeschreven staat in één van deze registers, dan worden jouw erkenningen automatisch aan ons doorgegeven en verwerkt in het AGB-register. Ook als je uitschrijft bij het kwaliteitsregister wordt dit automatisch verwerkt. Hierdoor kunnen zorgverzekeraars voor de declaraties vertrouwen op de bevoegdheid van de pedicures zoals deze in het AGB-register is vastgelegd.  
 
Via onze besloten digitale omgeving Mijn Vektis kan je jouw registratie in het AGB-register inzien. Bij de AGB-code zie je welke erkenning(en) we geregistreerd hebben. Is de informatie die hier staat niet juist, neem dan contact op met jouw kwaliteitsregister. 

Medisch pedicure

Het is nu alleen nog mogelijk voor medisch pedicures om een nieuwe AGB-code aan te vragen. Pedicures die nog geen medisch pedicure zijn, maar wel al de kwalificaties reumatische voet en/of diabetische voet hebben, houden recht op een AGB-code met deze kwalificaties tijdens een overgangsperiode.

De kwalificaties Pedicure, Pedicure risicovoet, Register pedicure en Paramedisch Chiropodist zijn beëindigd. 

verseisten Pedicure AGB
 
Figuur 1: vereisten voor een AGB-code als pedicure zoals vermeld in AGB Registratie & Controle 

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support