Verzekerden in beeld: zie hoe verzekerd Nederland zich beweegt

“Jaarlijks kiezen zo’n 1 miljoen mensen een nieuwe zorgverzekeraar. En dat is gezond. Dat laat zien dat wij een vrije keuze hebben en dat wij die keuze daadwerkelijk kunnen maken.” Marieke Smit, manager Intelligence Vektis

Deel dit bericht via

De Zorgthermometer is gereed. Dé publicatie waarin we terugblikken op het overstapseizoen van 2021-2022. De Zorgthermometer bevat uiteraard feiten en cijfers, maar belicht ook verschuivingen en trends in het gedrag van verzekerd Nederland.

1 van de belangrijkste cijfers is het overstapcijfer: tussen 2021 en 2022 zijn 1,2 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat is 6,7% van de verzekerden. Het overstapcijfer komt daarmee iets hoger uit dan vorig jaar (6,5%). Dit jaar vinden wij de meeste overstappers in Utrecht, Zutphen en Almere.

Het verplichte eigen risico bedraagt 385 euro. 13% van de verzekerden neemt daarbovenop een vrijwillig eigen risico. Van die mensen kiest 75,2% voor het hoogste bedrag (500 euro). Voor hen bedraagt het totale eigen risico 885 euro (385 + 500). Wat opvalt is dat 86% van de mensen die kiezen voor het hoogste eigen risico van 885 euro, minder dan 385 euro besteedt; dus minder dan het verplichte eigen risico.

Meer feiten en cijfers inzien? Kijk dan op deze pagina. Of download direct de Zorgthermometer:

Voorkant Zorgthermometer Verzekerden in Beeld 2022.jpg