Datalab: "De data klopte niet met ons wereldbeeld"

Begin 2018 opende de deuren van het Vektis Datalab. Soms is een vraag van een klant niet direct duidelijk of heeft het een meer exploratief of innovatief karakter. Met dit soort vragen gaat het Datalab aan de slag. Dit doen we altijd samen met de vragensteller, de klant. Het resultaat komt zo tot stand in een echte coproductie. VGZ is de 1e klant voor wie het Datalab aan de slag ging. En met succes: ‘Dit smaakt naar meer!’

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in

Niels van Gorp is senior BI-business specialist bij VGZ. “Ik verbind de analysekant met onze business. En vice versa. En daar hoort innovatie ook bij. De manier waarop het Datalab een vraag benadert is innovatief en dus had ik vanuit VGZ de eer om samen met Vektis aan de slag te gaan.

Onderzoek naar specialistennetwerken

Wij hebben met het Datalab onderzoek gedaan naar specialistennetwerken. Sommige specialisten werken voor meerdere ziekenhuizen of zelfstandige behandelcentra. Wij wilden weten hoe die netwerken in elkaar steken. Het gaat dan om vragen als volume en verwijsgedrag. Verwijzen specialisten die in meerdere ziekenhuizen werken vaker door naar ‘dat andere’ ziekenhuis dan specialisten die maar 1 werkgever hebben? We konden het verband niet vinden, en daar was ik eigenlijk wel blij om. De data klopte in die zin niet met ons wereldbeeld. Wel vonden we een aantal andere opvallende zaken terug in de data, de bijvangst bleek erg interessant.

Onderdeel van het Vektis-team

Het is leuk om te zien dat de mensen van Vektis met veel focus werken tijdens zo’n sprint. De sfeer was goed en het geeft een hoop energie. Omdat wij als klant deel uitmaakten van het Vektis-team tijdens die 3 weken, konden we snel besluiten nemen. Zo kom je in relatief korte tijd tot iets concreets of kun je besluiten wel of niet verder te zoeken in een bepaalde richting, omdat het niet voldoende oplevert. Wij liepen na 3 weken met een prototype onder de arm de deur uit. Het prototype staat nu bij ons op kanoor. De volgende stap is om te kijken of er binnen VGZ animo is om dit verder door te ontwikkelen".

Niels van Gorp, VGZ

Vektis Datalab

Soms is een vraag niet direct duidelijk of heeft het een meer exploratief of innovatief karakter. Met dit soort vragen gaat ons datalab aan de slag. We doen dit altijd samen met de vragensteller, de klant. Het resultaat, het antwoord op de vraag, komt tot stand in een echte co-productie.

Lees meer over het Vektis datalab

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support