Kwaliteitsactie AGB-registraties zonder KvK-nummer

AGB-registraties van ondernemingen waarbij de Kamer van Koophandel-registratie (KvK) ontbreekt, zijn per 31 maart 2021 beëindigd. Is je AGB-code beëindigd vanwege deze kwaliteitsactie, maar wil je de AGB-code blijven gebruiken? Laat dan je AGB-registratie heropenen. Hoe je dat doet lees je op deze pagina.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in

Wat moet je doen?

Ga naar de pagina AGB-code aanvragen en kies voor aanvragen AGB-code onderneming. Was er aan je AGB-code voor de onderneming ook een persoonlijke AGB-code gekoppeld en is die persoonlijke AGB-code ook niet actief, kies dan voor AGB-code persoonlijk + onderneming.

Vul het aanvraagformulier in en klik op aanvraag indienen. Je ontvangt een geautomatiseerde e-mail waarin we uitleggen hoe je de aanvraag ondertekent.

Mail de ondertekende aanvraag, met eventuele bewijsstukken naar aanvraag@agbcode.nl. Vermeld in deze mail duidelijk dat het gaat om het heropenen van een bestaande AGB-code, en vermeld hierbij de AGB-code die heropend moet worden.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting tot het registreren van een KvK-nummer bij een AGB-registratie: 

  • SCEN-artsen en huisartsen die in bepaalde provincies van België of deelstaten van Duitsland gevestigd zijn hebben een ontheffing KvK.
  • Ondernemingen met kwalificatie 6701 netwerk dementie en 9803 zorgverzekeraars.

AGB-codes waarop deze uitzondering van toepassing is, zijn niet beëindigd.

Waarom is het KvK-nummer zo belangrijk?

Een KvK-registratie is nodig om ondernemingen te identificeren. Door KvK en AGB te koppelen weten we zeker dat een AGB-code bij een bepaalde onderneming hoort. Belangrijke wijzigingen gedaan in het KvK-register, zoals een adreswijziging of gewijzigde handelsnaam, worden automatisch doorgegeven aan het AGB-register waardoor je AGB-registratie up-to-date blijft.

Waarom is mijn persoonlijke AGB-code ook afgesloten?

In de meeste gevallen is het verplicht om bij een persoonlijke AGB-code ook een werkrelatie te hebben met een onderneming. Wanneer de AGB-code van de onderneming wordt beëindigd, is hiermee de werkrelatie met de onderneming ook beëindigd. Wanneer de afgesloten onderneming de enige werkrelatie was bij een persoonlijke AGB-code, dan voldoet deze daarmee niet meer aan de vereisten en krijgt dus ook een einddatum. Zie voor meer informatie over de vereisten van een AGB-code het AGB registratie en controle document.

Kwaliteitsacties

Om de kwaliteit van het AGB-register te waarborgen, vinden er regelmatig kwaliteitsacties plaats. Deze kwaliteitsactie is gericht op het beëindigen van AGB-registraties zonder KvK-registratie.

Vanuit de historie is er een klein aantal ondernemingen in het AGB-register bij welke het KvK-nummer nooit geregistreerd is. Voor het achterhalen van deze KvK-nummers zijn er al meerdere acties geweest, omdat de registratie verplicht is voor het behouden van de AGB-code.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support