Kwaliteitsactie echoscopie in AGB

In samenwerking met KNOV, BEN en Peridos zorgt Vektis ervoor dat de erkenningen en kwalificaties in de zorgsoort 08 verloskundigen en de prenatale screening kwalificaties in zorgsoort 90 worden bijgewerkt. De kwalificaties zijn per 1 januari 2022* aangepast aan de actualiteit en de wensen van de zorgverzekeraars. Door de koppeling met de registers van KNOV, BEN en Peridos kunnen wij de gegevens over de bevoegdheid echoscopie in het AGB-register up-to-date houden.  

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

*Vektis sprak met de zorgverzekeraars af dat de aanvangsdatum van de nieuwe kwalificaties 1 januari 2022 is. Het kan dus zijn dat de zorgaanbieder al eerder bevoegd is dan de datum die in het AGB-register geregistreerd staat. Declaraties die voor deze datum vallen, kunnen daarom niet gecontroleerd worden op basis van de nieuwe kwalificaties in AGB, maar moeten nog op basis van de oude controles beoordeeld worden.

Nieuwe kwalificaties (1 januari 2022)

9040 Eerste trimester SEO
9041 Tweede trimester SEO
9042 Biometrie echo
9043 Termijn echo
9044 Gynaecologische echo
9045 Counseling prenatale screening
08 Verloskundigen:
0805 Eerste trimester SEO
0806 Tweede trimester SEO
0807 Biometrie echo
0808 Termijn echo
0809 Counseling prenatale screening

Wat betekent dit voor mij als echoscopist?

Wanneer je ingeschreven staat bij BEN, Peridos en/of KNOV, hebben zij jouw bevoegdheid aan ons doorgegeven. Je kan dit terugzien in je AGB-code bij de erkenningen. Op basis van de erkenningen hebben wij ook al de juiste kwalificatie toegevoegd.

Verouderde kwalificaties

Door de vernieuwde indeling zijn een aantal kwalificaties zoals die geregistreerd werden in het AGB-register, verouderd. Wij zullen deze kwalificaties beëindigen bij alle AGB-codes met als einddatum 31-12-2021. Omdat we per 01-01-2022 over zijn op de nieuwe indeling en de nieuwe kwalificaties al toegevoegd zijn, heeft dit geen invloed op de declaraties.  
 
De verouderde kwalificaties die zullen worden gesloten zijn:  
0802 Verloskundige, Echoscopie NT 
0803 Verloskundige, Echoscopie SEO 
9018 Echoscopie 
9026 Echoscopie NT 
9027 Echoscopie SEO 
9028 Echoscopie Uitwendig

AGB-codes zonder de nieuwe kwalificaties

In zorgsoort 90 (AGB-codes beginnend met 90) komt het voor dat zorgverleners wel een oude kwalificatie hebben (zie bovenstaande lijst), maar niet een van de nieuwe kwalificaties. Deze zorgverleners zullen wij aanschrijven om hen hierop te attenderen. Wanneer alle kwalificaties bij een AGB-code beëindigd worden, zal namelijk ook de AGB-code een einddatum krijgen. Doormiddel van een bewijs van inschrijving van de BEN of Peridos, kan de juiste nieuwe kwalificatie worden toegevoegd, zodat dit voorkomen wordt. Dit wordt verder toegelicht in de mail.

Waarom doet Vektis dit?

De AGB-registratie is bedoeld voor het declaratieverkeer. De vereisten om voor vergoeding in aanmerking te komen zijn in de loop der tijd veranderd. Om de kwaliteit van het AGB-register te waarborgen, is het belangrijk dat de erkenningen up-to-date worden gehouden, en dat verouderde registraties worden afgesloten of bijgewerkt.  

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support