Vektis Intelligence publiceert nieuwe inzichten ggz: flink meer mensen naar praktijkondersteuner

Deel dit bericht via

Uit zojuist gepubliceerde inzichten van Vektis Intelligence blijkt dat 4x zoveel mensen met psychische klachten in 2016 aanklopten bij de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) dan in 2012: in 2016 waren dit er 485 duizend ten opzichte van 122 duizend in 2012. Twee keer zoveel huisartsenpraktijken hebben inmiddels een POH-GGZ toegevoegd aan hun praktijk. 61% van de patiënten die in 2014 bij de POH-GGZ komen, had in 2015 geen ggz meer nodig.

In totaal gaven we in 2015 3,9 miljard euro uit aan het geestelijk welzijn van Nederland.  Depressie, angst en persoonlijkheidsstoornissen vormen de top-3 geestelijke aandoeningen waaraan mensen lijden.

Uit de inzichten van Vektis Intelligence blijkt dat de POH-GGZ een serieus en laagdrempelig ‘startpunt’ is voor mensen met een geestelijke aandoening. Dit sluit aan bij de afspraken van partijen in de huisartsen- en multidisciplinaire zorg om de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt te organiseren.

Actuele cijfers

Vektis Intelligence bracht de feiten en cijfers over de ggz in Nederland al eerder in kaart, voor het laatst in oktober 2016. Met de analyse van nu zijn die inzichten geactualiseerd.

Naast de publicatie van vandaag brengt Vektis Intelligence meer zorgthema’s breed in beeld. Bijvoorbeeld wijkverpleging, zorg in gemeenten, de Wet langdurige zorg, COPD/astma, fysiotherapie en dure geneesmiddelen. Kijk voor meer informatie op de website van Vektis Intelligence met publieke zorginzichten: www.zorgprismapubliek.nl.

Vektis Intelligence wil met dit soort inzichten in de zorg een bijdrage leveren aan de brede maatschappelijke zorgdiscussie en verschillende partijen – zoals zorgverzekeraars, zorgaanbieders, overheid en politiek – helpen om de juiste keuzes te maken voor goede zorg.

Vektis Intelligence is 1 van de 2 labels van Vektis.  Vektis Intelligence geeft inzicht in het gebruik van zorg over de gehele breedte, doet betrouwbare uitspraken over het verleden en heden én geeft ramingen over het zorggebruik in de toekomst.

Vektis Streams biedt de zorg bouwstenen en standaarden die nodig zijn om operationele processen slim en efficiënter in te richten. Deze processen leveren waardevolle data op, de brandstof voor Vektis Intelligence.