Januari meest populaire maand om met hulp van de huisarts te stoppen met roken

Deel dit bericht via

De maand oktober staat traditiegetrouw in het teken van stoppen met roken. Zoeken ook juist in die maand de meeste mensen de huisarts op voor hulp bij het aanpakken van hun verslaving? Vektis zocht het uit voor je.

Sinds 2015 stijgt het aantal mensen dat hulp zoekt via de huisarts bij het stoppen met roken flink. In 2015 zochten 13.195 mensen hulp, in 2018 waren dat al 19.264 mensen. Vrouwen zoeken over het algemeen iets vaker hulp bij het stoppen met roken dan mannen dat doen.

Het zijn toch vooral de goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar die zorgen voor een piek in het aantal stoppers dat naar de huisarts gaat voor hulp. Ook in ‘stoptober’ zien we een piek.

Regionale verschillen

In Amstelveen meldde bijna 0,60% van de inwoners zich bij de huisarts voor hulp bij het stoppen met roken. In Hoogeveen deed 0,45% van de inwoners dat en in Dongeradeel (Friesland) 0,41%. Er zijn ook gemeentes waar niemand om hulp vroeg bij stoppen met roken: Baarle-Nassau, Schiermonnikoog, Noord-Beveland, Rozendaal, Drechterland, Landerd, Mook en Middelaar, Mill en Sint Hubert.

Klik op de afbeelding hieronder om de landkaart te openen en ontdek hoeveel procent van de inwoners in jouw woonplaats hulp zoeken bij het stoppen met roken.

 Vergoed vanuit de basisverzekering

Hulp bij het stoppen met roken kan bestaan uit persoonlijke begeleiding, het verkrijgen van nicotine vervangende middelen zoals pleisters, zuigtabletten en kauwgom. De huisarts is hierbij meestal het eerste aanspreekpunt. De huisarts bespreekt samen met de verzekerde wat de mogelijkheden zijn om te stoppen met roken en bepaalt of en welke zorg en hulp er verder nodig is. Een mogelijke vervolgstap is gedragsmatige ondersteuning door een gekwalificeerde hulpverlener of behandelaar. Medicatie wordt alleen vergoed in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma, zoals persoonlijke begeleiding.

Een stoppen-met-rokenprogramma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 2020 brengen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s.

Roken risicofactor voor chronische aandoeningen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 22,4% van de Nederlandse bevolking (>18 jaar) in 2018 wel eens een sigaret op stak. Dat is 1 op de 5. Ruim 70% van hen rookt dagelijks. Mensen die roken voelen zich ongezonder blijkt uit onderzoek van RIVM.

Roken is 1 van de belangrijke risicofactoren voor het krijgen van een chronische aandoening. Vektis deed eerder onderzoek naar chronische aandoeningen bij 40-plussers. 




Bovenstaande inzichten zijn gemaakt op basis van declaratiedata van verzekerden die geen ketenzorg ontvangen. Ketenzorg is er voor mensen die via een zorggroep in behandeling zijn voor onder andere diabetes, hart- en vaatziektes en astma/COPD.