Vanaf 15 juli t/m 30 augustus is het klantadviescentrum telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Lees meer

De definitie van een standaard staat beschreven in een aantal documenten. In onderstaand overzicht kun je zien welke documenten dat zijn. Op dit moment ondersteunen de Vektis standaarden berichtuitwisseling in 2 formaten: flatfile-ASCII en XML. De standaard zelf bepaalt het format: flatfile of XML. Ieder standaard heeft een eigen pagina op onze website. Raadpleeg die pagina, van een bepaalde standaard, om te zien uit welke documenten een specifieke standaard bestaat (zie ‘type’).

Stappenplan & tips bij het werken met een standaard

Aan de hand van het volgende stappenplan maak je je het werken met een standaard gemakkelijk eigen.

Stap 1 Standaardbeschrijving lezen

Lees voordat je begint het document ‘standaardbeschrijving’ van de standaard die je wilt implementeren. Weet je (nog) niet om welke standaard het gaat, bekijk dan eerst het standaardenoverzicht (link naar en openen in nieuws venster). De standaardbeschrijving bevat algemene informatie over de standaard en het proces dat het ondersteunt.

Stap 2 Berichtenspecificaties lezen

Bekijk de informatie in de berichtspecificaties. De pdf-versie geeft de informatie in beschrijvende vorm, terwijl de Excel versie per element de te implementeren informatie, zoals veldtype, -lengte, -identificatie, en dergelijke gestructureerd weergeeft. Lees ook de informatie uit het bedrijfs- en controleregels document. Daarin staat beschreven aan welke regels de informatie in het bericht moet voldoen. Dit is bepalend voor jouw software bij het opstellen van een geldig declaratiebericht. In het geval van een standaardtype XML zijn met de verwerking van de XSD en XSLT’s in jouw software de controle niveaus 1 t/m 5 uit het Bedrijfs- en controleregelsdocument geïmplementeerd.

De invulinstructie geeft informatie over hoe je er in complexe situaties voor kunt zorgen dat jouw software de benodigde informatie juist vertaalt naar de vulling van 1 of meer rubrieken in het bericht op basis van de standaard.

Stap 3 Testberichten gebruiken

Als je de standaard hebt ingebouwd in de software, gebruik de testberichten dan als voorbeeldberichten om de werking te toetsen. De testgevallen zijn functionele beschrijvingen. Tevens kun je bij het inbouwen van flatfile berichten gebruik maken van 2 ondersteunende diensten. Met Tower kunt je EI-testberichten genereren ten opzichte van een berichtspecificatie. Met Portes kun je EI-testberichten controleren ten opzichte van een berichtspecificatie.  Beide diensten zijn niet geschikt voor XML-berichten.

Stap 4 Retourbericht

Voor een juiste proces verwerking binnen het digitale berichtenverkeer is er voor elke standaard een retourbericht gedefinieerd. Voor het bijbehorende retourbericht worden alleen de berichtspecificaties in pdf en xlsx formaat gepubliceerd. De standaardbeschrijving, invulinstructie, bericht- en controleregels documenten gepubliceerd bij het ’heen‘ bericht bevatten ook informatie voor de implementatie van het retourbericht.

Zorg voor het juist implementeren met een goede uitleg over de afkeur van declaraties op basis van de retourcodelijsten COD954-VEKT of COD957-VEKT. Meer uitleg over de retoursystematiek vind je op de retourinformatie pagina.

Stap 5 Codelijsten en prestatiecodelijsten

In het berichtenverkeer maken we gebruik van codelijsten met als doel het standaardiseren van informatie in de uitwisseling. In de documentatie van een standaard staat beschreven welke codelijsten er binnen deze standaard worden gebruikt en welke prestaties mogen worden gedeclareerd. De prestaties, die zorgsoort specifiek zijn, vind je als code in de prestatiecodelijsten.

Stap 6 Declareren via VECOZO

Het operationele declaratie-berichtenverkeer, op basis van geïmplementeerde standaarden, wordt gefaciliteerd door VECOZO. VECOZO verzendt het bericht en controleert het op technische juistheid aan de hand van regels die beschreven staan in de bedrijfs- en controleregels (RBC). Voordat een declaratie wordt ingediend, wordt eerst de controle op verzekeringsgegevens (COV) gedaan. COV is een dienst van VECOZO.

Hulp nodig?

Heb je technische ondersteuning nodig bij de implementatie of heb je vragen over het gebruik van een standaard, stuur dan een mail naar standaardisatie@vektis.nl of bel naar 030-800 8300. We zijn ambitieus en hebben momenteel een aantal doelen met een deadline. Dit zorgt ervoor dat je langer moet wachten op een antwoord dan normaal wanneer je ons mailt . We doen ons best om je e-mail zo snel mogelijk te beantwoorden. (update 4 maart 2021)