“Inzicht in eigen handelen”

“De Praktijkspiegel geeft inzicht in wat je doet als huisarts. Dat levert bewustwording op en wellicht ook een kostenbesparing. Cijfers zeggen uiteraard niet alles over hoe jij als huisarts functioneert. De cijfers geven vooral input om de discussie met elkaar aan te gaan: waarop en waarom wijken wij af van gelijkwaardige praktijken? Het geeft handvatten om bij te sturen.”

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ruud Gebel werkt als huisarts in Alphen aan den Rijn. In ‘zijn’ huisartsenpraktijk, Prelude, werken inclusief Gebel zelf 7 huisartsen en 3 waarnemers. Het totale team telt 37 personen. “Wij zijn het gewend om onszelf onderling te vergelijken, zowel binnen het team als daarbuiten. Dat is niet eng en we doen dat omdat we continu de beste zorg willen leveren. Wijk je af van het gemiddelde dan is het: leg uit en verklaar, niet: straf af. En, zolang je niet weet dat je afwijkt, kun je ook niets verbeteren.”

Benchmarken via de Praktijkspiegel

De Praktijkspiegel geeft huisartsen inzicht in bijvoorbeeld hun declaratie- en doorverwijsgedrag en welke medicijnen er voorgeschreven worden. Aan de hand van een benchmark kun je je praktijk spiegelen aan andere, gelijkwaardige, praktijken.

Gebel: “Uit onze Praktijkspiegel bleek dat onze patiënten in de leeftijd 0-4 jaar vaker de huisartsenpost bezoeken tijdens nacht-avond-weekend (NAW-diensten). Zo’n consult is duurder dan een bezoek aan de eigen huisarts. Waarom gebeurt dat? Zijn we op werkdagen overdag slecht bereikbaar of heeft deze patiëntenpopulatie gewoon vaak een dokter nodig buiten de reguliere werktijden? Wat de oorzaak precies is, dat weten we nog niet, dat gaan we dit jaar onderzoeken.

"Onze Praktijkspiegel laat zien dat wij minder medicijnen voorschrijven dan een gelijkwaardige praktijk."

Een ander inzicht uit onze Praktijkspiegel is dat wij minder medicijnen voorschrijven dan een gelijkwaardige praktijk. En ook onze gemiddelde kosten voor diagnostiek liggen lager. Wij kijken regelmatig naar de onderzoeken die we aanvragen bij het laboratorium. Welke zijn zinvol en welke niet? Het is fijn om in de Praktijkspiegel te zien dat we inderdaad zuinig aanvragen en zo ruim 4 euro per patiënt per jaar besparen hierop. Vooruitgang begint met inzicht. Ik raad al mijn collega-huisartsen daarom de Praktijkspiegel aan.”

Lees ook het verhaal van ZIO (Zorg In Ontwikkeling) en ontdek hoe zij met 89 huisartsen uit Maastricht en omgeving werken met de Praktijkspiegel.

 

Meer weten over de Praktijkspiegel?

De Praktijkspiegel geeft huisartsen inzicht in het zorggebruik van hun patiënten en een vergelijking daarvan met het landelijk beeld. Er is ook een Praktijkspiegel met regionale spiegelinformatie. Hiermee kun je je spiegelen aan praktijken die net als jouw praktijk deel uitmaken van dezelfde regio. Beide Praktijkspiegels zijn kosteloos te downloaden.
> Meer informatie over de Praktijkspiegels