Wij zijn op 2e Pinksterdag gesloten en telefonisch niet bereikbaar. Je leest hier meer over onze bereikbaarheid. Lees meer

"Vektis is de beste bron voor marktinformatie"

“Je hebt als ziekenhuis zicht op je eigen productie, maar niet op wat er om je heen gebeurt. Data over ontwikkelingen in de markt heb je echter ook nodig. En dan het liefst zo volledig mogelijk. Bijvoorbeeld om besluiten te kunnen nemen over het wel of niet aanbieden van bepaalde zorg of specialismen. Gelukkig zijn er partijen zoals Vektis die dit beeld wel kunnen verstrekken.” Rinco de Jong is als relatiemanager zorgverzekeraars verantwoordelijk voor zorgverkoop in het Dijklander Ziekenhuis* en enthousiast gebruiker van de rapporten in MSZ Plus. “Vektis is de beste bron voor marktinformatie die er is en is de enige partij die alle declaratiedata heeft.”

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

De Jong en zijn team werken sinds 2016 met de inzichten die in MSZ Plus te vinden zijn. Zij gebruiken de data met name om ad-hocanalyses te doen, vooral op het vlak van marktontwikkelingen. De Jong: “Wij hebben meerjarencontracten gesloten met zorgverzekeraars en daarbij de afspraak gemaakt dat de overeenkomst aangepast wordt als onze marktpositie verandert. Het rapport ‘verzorgingsgebied’ in MSZ Plus biedt hiervoor belangrijke informatie. Dit maakt een eerlijke vergoeding van de gemaakte financiële afspraken mogelijk, ook wanneer er sprake is van verschuivingen van zorg van of naar een ander ziekenhuis. Het geeft ons inzicht, mogelijkheden tot bijsturen en het maken van keuzes daarin. Dat is goed voor onze patiënten en voor ons. MSZ Plus bevat veel nuttige inzichten, maar voor de afrekening van de meerjarenafspraken hebben we data nodig die nóg specifieker zijn. Voor dat laatste puzzelstukje kiezen we dan voor een maatwerkopdracht bij Vektis.”

"Het geeft ons inzicht, mogelijkheden tot bijsturen en het maken van keuzes daarin. Dat is goed voor onze patiënten en voor ons."- Rinco de Jong

Sinds kort gebruikt het Dijklander Ziekenhuis MSZ Plus ook voor het continu monitoren van de marktprestaties van het ziekenhuis. De Jong: “Mijn marketingcollega maakt overzichten per specialisme en aandoening die met de zorgeenheden worden besproken. Ook dan is MSZ Plus de basis. “De rapporten zijn zorgvuldig samengesteld. Ik vertrouw volledig op de data van Vektis, ik heb ook nooit een reden gehad om dat niet te doen. Ook fijn: Vektis heeft het complete plaatje in beeld, de integrale zorg dus, en kan analyses maken over de grenzen van de ziekenhuiszorg heen.”

Om direct invloed te kunnen uitoefenen op de doorontwikkeling van MSZ Plus maakt De Jong deel uit van een klantenpanel. “Vektis luistert gretig naar onze ideeën en doet daar ook echt iets mee. Ik vind het positief dat zij de mening van de klant serieus neemt. Zo wordt MSZ Plus steeds beter en waardevoller.” besluit De Jong.

*voorheen: Westfriesgasthuis in Hoorn en Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dijklander is sinds 2019 de nieuwe naam na fusie van deze 2 ziekenhuizen in 2017, red.