Wijzigingen standaarden en referentieproducten

Veranderingen in wet- en regelgeving kunnen aanleiding geven om wijzigingen door te voeren in declaratiestandaarden of referentieproducten. Maar er zijn ook andere redenen denkbaar om een wijziging voor te stellen. Zie jij aanleiding voor een wijziging, laat het ons dan weten. De impact van een wijziging is vaak groter dan je op het eerste oog denkt. Systemen van zorgverzekeraars moeten aangepast worden, de wijziging moet geïmplementeerd en onder de aandacht gebracht worden, enzovoort. Daarom worden wijzigingsverzoeken uitgebreid beoordeeld.

Regulier wijzigingsproces

Wijzigingsaanvragen voor standaarden worden beoordeeld door zorgverzekeraars, softwareleveranciers en zorgkoepels. Zorgverzekeraars beoordelen ook de aanpassingen aan referentieproducten, zoals het AGB Register. Leveranciers van hulpmiddelen en zorgverzekeraars beoordelen samen de voorgestelde wijzigingen voor hulpmiddelenregistraties.

Wil je een wijziging doorgeven? Download dan het wijzigingsformulier hiernaast. En stuur deze ingevuld naar wijzigingenbeheer@vektis.nl.

Wil je een wijziging doorgeven in de registratie van een zorgaanbieder in het AGB register? Neem dan contact op met onze servicedesk via info@agbcode.nl of bel naar 030-8008 380.

LCB wijzigingsproces

Een Logische Controle Beschrijving (LCB) is een verzameling landelijke controle beschrijvingen gebaseerd op NZa-regelgeving. Deze, door de zorgverzekeraars gezamenlijk opgestelde, beschrijving worden gebruikt door de zorgverzekeraars voor controle op ingediende declaraties. De LCB bevat generieke controles die voor alle zorgsoorten gelden en zorgsoort specifeke controles. De LCB wordt gepubliceerd bij de declaratiestandaard documentatie waarvoor de zorgsoort specifieke controles van toepassing zijn.

Wil je een wijziging voor een LCB doorgeven? Download dan het LCB-wijzigingsformulier hiernaast. En stuur deze ingevuld naar wijzigingenbeheer@vektis.nl. De beoordeling en verwerking van de wijzigingen ligt bij de ZN werkgroep, waarna Vektis de gewijzigde LCB bij de desbetreffende standaard publiceert. 

Wil je voor een LCB een nieuwe retourcode aanvragen? Download dan het reguliere wijzigingsformulier hiernaast. En stuur deze ingevuld naar wijzigingenbeheer@vektis.nl. De verwerking van deze wijzigingen gaat via het reguliere wijzigingenproces.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de LCB of het wijzigingenproces, neem dan contact op met Zorgverzekeraars Nederland.