Circulair proces leidt tot hogere toegevoegde waarde

Het is een circulair proces: ParkinsonNet levert data aan Vektis, Vektis aan ParkinsonNet. ParkinsonNet maakt daar zowel een landelijk als regionaal rapport van voor aangesloten zorgverleners en Vektis deelt dat landelijke rapport vervolgens met zorgaanbieders en zorgverzekeraars via een besloten informatie-portaal. “Vektis is een partner voor ons. Zo voelen wij dat echt", aldus Mariëtta Eimers, projectleider, en Mirjam Verkerk, functioneel beheerder, bij ParkinsonNet.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

“Paramedici die deelnemer zijn en daardoor erkend, staan met een ParkinsonNet-erkenning geregistreerd in het AGB-register van Vektis", vertelt Mirjam. In het AGB-register staan inmiddels bijna 2700 zorgverleners met de kwalificatie ParkinsonNet. Het gaat onder meer om fysio- en oefentherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten. “We leveren regelmatig een bestand aan met daarin de persoonlijke AGB-code van alle zorgverleners met deze erkenning. Vektis zorgt ervoor dat de erkenning gekoppeld wordt aan de juiste persoonlijke AGB-registratie. Of beëindigt de erkenning, dat kan natuurlijk ook. Erkende zorgverleners zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met parkinson en parkinsonisme. De erkenning maakt die specialisatie zichtbaar, zo kunnen zorgverzekeraars zien wie er bij ParkinsonNet is aangesloten.”

Samen sterker

De data uit het AGB-register vormt deels de ‘brandstof’ voor de analyses die Vektis doet. Vektis levert jaarlijks kwaliteitsindicatoren aan ParkinsonNet. Mariëtta: “We ontvangen een compleet databestand met parameters en indicatoren per regio, zoals het aantal mensen met Parkinson en het gebruik van paramedische zorg. Het ligt voor de hand om te zeggen: geef ons de ruwe data en dan gaan we aan de slag, maar alleen komen we er niet uit. Juist het combineren van onze beider expertises zorgt voor de toegevoegde waarde. ParkinsonNet heeft veel ervaring en kennis over de ziekte en de zorgverleners, Vektis over data en de kwaliteit ervan. Vektis denkt goed mee. Bijvoorbeeld over definitie van de gekozen indicatoren en of het zinvol is ze te blijven monitoren.”

Foto: Mariëtta Eimers (links), Mirjam Verkerk (rechts)

ParkinsonNet maakt vervolgens een landelijke rapportage met de data van Vektis. “Er zijn 71 ParkinsonNet-netwerken, dus we schetsen ook het regionale beeld. We kunnen dan alleen de eerstelijnszorg laten zien. We missen namelijk de gegevens over paramedische zorg van bijvoorbeeld verpleeghuizen. Zij declareren de zorg aan mensen met Parkinson niet ‘apart’ en daarom kan Vektis dit nu niet terugzien in de data. Een regio herkent zichzelf daarom soms niet in het beeld dat wij presenteren. Het is onze wens dat het in de toekomst wel mogelijk wordt om meer dan alleen de eerstelijnszorg mee te nemen. Want we willen transparant en zo compleet mogelijk informeren over deze aandoening. Om die reden delen we ons rapport met de zorgverzekeraars, via het besloten informatie-portaal van Vektis. Het is fijn dat Vektis ook die rol vervuld voor ons.“

Registratie aan de bron

ParkinsonNet en Vektis werken al sinds 2010 samen. Mirjam: “De kwaliteit van de data is in de tussenliggende jaren sterk verbeterd. Er wordt nu veel beter bijgehouden wie de paramedische behandelaar is. Zo kunnen we nauwkeurig meten hoeveel mensen er onder behandeling van een ParkinsonNet-zorgverlener zijn.

Corona

“Wij zijn heel benieuwd naar het effect dat corona heeft op de zorg voor mensen met Parkinson. Tijdens de eerste lockdown zijn veel mensen terughoudend geweest bij het bezoeken van een zorgverlener. Maar of dat voor parkinson ook zo is, dat weten we nog niet. Onze zorgverleners zochten creatieve oplossingen om in contact te blijven met de mensen die zij behandelen. We verwachten de nieuwe cijfers in deze zomer en delen die dan ook weer graag via Vektis.“