Blog: “Lekker oud”

Deel dit bericht via
Marieke Smit
Geschreven door
Marieke Smit
Manager Informatie & Onderzoek
‘De eerste grijze haar, de ontkenning dat een leesbril nodig is. 'Wat een onhandige kleine lettertjes op verpakkingen' heb ik lange tijd gedacht!’

”Oud worden? Ja, graag, lekker lang leven en veel leuke dingen doen!
Maar om het echt te zijn? Mwah… dat ligt er aan. Dat wil ik wel, maar wel in goede gezondheid, onafhankelijk van anderen, blijven meedoen in de maatschappij, niet vergeetachtig zijn’. Zo denken veel van mijn leeftijdsgenoten erover. En ik ook natuurlijk.

De eerste grijze haar, de ontkenning dat een leesbril nodig is. 'Wat een onhandige kleine lettertjes op verpakkingen' heb ik lange tijd gedacht! Ik ben me er heel erg van bewust dat zo langzamerhand de ouderdom ook bij mij zijn entree maakt en dat ik zeker op de helft van mijn leven ben nu. En leuk vind ik dat niet. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik me over een aantal jaren niet kan voorstellen dat ik over een grijze haar of een leesbril aan het klagen was.

Even omdenken: we zijn straks in ieder geval gezellig met heel veel ouderen. Dat blijkt duidelijk uit de bevolkingsprognoses, dus dat is een fijn vooruitzicht. Maar ook weer niet als het om zorg en zorgkosten gaat. Nu al blijkt duidelijk dat hoe ouder je bent, hoe meer zorg je nodig hebt. En als er dan veel ouderen zijn, betekent dat wel iets. Op de spoedeisende hulp bijvoorbeeld. Of voor het beroep dat op de huisarts wordt gedaan. En lukt het om voldoende handen aan het bed te hebben?

De gezamenlijke inzet is om de zorg zoveel mogelijk thuis te bieden en ervoor te zorgen dat een oudere zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Hoeveel invloed heb je daarop? Gezond eten, veel bewegen, weinig stress, dat soort zaken zijn goed te beïnvloeden. En daarnaast is het gewoon ook een kwestie van pech of geluk. Iets breken, dement worden, een beroerte krijgen, uiteindelijk heb je het maar gedeeltelijk in de hand.

Voor mij als ‘jongere’ is er dus nu al werk aan de winkel: bewegen, fit blijven, werken aan je gezondheid. Dat is waarop ik invloed heb. Ik kan iedereen aanraden om een stappenteller te dragen. Onthutsend, zeker als je een kantoorbaan hebt, hoe vaak een dag eindigt ver onder de 10.000 stappen.

Ik besef ook dat ik gezegend ben bij een bedrijf als Vektis. In een bosrijke omgeving is het tussen de middag nog leuk ook om een lunchwandeling te maken of om een afspraak al lopend in het bos te doen. En verder vertrouw ik erop dat ik, mentaal, meegroei in ouder worden en dat dat een heel natuurlijk proces is. Tenminste, zo ziet het eruit in mijn eigen omgeving. En dan is het misschien nog niet zo gek om lekker oud te zijn."

Meer lezen over ouderenzorg?

Download de Zorgthermometer Ouderenzorg hiernaast of lees het artikel over De ParticipatieKliniek, waar je kunt ervaren hoe het is om oud te zijn.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support