Ben je aangesloten bij Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland (BEN)? Dan heb je mogelijk een verkeerd overzicht ontvangen van je AGB-registratie. Wij gaan dit samen met BEN zo snel mogelijk corrigeren. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Starter in de zorg

Ga je aan het werk in de zorg? Dan heb je een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Bij elke registratie hoort een eigen unieke AGB-code. In alle administratieve processen binnen het zorgveld wordt de AGB-code gebruikt als identificerende sleutel. Vektis beheert het AGB-register.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Starter in de zorg

In het AGB-register staat alle noodzakelijke (zorg)informatie om declareren en het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogelijk te maken. Ook is de informatie uit het AGB-register de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en patiënten. Het is dus belangrijk dat je registratie juist en volledig is.

Vraag je AGB-code aan

Welke situatie is op mij van toepassing?

Ik ben starter in de zorg en ga werken bij een praktijk of instelling

Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig om de door jou geleverde zorg te kunnen declareren. Je kunt de persoonlijke AGB-code alleen aanvragen als je in het bezit bent van een geldige BIG-registratie en/of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister. Bij het aanvragen van een AGB-code geven we precies aan welke informatie nodig is in jouw situatie.

Vraag hier je persoonlijke AGB-code aan.

Bied je alleen zorg aan PGB-houders? Klik dan hier voor meer informatie.

Ik ben starter in de zorg en ga een eigen praktijk openen of overnemen

Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig én een AGB-code voor je onderneming. In het AGB-register onderscheiden en koppelen we namelijk zorgverleners, ondernemingen en vestigingen.

  • De zorgverlener is de persoon die bevoegd is de behandelingen uit te voeren.
  • De onderneming is de juridische entiteit waar de zorgverlener werkzaam is.
  • De vestiging is de fysieke locatie (bezoekadres) waar de zorg daadwerkelijk wordt verleend. Vestigingen worden wel geregistreerd, maar hiervoor ontvang je geen AGB-code.

Om een AGB-code voor je onderneming aan te vragen heb je altijd een registratie in het Handelsregister van de KvK nodig.

Belangrijk: de Wet Toetreding Zorgaanbieders

Voor de meeste nieuwe ondernemingen is het belangrijk om te voldoen aan de nieuwe Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZa) die per 1 januari 2022 van kracht wordt. Dat houdt in dat je zeer waarschijnlijk een zogenaamde meld- of vergunningplicht hebt. Kijk dit eerst goed na vóór je een AGB-code aanvraagt voor je onderneming. Wij kunnen geen AGB-code verstrekken als je onderneming niet voldoet aan de WTZa.

Bekijk op deze speciale pagina over de WTZa hoe je kan voldoen aan de WTZa. Vraag dáárna pas een AGB-code voor je onderneming aan.

Voldoe je aan de WTZa? Vraag dan je AGB-code(s) hier aan.

De wet BIG

Voor een groot aantal beroepsgroepen is een actuele BIG-registratie een vereiste bij het aanvragen van een persoonlijke AGB-code: apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, physician assistants, psychotherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Ga naar bigregister.nl om je diploma te registreren en een BIG-registratie aan te vragen bij het CIBG.

Zorgverleners die niet onder artikel 3 van de wet BIG vallen moeten geregistreerd zijn in een (kwaliteits)register van een betreffende branche- of beroepsorganisatie. Bij het aanvragen van een AGB-code geven we precies aan wat voor jou van toepassing is.

Meer weten over AGB?

Wil je weten in welke processen de AGB-code gebruikt wordt óf meer weten over het AGB-register? Bekijk dan de infographic hieronder.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support