Starter in de zorg

Ga je aan het werk in de zorg? Dan heb je een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Bij elke registratie hoort een eigen unieke AGB-code. In alle administratieve processen binnen het zorgveld wordt de AGB-code gebruikt als identificerende sleutel. Vektis beheert het AGB-register.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

In het AGB-register staat alle noodzakelijke (zorg)informatie om declareren en het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogelijk te maken. Ook is de informatie uit het AGB-register de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en patiënten. Het is dus belangrijk dat je registratie juist en volledig is.

Vraag je AGB-code aan

Welke situatie is op mij van toepassing?

Ik ben starter in de zorg en ga werken bij een praktijk of instelling

Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig om de door jou geleverde zorg te kunnen declareren. Je kunt de persoonlijke AGB-code alleen aanvragen als je in het bezit bent van een geldige BIG-registratie en/of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister. Bij het aanvragen van een AGB-code geven we precies aan welke informatie nodig is in jouw situatie.

Vraag hier je persoonlijke AGB-code aan.

Bied je alleen zorg aan PGB-houders? Klik dan hier voor meer informatie.

Ik ben starter in de zorg en ga een eigen praktijk openen of overnemen

Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig én een AGB-code voor je onderneming. In het AGB-register onderscheiden en koppelen we namelijk zorgverleners, ondernemingen en vestigingen.

  • De zorgverlener is de persoon die bevoegd is de behandelingen uit te voeren.
  • De onderneming is de juridische entiteit waar de zorgverlener werkzaam is.
  • De vestiging is de fysieke locatie (bezoekadres) waar de zorg daadwerkelijk wordt verleend. Vestigingen worden wel geregistreerd, maar hiervoor ontvang je geen AGB-code.

Om een AGB-code voor je onderneming aan te vragen heb je altijd een registratie in het Handelsregister van de KvK nodig.

Belangrijk: de Wet Toetreding Zorgaanbieders

Voor de meeste nieuwe ondernemingen is het belangrijk om te voldoen aan de nieuwe Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZa) die per 1 januari 2022 van kracht wordt. Dat houdt in dat je zeer waarschijnlijk een zogenaamde meld- of vergunningplicht hebt. Kijk dit eerst goed na vóór je een AGB-code aanvraagt voor je onderneming. Wij kunnen geen AGB-code verstrekken als je onderneming niet voldoet aan de WTZa.

Bekijk op deze speciale pagina over de WTZa hoe je kan voldoen aan de WTZa. Vraag dáárna pas een AGB-code voor je onderneming aan.

Voldoe je aan de WTZa? Vraag dan je AGB-code(s) hier aan.

De wet BIG

Voor een groot aantal beroepsgroepen is een actuele BIG-registratie een vereiste bij het aanvragen van een persoonlijke AGB-code: apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, physician assistants, psychotherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Ga naar bigregister.nl om je diploma te registreren en een BIG-registratie aan te vragen bij het CIBG.

Zorgverleners die niet onder artikel 3 van de wet BIG vallen moeten geregistreerd zijn in een (kwaliteits)register van een betreffende branche- of beroepsorganisatie. Bij het aanvragen van een AGB-code geven we precies aan wat voor jou van toepassing is.

Meer weten over AGB?

Wil je weten in welke processen de AGB-code gebruikt wordt óf meer weten over het AGB-register? Bekijk dan de infographic hieronder.