Vektis open databestanden Zorgverzekeringswet 2017 beschikbaar

Deel dit bericht via

Vektis heeft nieuwe en geactualiseerde open databestanden over de Zorgverzekeringswet gepubliceerd. Nieuw toegevoegd zijn de bestanden op gemeente- en postcode3-niveau voor 2017. De Vektis open databestanden voor 2011 tot en met 2016 met gegevens per gemeente zijn geactualiseerd volgens de gemeente-indeling 2019.

De open databestanden bevatten geaggregeerde gegevens van alle verzekerden en geven inzicht in alle door zorgverzekeraars betaalde zorgkosten binnen de Zorgverzekeringswet. Ze zijn voor iedereen beschikbaar op onze website.

De bestanden kunnen van belang zijn voor bijvoorbeeld analisten, onderzoekers of journalisten in de zorg die zelf met de data aan de slag willen. De onderstaande 5 voorbeelden geven een impressie van de inzichten die je uit de open databestanden kunt halen.

 

 

 

 

 

Zorgsoort, postcode en gemeente

De open databestanden tonen kosten voor de verschillende kostenrubrieken binnen de basisverzekering, zoals medisch-specialistische zorg, farmacie, GGZ, huisartsenzorg, hulpmiddelen, mondzorg (voor kinderen), paramedische zorg en kraamzorg. Deze zorgkosten zijn uitgesplitst naar geslacht en leeftijd.

De informatie is beschikbaar op postcodeniveau (ingedeeld naar de eerste 3 cijfers van de postcode) en op gemeenteniveau. De gegevens zijn bovendien geaggregeerd, zodat de privacy gewaarborgd is en informatie nooit herleidbaar is naar individuele personen, zorgverzekeraars en zorginstellingen.

De open data zijn afkomstig uit de database van Vektis met daarin alle declaratiedata van de zorg. Op basis van deze data doen we onderzoek én biedt Vektis Intelligence inzichten aan partijen in de zorg. Professionals (in de zorg) die meer geïnteresseerd zijn in kant-en-klare inzichten of inzichten op maat kunnen uiteraard ook bij ons terecht. Zo kan je weloverwogen keuzes maken voor goede en betaalbare zorg.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support