Wij zijn op 2e Pinksterdag gesloten en telefonisch niet bereikbaar. Je leest hier meer over onze bereikbaarheid. Lees meer

Verplicht eigen risico gaat op aan ziekenhuis en medicijnen

Deel dit bericht via

Iedereen die een zorgverzekering afsluit krijgt te maken met het verplicht eigen risico (volwassen 18+). In 2016 bedroeg het verplicht eigen risico €385,- per jaar. 6,2 miljoen mensen hebben het verplicht eigen risico opgemaakt.

Binnen het verplicht eigen risico wordt iets meer dan de helft van de kosten gemaakt in de ziekenhuiszorg (57%). Iets meer dan een kwart gaat op aan medicijnen. Op de derde plaats staan de kosten voor hulpmiddelen (5%).

Vrijwillig eigen risico
1,7 miljoen verzekerden kozen in 2016 voor een hoger vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico. De hoogte van het bedrag van dit vrijwillig eigen risico verschilt per verzekerde. 192 duizend mensen hebben dit vrijwillig eigen risico opgemaakt.   

Binnen het vrijwillig eigen risico gaat 72% van de kosten op aan ziekenhuiszorg. 10% van de kosten gaat naar farmacie en op de derde plaatst staat de geestelijke gezondheidszorg (9%).