4 patiëntgroepen met ernstige psychiatrische aandoeningen in beeld

Deel dit bericht via

Binnen de ggz bestaat een groep patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Deze patiënten hebben vaak een langere periode een psychiatrische stoornis, ondervinden daardoor langdurige beperkingen en hebben meerdere zorgbehoeften. De EPA populatie bevat een grote verscheidenheid aan personen met een grote diversiteit aan problematiek. Als we naar de data over deze groep patiënten kijken, dan kunnen we 4 groepen onderscheiden. In onderstaande infographic brengen we deze 4 groepen in beeld.

Het merendeel van de EPA-patiënten wordt ambulant behandeld in de ggz, en is dus niet opgenomen in een ggz-insteling. De gemiddelde zorguitgaven per patiënt zijn voor deze groep het laagst (ruim 9 duizend euro). De patiënten met de hoogste zorgkosten (ruim 88 duizend euro) zijn langdurig opgenomen in een ggz-instelling. De getoonde bedragen bevatten kosten uit alle soorten zorg, zoals ziekenhuiszorg, zorg uit de Wlz en eerstelijns zorg. En dus niet alleen de kosten van de geestelijke gezondheidszorg.

In de groep die voor hun ggz-gerelateerde problematiek alleen met medicatie behandeld wordt, ontvangt een deel van de mensen wel andere zorg, bijvoorbeeld in de Wlz of in het ziekenhuis.
Meer lezen?

Wil je meer feiten & cijfers over de EPA-populatie? Bekijk dan ook de factsheet over ernstig psychiatrische aandoeningen.