46% van ernstige psychiatrische patiënten krijgt langer dan 6 jaar zorg

Deel dit bericht via

Patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) hebben vaak een langere periode een psychiatrische stoornis; 46% is langer dan 6 jaar in de EPA-groep. Mensen met psychotische aandoeningen zoals schizofrenie vormden in 2017 de grootste groep: bijna 40 duizend mensen. Er is ook een aanzienlijke groep mensen die alleen medicatie hebben, zonder behandeling. Dit is te zien in onze nieuwe interactieve factsheet over EPA.

Het totaal aantal patiënten in de EPA-groep door de jaren heen is aardig stabiel, rond de 210 duizend personen. De meesten van hen worden niet opgenomen: ongeveer 180 duizend patiënten ontvangen alleen ambulante zorg in de ggz of Wlz.

 

Zorguitgaven

De gemiddelde zorgkosten voor een EPA-patiënt zijn 16 duizend euro. Er zijn grote verschillen in de zorguitgaven voor EPA-patiënten die wel of niet worden opgenomen. Wordt iemand niet opgenomen, dan zijn de uitgaven gemiddeld ruim 9 duizend euro per patiënt. Wordt iemand wel opgenomen, dan zijn de uitgaven gemiddeld ruim 57 duizend euro.

In de factsheet over EPA vind je ook informatie over de in- en uitstroom van patiënten in de EPA-groep en hoeveel EPA-patiënten er in de verschillende gemeenten wonen.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support