Vanaf 15 juli t/m 30 augustus is het klantadviescentrum telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Lees meer

Kosten vitamine D preparaten stijgen in 2019 met 5 miljoen

Deel dit bericht via

Sinds 1 januari 2019 heeft de overheid tabletten van 800 eenheden vitamine D geschrapt uit de basisverzekering. Uit onderzoek van Vektis blijkt dat ondanks deze maatregel de kosten stijgen, in plaats van dalen, zoals door de overheid beoogd. In totaal gaat het om een geschatte kostenstijging van 5 miljoen euro in 2019.

Omdat de tabletten van 800 eenheden niet meer worden vergoed moeten gebruikers deze kopen als zelfzorggeneesmiddel bij de drogist, apotheek of via internet. Uit de declaratiedata van Vektis blijkt dat veel patiënten in plaats daarvan nu capsules van 5.600 eenheden ontvangen, die nog wel vergoed worden uit de basisverzekering. Deze capsules zijn duurder dan de tabletten van 800 eenheden. Bijna de helft van de patiënten die in de laatste 4 maanden van 2018 tabletten voor 800 eenheden hebben gehad, heeft in het eerste kwartaal van 2019 capsules voor 5.600 eenheden gekregen. Een kleiner deel heeft een dosering van 25.000 eenheden gehad.

Vitamine D aantallen

Aantal patiënten dat vitamine D preparaten van de apotheek heeft gehad en die zijn vergoed door de zorgverzekering binnen het basispakket.

Aantal afleveringen door apotheek daalt

Zorgverzekeraars Nederland heeft Vektis gevraagd te onderzoeken wat het kosteneffect is van de maatregel. Uit dit onderzoek blijkt dat de kosten voor de tabletten van 800 eenheden in 2018 ongeveer 38,4 miljoen euro exclusief BTW bedroegen voor 170 miljoen tabletten. Het grootste deel hiervan waren de kosten van de terhandstelling  door de apotheek, in totaal 28,9 miljoen euro. De kosten van de tabletten zelf bedroegen 9,5 miljoen.

De kosten voor de vitamine D preparaten zijn in totaal met ongeveer 650 duizend euro per maand gestegen. De kosten voor de aflevering door de apotheek zijn gedaald met ongeveer 236 duizend euro per maand, omdat een deel van de gebruikers inderdaad geen vitamine D meer ontvangen dat wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij elkaar komt dit neer op een kostenstijging van ongeveer 5 miljoen euro in 2019.

Vitamine D kosten

Kosten vitamine D preparaten binnen het basispakket. De kosten zijn exclusief de kosten voor de terhandstelling (aflevering door de apotheek). Het betreft alleen de kosten voor de tabletten/capsules zelf.