Meer Parkinson patiënten kiezen voor gespecialiseerde zorgverlener

Deel dit bericht via

De zorg aan Parkinson patiënten werd in 2017 veel vaker verleend door paramedici die verbonden zijn  aan ParkinsonNet dan in 2012. Het gaat hierbij om ondermeer fysio/oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Dat blijkt uit onderzoek van het Parkinson Centrum Nijmegen (verbonden aan Radboud Universiteit en Radboud umc) en Vektis.
 
ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. De aangesloten paramedici kunnen patiënten daarom beter en effectiever helpen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat ParkinsonNet voor betere kwaliteit van zorg en lagere kosten zorgt. 

2540 ParkinsonNet zorgverleners in het AGB-register

In het AGB-register van Vektis staan momenteel 2540 zorgverleners met de kwalificatie ParkinsonNet. Het gaat onder meer om fysio- en oefentherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten. 

Vaste klant 

Vektis doet al enkele jaren analyses voor PakinsonNet. Mirte van Galen, productowner bij Vektis: “Voor dit specifieke onderzoek was aanvullende data en interpretatie van die cijfers nodig. Ik vind het mooi dat we vanuit Vektis al heel lang een bijdrage leveren aan de onderbouwing van ParkinsonNet en dat we hiermee de zorg aan Parkinson patiënten in Nederland kunnen verbeteren. Het is tevens een mooi voorbeeld van onderzoek waarbij je de administratieve lasten bij de zorgverleners niet verhoogt en toch goed onderbouwde conclusies kunt trekken.”
Wat is Parkinson?

Parkinson en parkinsonismen zijn degeneratieve ziektes van de hersenen waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. In Nederland lijden ruim 55 duizend mensen aan een vorm van de ziekte van Parkinson en atypische parkinsonismen. Het ziekteverloop is bij al deze mensen anders. In onderstaande video van ParkinsonNet zie en hoor je daar meer over.