Op woensdag 24 april tussen 8:30 en 12:00 is het niet mogelijk om in te loggen op Mijn Vektis door technisch onderhoud. Onze excuses voor het ongemak.

Personal Health Train in de race voor Computable Awards 2020

Deel dit bericht via

De Personal Health Train (PHT) is genomineerd voor de Computable Awards 2020. Vektis is 1 van de partijen die heeft bijgedragen aan het PHT-concept. Dankzij de PHT kunnen we een schat aan informatie inzetten voor de zorg, zonder dat de privacy in het geding komt. De PHT maakt daardoor data-analyses mogelijk die momenteel moeizaam of niet tot stand komen. De PHT is al met succes op kleine schaal en op verschillende plaatsen in de zorg toegepast.

In Nederland is gezondheidsrelevante data verspreid over talloze locaties en organisaties, waaronder Vektis. Het bij elkaar brengen van deze data heeft meerwaarde, maar is nog moeizaam. Dit komt doordat data niet altijd aan elkaar te koppelen is of omdat er zorgen zijn over de privacy.

Data bij de bron

Het belangrijkste uitgangspunt van de PHT is dat de data niet naar de analyse wordt gebracht, maar de analyse aan de data wordt aangeboden. De PHT is als het ware een trein die langs verschillende (data)stations rijdt, daar analyses uitvoert en enkel de conclusies uit de analyses meeneemt. De data blijft dus bij de bron. Deze manier van werken geeft invulling aan het privacy by design-principe. In de analyse kunnen persoonlijke gegevens worden gebruikt, terwijl in de conclusies geaggregeerde gegevens worden getoond.

Gezamenlijke inspanning

Marieke Smit, manager Vektis Intelligence: “De PHT is het resultaat van een gezamenlijke inspanning. We zijn trots dat we daaraan hebben bijgedragen. Ik ben ervan overtuigd dat de PHT veel kan doen voor innovatie en kwaliteit van zorg, dus ik hoop dat de Computable Award de PHT het zetje in de juiste richting geeft. De trein heeft in ieder geval een perron op het datastation van Vektis, wij zijn erop voorbereid.”

Naast Vektis hebben de volgende partijen bijgedragen aan de totstandkoming van de PHT: Zorginstituut Nederland, GO FAIR initiative, IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland), Maastro, Maastricht University, Health-RI, @Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie, DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing), Nederlandse Hart Registratie (NHR), Universitair Medisch Centrum Utrecht , TNO en CZ.

Stemmen

PHT is 1 van de 5 ict-projecten in de zorg die genomineerd zijn voor de Computable Awards 2020. Iedereen kan online stemmen. Door te stemmen krijgt PHT de gewenste aandacht om binnen het zorgveld te landen, te groeien en de zorg beter te maken. De uitslag volgt op 24 november.