Vektis vraagt weer de UBO uit namens zorgverzekeraars

Deel dit bericht via

Deze week start Vektis namens de zorgverzekeraars met het uitvragen van de ultimate beneficial owner (UBO). Het is belangrijk dat de UBO van je zorgorganisatie bekend is bij de zorgverzekeraars. Anders mogen zij geen betaling doen aan je organisatie naar aanleiding van, bijvoorbeeld, een zorgdeclaratie.

UBO, wat is dat ook alweer?

De UBO is een belanghebbend natuurlijk persoon die direct of indirect 25% belang heeft in (het vermogen van) de organisatie. Bijvoorbeeld een direct belang in aandelen of certificaten.  

Waarom vragen we de UBO uit? 

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om van alle ondernemingen aan wie zij geld overmaken vast te stellen wie de UBO is of zijn. Als zorgverzekeraars niet weten wie de UBO van een organisatie is, dan mogen zij wettelijk gezien geen geld overmaken naar die organisatie. De Nederlandse Bank (DNB) controleert hierop. Zolang het centraal UBO-register van de Kamer van Koophandel nog niet gereed is, draagt Vektis zorg voor het uitvragen van de UBO namens de zorgverzekeraars.

Wat moet je doen? 

Zorgaanbieders waarvan de UBO niet bekend is ontvangen vanaf deze week een e-mail van Vektis. We vragen je in die e-mail om je UBO aan ons door te geven via het UBO-portaal, ongeacht of je dit bij de uitvraag vorig jaar ook hebt gedaan. 
Heb je vragen?

Kijk voor meer informatie over UBO of het aanleveren ervan op de speciale UBO-pagina op onze website.