Data Gemeentezorgspiegel helpt bij opzetten Alzheimer Café in Borger-Odoorn

De gemeente Borger-Odoorn heeft data uit de Gemeentezorgspiegel op een heel praktische manier gebruikt: met behulp van informatie over het aantal thuiswonende mensen met dementie is een geschikte locatie voor het Alzheimer Café gevonden.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Het vinden van een geschikte locatie 

Borger-Odoorn is een uitgestrekte gemeente met 25 dorpen in een groot landelijk gebied en telt ruim 25.000 inwoners verspreid over verschillende kernen. Een van de uitdagingen van zo’n uitgestrekte gemeente is het organiseren van zorg op de meest geschikte locatie.

Om dezelfde reden was het vinden van een geschikte locatie voor een Alzheimer Café een uitdaging voor de beleidsmedewerker gezondheid. Een Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie of geheugenproblemen, hun naasten en mantelzorgers van mensen met dementie. Het is een ontmoetingspunt voor deze mensen. In Borger-Odoorn wonen ruim 250 mensen met dementie nog thuis. Het is echter niet bekend waar deze mensen precies wonen in de gemeente en het was daarom lastig te bepalen welke locatie het meest geschikt zou zijn voor Alzheimer Café. Door gebruik te maken van de Gemeentezorgspiegel heeft de beleidsmedewerker kunnen uitzoeken in welke dorpskernen de meeste thuiswonende ouderen met dementie wonen. Met deze informatie kon worden beslist wat de meest geschikte locatie is voor een Alzheimer Café.

 

demografie Boger-Odoorn.PNG


 

Dit is een mooi voorbeeld van een praktische toepassing van informatie uit de Gemeentezorgspiegel. Als Gemeentezorgspiegel horen we graag meer van dit soort voorbeelden. Heb je de informatie van Vektis gebruikt en wil je je ervaringen delen, laat het ons weten!