Mensen die behandeling nodig hebben voor pervasieve stoornis wachten het langst

Deel dit bericht via

Mensen die een behandeling nodig hebben voor pervasieve stoornissen zoals autisme, of voor persoonlijkheidsstoornissen, moeten het langst wachten. Bij deze aandoeningen is de gemiddelde wachttijd tussen het eerste contact en de start van de behandeling ruim 18 weken. Dat is langer dan de norm van 14 weken die daarvoor in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is afgesproken. Dat blijkt uit inzichten van Vektis Intelligence.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op het landelijk gemiddelde van de wachttijden voor pervasieve en persoonlijkheidsstoornissen in de ggz, cijfers uit september 2018. We zien echter grote verschillen tussen regio's en tussen aanbieders. Zorgverzekeraars kunnen verzekerden die lang moeten wachten helpen om zorgaanbieders met kortere wachtlijsten te vinden. Naar verwachting komen de actuele wachttijen per ggz-aanbieder eind 2018 ook voor patiënten en verwijzers beschikbaar op www.kiezenindeggz.nl.

Behandelaren in de ggz

We keken ook naar welke behandelaren de meeste patiënten behandelen in de geestelijke gezondheidszorg. In de gespecialiseerde ggz zijn dat psychiaters (407 duizend patiënten). In de basis ggz behandelt de GZ- psycholoog de meeste patiënten (174 duizend patiënten in 2016).

Kijken we naar de basis- en gespecialiseerde ggz als totaal, dan behandelen GZ-psycholoog (432 duizend), de psychiater (423 duizend) en de sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (254 duizend) de meeste patiënten.

Wil je meer inzichten over de ggz bekijken? Klik dan hier.