Gastblog: “Inzichten over de zorg waar de BV Nederland iets aan heeft”

Deel dit bericht via
Jos Aartsen
Geschreven door
Jos Aartsen
Bestuursvoorzitter UMCG, voorzitter RvC Vektis
‘"Er zijn nog wel wat hordes te nemen."’

“Nog te vaak nemen we in de zorg besluiten op basis van aannames, van sentimenten. Als achteraf blijkt dat er een andere keuze gemaakt zou zijn op basis van de feiten, dan houd je vaak lang last van zo’n verkeerd besluit. In financiële zin of in ieder geval voor wat betreft de energie die het kost. Gelukkig is het niet meer nodig om op die manier keuzes te maken. De informatievoorziening is sinds een jaar of 3 aanzienlijk verbeterd. Data zijn sneller beschikbaar en er is beter zicht op welke informatie waar voorhanden is.

Dat was, en is, niet zo eenvoudig als het klinkt. Informatie moet op elkaar aansluiten en liever nog, integreren. Stel dat we gegevens van zorgverzekeraars kunnen koppelen aan die van ziekenhuizen. Of als financiële gegevens, kwaliteitsgegevens en geanonimiseerde patiëntgegevens met elkaar gecombineerd kunnen worden. Welke mooie inzichten zou dat opleveren?

Voor alle partijen

Vektis is een belangrijke schakel in dit droombeeld. Tot voor kort was het beeld veelal dat zij alleen voor de zorgverzekeraars werkt. Het tegenovergestelde is waar: zij zijn er voor alle partijen in de zorg en stellen veel zorginzichten, op een hanteerbare wijze beschikbaar voor het veld. Vektis baseert deze inzichten op declaratiedata uit alle zorgdomeinen en kan daarmee als geen ander een integraal beeld schetsen van de zorg. Ik vind de Zorgthermometer Ouderenzorg of het onderzoek naar de integrale zorgkosten van patiënten met dementie daar persoonlijk mooie voorbeelden van. Of het onderzoek naar kwaliteit van zorg bij patiënten met een hartinfarct waar declaratiedata voor gebruikt zijn door de onderzoekers. Stuk voor stuk unieke inzichten waar de BV Nederland echt iets aan heeft.

Hordes

Even terug naar dat droombeeld: er zijn nog wel wat hordes te nemen. Om te beginnen is er de discussie over de privacywetgeving. Compliance-afdelingen spelen op safe. Daardoor doen we veel minder dan mogelijk is als we net iets meer lef zouden tonen. De terughoudendheid in het gebruik van het BSN als koppelmechanisme tussen verschillende databronnen draagt ook niet bij aan het verkrijgen van snelle inzichten. En tenslotte speelt ook het (soms te geringe) vertrouwen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars een rol. Dit mogen geen showstoppers zijn voor de transparantie die we nodig hebben in de zorg. En bij het bereiken van die transparantie zie ik een duidelijke rol weggelegd voor Vektis. Niet alleen vanwege de mooie inzichten die zij biedt, ook om de neutrale manier waarop zij dit doet. Vektis levert feiten en laat de interpretatie over aan de partijen in het veld. Hiermee faciliteert zij de samenwerking tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Van die club gaan we nog veel horen.”

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support