Wat moet je als ggz-aanbieder weten over het aanleveren van wachttijdgegevens?

Deel dit bericht via

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht zorgaanbieders in de ggz vanaf 1 januari 2018 om hun wachttijdgegevens maandelijks aan te leveren. Het aanleveren van die gegevens verloopt via Vektis. Ben je ggz-aanbieder dan krijg je half november van ons bericht over wat je exact moet doen. We doen dit via de mail, dus daarom is het belangrijk dat wij het juiste e-mailadres hebben.

Je kunt het e-mailadres bij je AGB-registratie controleren op www.agbcode.nl via de
volgende stappen:

  • kies de tab ‘Ik ben zorgaanbieder’
  • klik op de knop ‘Ik wil mijn publieke gegevens in het AGB-register controleren’
  • zoek je eigen onderneming op
  • onder ‘Communicatiegegevens’ zie je het e-mailadres dat geregistreerd staat.

E-mail van de onderneming
Let op: we hebben het e-mailadres van de onderneming nodig. Staat deze er niet bij of is deze incorrect, dan kunnen we je helaas niet informeren. Wil je daarom het huidige e-mailadres controleren en eventueel wijzigen? Informatie over hoe je dit doet vind je hier.

Aanleveren wachttijdgegevens
Vanaf 1 januari 2018 kun je de wachttijdgegevens aanleveren bij Vektis. Op die manier is er een actueel, onafhankelijk en vergelijkbaar bronbestand van de wachttijden in de ggz en hoeven aanbieders deze maar 1 keer aan te leveren. Op basis van dit bronbestand kunnen wij andere partijen informeren, zoals de NZa, patiënten- en beroepsorganisaties en zorgverzekeraars.

Het aanleveren gaat in eerste instantie via een aantal stappen: inloggen, registreren en controleren. In de eerste helft van 2018 zorgen we, in samenwerking met zorgaanbieders, voor een verdere doorontwikkeling naar een volledig geautomatiseerd proces. Zo maakt Vektis het registreren van de wachttijden voor iedereen zo eenvoudig mogelijk.


Het belang van wachttijdinformatie

Alle betrokken partijen in de ggz hebben belang bij inzicht in actuele wachttijden. Zo weten zij hoe lang het duurt voordat een patiënt bij een bepaalde zorgaanbieder terecht kan en kunnen zij de juiste keuzes maken. Wij zijn blij dat wij eraan kunnen bijdragen om dit voor de ggz inzichtelijk te maken. De aanleververplichting komt voort uit de Transparantieregeling zorgaanbieders ggz van de NZa. Meer informatie hierover lees je op de website van de NZa.