Gebruik wijkverpleging steeg in 2018 met 22 duizend mensen en 200 miljoen euro

Deel dit bericht via

In 2018 is 3,6 miljard euro aan wijkverpleging uitgegeven. Dat is 200 miljoen meer dan in 2017. Tussen 2015 en 2018 zien we een stijging van 500 miljoen. De kosten per persoon blijven door de jaren heen redelijk gelijk en lagen in 2018 op gemiddeld 6.200 euro per persoon. Deze en andere feiten en cijfers vind je in onze interactieve factsheet over wijkverpleging. De informatie in de factsheet is gebaseerd op de volledige declaratiedata uit de Zorgverzekeringswet en Wet Langdurige Zorg.

Als gevolg van de vergrijzing en het beleid om mensen langer thuis te laten wonen, hebben steeds meer mensen wijkverpleging nodig. Omdat het aantal mensen dat wijkverpleging gebruikt stijgt, stijgen de totale kosten ook. Die stijging is duidelijk zichtbaar in de cijfers.

In 2018 hebben 589 duizend mensen wijkverpleging gekregen. Dat zijn er 22 duizend meer dan in 2017. Dit is te zien in onderstaande figuur.

WIjkverpleging Factsheet Vektis

Leeftijd en gemeente

Vooral ouderen maken gebruiken van wijkverpleging. 75% is ouder dan 67 jaar en de gemiddelde leeftijd van de ontvangers is 75 jaar. Het percentage ontvangers verschilt per gemeente. De leeftijdsopbouw van de bevolking in een gemeente is 1 van de belangrijkste factoren hierin. Wil je weten hoeveel mensen er in jouw gemeente wijkverpleging krijgen? Navigeer met je muis over de kaart in de factsheet en bekijk het aandeel mensen met wijkverpleging per gemeente.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support