Invloed corona op wachttijden ggz

Deel dit bericht via

De aanmeldwachttijden voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn in het afgelopen kwartaal bij vrijwel alle diagnosegroepen en in de basis ggz gedaald. Bij persoonlijkheidsstoornissen, delirium en dementie (oudere patiëntenpopulatie) is de aanmeldwachttijd licht toegenomen. Dit kan een gevolg zijn van de maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk te beperken.

De behandelwachttijd bij dementie, verslavingszorg, eetstoornissen en schizofrenie is in het tweede kwartaal toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Bij aandachttekort, bipolair en de restgroep diagnoses is deze juist gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Vektis naar de wachttijden in de ggz over de maand juni

Effecten corona-maatregelen zichtbaar in de wachttijden

De totale wachttijd in de ggz over de maand juni zegt iets over de gemiddelde wachttijd van mensen die tussen april en juni een intake hadden. Het moment van intake en de start van de behandeling liggen in de periode dat Nederland door de coronamaatregelen is geraakt. Een deel van de wachttijd ligt mogelijk nog in de periode voor de lockdown, die medio maart landelijk in ging. De genomen corona-maatregelen kunnen verschillende effecten hebben op de instroom van patiënten en de behandelingen die zij ondergaan:

  • Huisartsen waren minder bereikbaar en verwezen minder mensen door. Dit heeft naar verwachting een kortere aanmeldwachttijd tot gevolg.
  • Behandelingen zijn niet doorgegaan of uitgesteld, zoals mogelijk het geval bij dementie in verband met de leeftijd van de patiënt (risicogroep)
  • Intakes zijn uitgesteld of gingen niet door
  • Intake en behandelingen vinden digitaal plaats. Online behandelen neemt een vlucht door corona, aldus Altrecht in een eerder gepubliceerd interview.
  • Groepsbehandelingen vinden plaatsin kleinere groepen
  • Mogelijk is er ook sprake van een lichtere zorgvraag

Wil je meer weten? Bekijk dan de factsheet Wachttijden in de ggz voor alle ins en outs van de wachttijden in het tweede kwartaal.

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support