Open databestanden Zorgverzekeringswet 2016 beschikbaar

Deel dit bericht via

Vektis Streams publiceert vandaag de open databestanden over de Zorgverzekeringswet 2016. Deze bestanden bevatten geaggregeerde gegevens van alle verzekerden en geven inzicht in alle door zorgverzekeraars betaalde zorgkosten binnen de Zorgverzekeringswet. De bestanden over de jaren 2011 tot en met 2016 zijn voor iedereen beschikbaar op deze website.

De bestanden kunnen van belang zijn voor bijvoorbeeld analisten, onderzoekers of journalisten in de zorg die zelf met de data aan de slag willen. Professionals in de zorg die meer geïnteresseerd zijn in kant-en-klare inzichten of inzichten op maat kunnen terecht bij Vektis Intelligence. De onderstaande figuren geven een impressie van de inzichten die je uit de open databestanden kunt halen.

 

 

 

Zorgsoort, postcode en gemeente
We hebben de open databestanden onderverdeeld in de verschillende kostenrubrieken binnen de basisverzekering, zoals medisch-specialistische zorg, farmacie, GGZ, huisartsenzorg, hulpmiddelen, mondzorg (voor kinderen), paramedische zorg en kraamzorg. Deze zorgkosten hebben we uitgesplitst naar geslacht en leeftijd.
De informatie is beschikbaar op postcodeniveau (ingedeeld naar de eerste 3 cijfers van de postcode) en op gemeenteniveau (op basis van de gemeentelijke indeling 2018). We hebben de gegevens bovendien geaggregeerd, zodat de privacy gewaarborgd is en informatie nooit herleidbaar is naar individuele personen, zorgverzekeraars en zorginstellingen.

De open data zijn afkomstig uit de database van Vektis Streams met daarin alle declaratiedata van de zorg. 2016 is het meest recente jaar dat helemaal compleet is. Op basis van deze data doet Vektis Intelligence onderzoek én biedt Vektis Intelligence inzichten aan partijen in de zorg. Zo kan je een weloverwogen keuzes maken voor goede en betaalbare zorg.