Vanaf 15 juli t/m 30 augustus is het klantadviescentrum telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Lees meer

PORTES en TOWER vanaf vrijdag 17 september niet meer beschikbaar

Deel dit bericht via

Vanaf vrijdag 17 september zijn de Vektis-diensten PORTES en TOWER niet meer beschikbaar.

Met TOWER konden klanten van Vektis voor ASCII flatfile EI-testberichten genereren ten opzichte van de berichtspecificaties en met PORTES konden zij ASCII flatfile EI-testberichten controleren.

De technologie waarop deze diensten draaien is verouderd. Dit betekent dat bij continuering van deze diensten de veiligheid in het gedrang komt. Met het oog op de privacygevoelige declaratiedata die bij Vektis in het datawarehouse staan is dit niet acceptabel. Daarnaast zijn deze diensten verouderd en sluiten ze niet meer voldoende aan bij de ontwikkelingen. De Vektis-standaarden gaan steeds meer over naar XML in plaats van ASCII, zeker nu we de generieke XML-declaratiestandaard GDS801 hebben ontwikkeld. Hierdoor gaan alle declaratiestandaarden de komende jaren gefaseerd over naar deze XML-standaard. Omdat PORTES en TOWER de XML-berichten niet ondersteunen, zijn deze diensten steeds minder relevant.

Als alternatief voor PORTES geldt:

  1. Voor ASCII-declaratiestandaarden kunt u met een certificaat gebruikmaken van de validatiemodule van VECOZO. Voor meer informatie zie de website van VECOZO
  2. Voor alle XML-standaarden geldt dat de controles op de niveaus 1 tot en met 5 uit de ASCII-standaarden, die in PORTES werden afgevangen, zijn gedefinieerd in de XSD en XSLT’s. Met deze middelen is het dus mogelijk om berichten te toetsen op juistheid.
  3. Voor ASCII-schadelaststandaarden is er momenteel geen alternatief. We ontwikkelen, in lijn met de generieke declaratiestandaard GDS801, een generieke XML-schadelaststandaard GQS801. De ASCII-schadelaststandaarden gaan gefaseerd over naar deze GQS801. In samenspraak met onze opdrachtgever Zorgverzekeraars Nederland maken we de roadmap voor deze overgang.

Voor TOWER kijken we nog naar een alternatief voor het genereren van testbestanden. Bij alle standaarden publiceren we testbestanden die kunnen worden gebruikt bij de implementatie van onze standaarden.