Vanaf 15 juli t/m 30 augustus is het klantadviescentrum telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Lees meer

Waarom data over zorg ons een zorg moeten zijn

Deel dit bericht via

In Friesland is de Gemeentezorgspiegel van Vektis van waarde gebleken in het datagedreven werken in de ouderenzorg. Verschillende Friese gemeenten zijn aangesloten op de Gemeentezorgspiegel en dit geeft veel inzicht over ouderen in de regio. Inzicht in het zorggebruik en de zorgkosten van ouderen in de wijken – vanuit de Langdurige zorg, de Zorgverzekeringswet en de Wmo – en specifiek over de doelgroep ‘thuiswonende ouderen met dementie’ en het aantal mensen dat gebruik maakt van langdurige zorg thuis.

Ouderenzorg

Tijdens het online /PODIUM van DataFryslân op dinsdag 29 juni deelde onze collega Mirte van Galen een aantal mooie voorbeelden uit de Gemeentezorgspiegel over enkele Friese gemeenten. Vanwege het thema ouderenzorg kreeg het dashboard dementie extra aandacht. ‘Uit het declaratieverkeer kunnen we afleiden hoeveel mensen dementie hebben en dat brengen we in beeld’, vertelde Mirte. Naast de weergave van de aantallen inwoners met dementie en de zorgkosten van deze mensen over de jaren heen, geeft het dashboard een beeld van het gebruik van zorgvoorzieningen door thuiswonende ouderen met dementie.

Toegang tot zorgcijfers van gemeenten

Met de Gemeentezorgspiegel kun je datagedreven werken door toegang tot zorgcijfers van gemeenten. ‘Dat doen wij door uitzoomen en inzoomen’, aldus Mirte. ‘Enerzijds zoomen we uit met weergaven van integrale inzichten over de zorgdomeinen heen en naar het landelijke beeld. En anderzijds zoomen we in van landelijke zorgcijfers tot op buurtniveau. Ook kun je belangrijke doelgroepen in de zorg zoals ouderenzorg en ggz in beeld brengen. Met deze informatie versterken we de samenwerking in de zorg, doordat de partijen gesprekken voeren op basis van feiten en data.’

Mirte gaf tot besluit handvatten om met de cijfers aan de slag te gaan. Zo zijn de cijfers uit de Gemeentezorgspiegel te downloaden in detailrapporten, wordt de data regelmatig ververst en ondersteunen we vanuit Vektis graag bij de interpretatie van de cijfers en de uitwerking naar een rapportage of monitor.

Spreekt het verhaal van Mirte je aan en ben je benieuwd wat de Gemeentezorgspiegel kan betekenen voor jouw gemeente of regio? Neem dan contact met ons op.
Als onderdeel van een reeks data-events van DataFryslân werd in deze online bijeenkomst een impuls gegeven aan het denken over data in de toekomstige (ouderen)zorg van Friesland. Met 2 presentaties en meerdere forumdiscussies werden mogelijkheden en ontwikkelingen in de samenwerking tussen Friese zorgpartijen en gemeenten belicht. En een antwoord gezocht op de vraag: Waarom data over zorg ons een zorg moeten zijn.                                            

Lezen en kijken

Geïnteresseerd in het gehele /PODIUM? Lees het verslag of kijk het /PODIUM hieronder terug. Vanaf minuut 15 vertelt Mirte haar verhaal over de Gemeentezorgspiegel in de regio Friesland.