Exploreren in het datalab

“In 2018 kwamen tijdens de griepgolf ineens veel kwetsbare ouderen terecht in de spoedzorg. Waar kwamen deze ouderen vandaan? Hoe waren zorg en ondersteuning thuis geregeld? Waar konden de ouderen naartoe? Met deze vragen hebben wij samen met partners uit het netwerk Zuidoost Utrecht het datalab van Vektis benaderd. Met als doel om in deze regio verschillende partijen bijeen te brengen en beter samen te laten werken rond spoedzorg voor ouderen."

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

De regio Zuidoost Utrecht kent grote verschillen in het aantal ouderen per gemeente. De partijen die zich bezighouden met ouderenzorg in deze regio wisten kwalitatief heel goed te duiden waar de problemen zitten. Kwantitatief was het echter een black box. Daar kwam Vektis in beeld.”

Mark Callaars is senior adviseur bij adviesbureau Raedelijn: “Ik kende Vektis nog uit de tijd dat ik voor een zorgverzekeraar werkte en wist dat zij ons konden helpen met dit vraagstuk. En dat klopte. Om te beginnen is het datalab op zoek gegaan naar de vraag achter onze vraag: ’Hoe ziet de spoedzorg voor ouderen eruit in de regio Zuidoost Utrecht? Nu en in 2030.’ Aansluitend daarop zijn de patiëntstromen rond de acute zorg in kaart gebracht. Welke zorg ontving een oudere 1 week voordat hij/zij bijvoorbeeld op de huisartsenpost of spoedeisende hulp belandde en welke zorg 2 weken daarna? Om deze patiëntstromen in kaart te kunnen brengen maakt Vektis gebruik van declaratiedata uit de Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige zorg. En waar mogelijk ook gegevens uit de Wet maatschappelijke ondersteuning.”

"Het datalab ging op zoek naar de vraag achter onze vraag." - Mark Callaars

 

Interactief dashboard met huidig beeld en prognose

Het datalab leverde een dashboard op, waarmee partners uit het netwerk Zuidoost Utrecht aan de slag kunnen. Het interactieve dashboard bestaat uit 3 onderdelen: het huidige beeld patiëntstromen, een benchmark van gemeentes en wijken en een prognose voor de spoedzorgbehoefte in 2030.

Callaars: “De data in dat dashboard moet uiteraard wel van duiding voorzien worden. Wat zien we nu precies? Partijen uit het veld zoals het ziekenhuis, gemeentes, thuiszorginstellingen en huisartsen hebben daarbij geholpen. We zijn inmiddels zover dat we de bevindingen helder hebben en deze kunnen omzetten naar concrete acties. Dat is dus de volgende stap voor ons.

Gemeentezorgspiegel

De samenwerking met het datalab van Vektis smaakt naar meer. Het triggert mij in ieder geval om zoiets ook te willen doen voor andere regio’s of met andere vragen. En helemaal leuk: Vektis bekijkt op dit moment ook of ‘ons’ dashboard onderdeel van worden van de Gemeentezorgspiegel van Vektis.”