Binnen de gemeente Ede wordt de Gemeentezorgspiegel ingezet voor verschillende vraagstukken. Zo is de gemeente graag op de hoogte van wat er in hun buurten op diverse gebieden speelt. Om het zorggebruik per buurt te bepalen wordt onder andere de Gemeentezorgspiegel geraadpleegd. Deze gegevens zijn op gemeente niveau ook gebruikt binnen de Sociale Monitor van de gemeente. De Gemeentezorgspiegel helpt de gemeente om zorgkosten te vergelijken met het landelijke beeld. Evelien, onderzoeker binnen de gemeente Ede, belicht hier nog twee toepassingen van de Gemeentezorgspiegel binnen haar gemeente:

Ede heeft binnen het sociaal domein het programma “mentale gezondheid”.
Voor dit programma hebben we gekeken hoe Ede er op dit gebied voor staat en hierbij de vergelijking gemaakt met het landelijke beeld. We hebben een factsheet opgesteld met diverse indicatoren met betrekking tot mentale gezondheid die we gaan monitoren. De indicatoren gebruik POH GGZ, gebruik gespecialiseerde GGZ en de Zvw GGZ uitgaven hebben we uit de GGZ uitsplitsing rapportage van de Gemeentezorgspiegel gehaald. Deze cijfers hebben we gecombineerd met cijfers en inzichten van onder andere de Buurtatlas, het RIVM, het dataportaal van de politie, de gezondheidsmonitor van de GGD, Statline (CBS), het Trimbos-Instituut en eigen onderzoek van de gemeente. Zo kunnen we de mentale gezondheid binnen de gemeente op meerdere vlakken monitoren.

gebiedsanalyse Ede.png

''In onze Gebiedsanalyse hebben we de indicator huisartsbezoek opgenomen''.
De Gebiedsanalyse van Ede laat in één oogopslag zien hoe het gaat met een gebied. Daarvoor wordt een wijk of buurt vergeleken met het gemiddelde van heel Ede. De gemeente gebruikt deze gebiedsanalyse samen met andere informatie om samen met bewoners en professionals de problemen in de wijk aan te pakken en zo de wijken te versterken. In de profieltaart (zie plaatje) staan 5 thema’s en voor elk thema zijn verschillende indicatoren opgenomen. De selectie van indicatoren bestaat uit een mix van objectieve (feiten) en subjectieve data (enquêteonderzoek). Uit de Gemeentezorgspiegel haalden we (voor thema Persoonlijk leven) het aandeel inwoners dat meer dan 10 keer per jaar de huisarts bezoekt. Daarnaast hebben we data opgenomen van het CBS, GGD/RIVM, Politie, Klimaatmonitor, DUO, Klimaateffectatlas en eigen data (uit registraties en onderzoeken onder inwoners).