Vanaf 15 juli t/m 30 augustus is het klantadviescentrum telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Lees meer

Grotere kans op ontwikkelen nieuwe chronische aandoening na IC opname

Deel dit bericht via

Mannen hebben na een opname op de Intensive Care (IC) 6x zoveel kans een (nieuwe) chronische aandoening te ontwikkelen in het jaar na opname, dan mannen die niet opgenomen zijn geweest op de IC. Het gaat daarbij om aandoeningen zoals hoog cholesterolgehalte, hartziektes, COPD/astma, depressie, diabetes en epilepsie. Bij vrouwen is de kans hierop iets kleiner, maar nog altijd 4x zo groot als bij de vrouwen in de controlegroep.

Jaarlijks worden ongeveer 75 duizend mensen opgenomen op de IC. Recente onderzoeken laten zien dat deze mensen over het algemeen hogere zorgkosten hebben in het jaar voorafgaand aan de opname en het jaar daarna, dan mensen die niet opgenomen worden op de IC (controlegroep). Toch was er weinig bekend over de prevalentie van de chronische aandoeningen in het jaar voorafgaand en het jaar na de IC opname. Tot nu dus. Ilse van Beusekom, onderzoeker in het AMC, deed hier onderzoek naar in het kader van haar promotie. Zij gebruikte hiervoor de declaratiedata van Vektis. Het onderzoek van Van Beusekom is weer een prachtig voorbeeld van de onderzoeksmogelijkheden die declaratiedata bieden.

IC opname na vergiftiging

Van Beusekom keek ook naar de zorgkosten die iemand maakt na een IC opname als gevolg van een vergiftiging. Dit onderzoek laat zien dat de zorgkosten van deze mensen, zowel in het jaar voorafgaand aan de opname als ook in het jaar ná opname, aanzienlijk hoger liggen dan van andere IC patiënten. De hoogte van de kosten worden beïnvloed door het aantal psychiatrische en andere chronische aandoeningen van deze patiënten.

Vergiftiging, door bijvoorbeeld medicijngebruik, alcohol of schoonmaakmiddelen, komt gelukkig niet heel vaak voor. Vaak is ziekenhuisopname niet nodig. In sommige gevallen is de vergiftiging dusdanig ernstig, dat een opname op de IC noodzakelijk is.
Lezen

Wil je meer weten? Download hiernaast dan de artikelen van Van Beusekom.