Als bijdrage aan valpreventie voor ouderen heeft Vektis een nieuw dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft over het aantal fracturen en hersenletsel op gemeente- en wijkniveau. Deze letsels zijn vaak het gevolg van een val in of om het huis. Met het dashboard krijgen gemeenten en zorgverzekeraars inzicht in welke wijken de inzet van valpreventie meer prioriteit nodig heeft.
Flinke verschillen tussen gemeenten
In 2023 kregen in Nederland gemiddeld 10 op de 1.000 ouderen te maken met traumatisch hersenletsel, zoals een hersenschudding. Tussen gemeenten loopt dit aantal uiteen van 3 tot 21. In sommige gemeenten zien we dus aantallen die ver boven het gemiddelde liggen.
Voor een heupfractuur zijn de verschillen minder groot. In 2023 kregen gemiddeld 5 op de 1.000 ouderen een heupfractuur. Tussen gemeenten varieert dit aantal tussen de 3 en de 9 per 1.000 ouderen.
Wat vind je in het dashboard?
Het dashboard toont het absolute aantal fracturen (alle soorten) en traumatisch hersenletsel per 1.000 ouderen per gemeente en per wijk voor de periode 2019-2023. Hierbij is onderscheid gemaakt in 3 leeftijdsklassen van ouderen.
Wat is het doel van het dashboard?
De informatie uit het dashboard geeft aan gemeenten en zorgverzekeraars inzicht in welke wijken de inzet van valpreventie meer of minder prioriteit nodig heeft. Vektis heeft het voornemen om het dashboard jaarlijks te actualiseren zodat het valpreventiebeleid kan worden gemonitord in de tijd.
Waarom heeft Vektis het dashboard ontwikkeld?
Het voorkomen van valincidenten bij ouderen staat hoog op de beleidsagenda’s van gemeenten en zorgverzekeraars door het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Veiligheid.nl publiceert jaarlijks de landelijke cijfers van het aantal valincidenten bij ouderen, maar deze cijfers zijn niet op gemeente- en wijkniveau. Als aanvulling heeft Vektis daarom met alle betrokken partijen een dashboard ontwikkeld dat op gemeente- en wijkniveau inzicht geeft in het aantal fracturen en hersenletsel. Zo krijgen de partijen meer inzicht om ook op regionaal en/of lokaal niveau te sturen.
Waar kun je het dashboard vinden?
Het dashboard is vanaf nu te vinden in de Gemeentezorgspiegel waar aangesloten gemeenten en zorgverzekeraars toegang toe hebben.