Vanaf 15 juli t/m 30 augustus is het klantadviescentrum telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Lees meer

Inzicht in zorggebruik op basis van declaratie informatie: potentieel belangrijke bron binnen de nefrologie

Deel dit bericht via

Nederlandse zorgdeclaratiedata, afkomstig uit de Vektis database, zijn een potentieel belangrijke bron voor observationeel onderzoek binnen de nefrologie.  Dat concludeert Manon van Oosten in haar proefschrift die zij afgelopen vrijdag (1 april) met succes verdedigde aan de Universiteit van Amsterdam.
 
Van Oosten gebruikte zorgdeclaratiedata in haar onderzoek naar het voorkomen van chronische nierschade (CNS) en de uitkomsten hiervan te bepalen. Bovendien gebruikte ze de data om meer inzicht te krijgen in het gebruik van verschillende zorgmiddelen, zoals medicatie, en zorguitgaven bij CNS patiënten.  
 
De data geeft vooral inzicht bij de groep nierpatiënten die door een nefroloog wordt behandeld in het ziekenhuis, gedialyseerd worden of een transplantatie hebben ondergaan. De groep patiënten met CNS die geen (structurele) behandeling hebben binnen het ziekenhuis zijn minder goed te signaleren op basis van zorgdeclaratiedata.  
 
Hoewel er nog ruimte voor verbetering is, constateert van Oosten dat declaratie informatie unieke mogelijkheden biedt om zorggebruik en zorgkosten op landelijk niveau inzichtelijk te maken. Dat zorgdeclaratie een belangrijke bron is, bewijst ook de Nieratlas waaraan van Oosten de afgelopen jaren heeft meegewerkt.

Haar proefschrift is online te lezen via deze link.