Vanaf 15 juli t/m 30 augustus is het klantadviescentrum telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur. Je kunt je vraag stellen via het contactformulier. Lees meer

Verzekerden kiezen voor meer zekerheid

Deel dit bericht via

Voor 2021 lijken verzekerden te kiezen voor meer zekerheid in de wijze waarop zij verzekerd zijn voor zorgkosten. Voor het eerst in jaren kiezen meer verzekerden voor een aanvullende zorgverzekering. Het percentage verzekerden dat kiest voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico daalt ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vektis naar veranderingen in de zorgverzekeringsmarkt.

Vektis en Zorgverzekeraars Nederland lieten kort na het overstapseizoen al weten dat voor 2021 6,5% van de verzekerden voor een andere zorgverzekeraar koos. Dit percentage ligt in lijn met dat van eerdere jaren. Nu publiceert Vektis alle feiten en cijfers over het overstapseizoen in de Zorgthermometer Verzekerden in Beeld 2021.

Combinatiepakket

85% van de verzekerden heeft voor 2021 een aanvullende zorgverzekering afgesloten, naast de verplichte basisverzekering. Dit percentage neemt voor het eerst in jaren toe, met 2%. In absolute aantallen gaat het om een verschil van zo'n 400 duizend verzekerden. Het percentage verzekerden dat kiest voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico daalt ten opzichte van vorig jaar. Ook toont het onderzoek aan dat verzekerden zich vaker lieten verzekeren voor mondzorg, zoals de tandarts en mondhygiënist. In 2021 koos bijna een derde van de verzekerden voor een combinatiepakket met een aanvullende verzekering daarvoor. Vorig jaar was dat nog geen kwart.

De Zorgthermometer ‘Verzekerden in beeld 2021’ van Vektis geeft inzicht in deze en andere cijfers over het overstapseizoen. We kijken daarin niet alleen naar verzekerden en de keuzes die zij maken, maar ook naar marktaandelen van zorgverzekeraars en concerns, op landelijk en regionaal niveau. 2020 was een uitzonderlijk jaar voor de zorg. Het ligt voor de hand dat de toegenomen aandacht voor de zorg door corona heeft bijgedragen aan veranderingen van de keuzetrends. In hoeverre dit het geval is kunnen we op basis van de overstapinformatie niet aangeven.

> Bekijk ook de interactieve factsheet met de highlights van het overstapseizoen 2021.