Wachttijden registreren

Lees meer

“Hoelang duurt het voordat ik bij een zorgaanbieder terecht kan?” Het registreren en publiceren van wachttijden heeft maar 1 doel en dat is dat cliënten tijdig de zorg krijgen die ze nodig hebben. Door centraal bij Vektis alle gegevens te verzamelen is er een uniform, actueel, onafhankelijk en vergelijkbaar overzicht beschikbaar. Bovendien hoeven aanbieders de wachttijden dan ook maar bij 1 partij aan te leveren.

Let op: Vanaf februari 2022 zijn de hoofddiagnosegroepen aangepast. De indeling is nu in lijn met DSM-5.

Stappenplan wachttijden registreren

Hieronder tref je een stappenplan aan, waarin we duidelijk uitleggen hoe je de wachttijden registreert. Klik op de afbeelding om deze te vergroten. De i-tjes met extra informatie werken alleen wanneer je het stappenplan opent in FireFox.

Het belang van wachttijdinformatie

De aanleververplichting voor ggz-aanbieders komt voort uit de Transparantieregeling zorgaanbieders ggz van de NZA. Alle betrokken partijen in de ggz hebben belang bij inzicht in actuele wachttijden. Zo weten zij hoelang het duurt voordat een patiënt bij een bepaalde zorgaanbieder terecht kan en kunnen zij de juiste keuzes maken. Wij zijn blij dat wij eraan kunnen bijdragen om dit inzichtelijk te maken. Via Vektis is er 1 actueel, onafhankelijk en vergelijkbaar bronbestand van de wachttijden in de ggz en hoeven aanbieders deze maar 1 keer aan te leveren.

Website Kiezen in de ggz

Op basis van dit bronbestand informeren wij alle betrokkenen, zoals patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid. Zo beschikt iedereen over dezelfde actuele informatie. We geven inzicht in de landelijke wachttijden en in de wachttijden per regio en instelling. Eind 2018 heeft MIND bovendien de website www.kiezenindeggz.nl gelanceerd, waar de wachttijden per aanbieder te bekijken zijn.

Heb je vragen?

Met inhoudelijke vragen kun je terecht bij de NZa. Heb je vragen over het registreren zelf of hulp nodig bij het aanmaken van een Vektis-account? Bekijk dan onze pagina met veelgestelde vragen hierover. Of raadpleeg de specifieke vragen over het registreren van wachttijden in de ggz.

Vragenlijst basis praktijkinformatie ggz

Zorgverzekeraars vragen je ieder jaar om basisinformatie aan te leveren over je ggz-praktijk of -instelling. Om de administratie voor jou te beperken vragen we deze informatie 1 keer per jaar centraal uit en delen we de aangeleverde informatie met alle relevante zorgverzekeraars. Je levert deze informatie aan via Vektis.

> Meer informatie over het invullen van de vragenlijst basis praktijkinformatie ggz

Meer zorginzichten over de ggz

Ben je geïnteresseerd in inzichten over de zorg? Vektis publiceert regelmatig feiten en cijfers over de geestelijke gezondheidszorg. Maar ook over bijvoorbeeld integrale zorg, ouderenzorg, ziekenhuiszorg of huisartsenzorg.

> Naar alle feiten en cijfers