Wachttijden registreren

“Hoelang duurt het voordat ik bij een zorgaanbieder terecht kan?” Het registreren en publiceren van wachttijden heeft maar 1 doel en dat is dat cliënten tijdig de zorg krijgen die ze nodig hebben. Vektis registreert de wachttijden voor de ggz en en verzorgde van 1 december 2018 tot 1 juli 2021 ook de wachttijdregistratie van zorg voor thuiswonende dementiepatiënten (casemanagement dementie). Door centraal bij Vektis alle gegevens te verzamelen is er een uniform, actueel, onafhankelijk en vergelijkbaar overzicht beschikbaar. Bovendien hoeven aanbieders de wachttijden dan ook maar bij 1 partij aan te leveren.

Hoe registreer ik mijn wachttijden voor de ggz?

Vektis registreert de wachttijden op verzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om het aantal weken tussen aanmelding en het moment dat een cliënt bij een zorgaanbieder terecht kan. Op basis van dit bronbestand informeren wij patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid. Zo beschikt iedereen over dezelfde actuele informatie.

Hieronder tref je een stappenplan aan, waarin we duidelijk uitleggen hoe je de vragenlijst invult. Klik op de afbeelding om deze te vergroten. De i-tjes met extra informatie werken alleen wanneer je het stappenplan opent in FireFox. De genoemde stappen gelden voor ggz-aanbieders én aanbieders van casemanagement dementie.

Wachttijden casemanagement dementie

De regeling voor zorgaanbieders die casemanagement dementie (cmd)-zorg leveren, is per 1 juli 2021 aangepast. Cmd-zorgaanbieders hoeven geen wachttijden meer bij Vektis te registreren. Het blijft voor cmd-zorgaanbieders mogelijk om de al ingevulde gegevens bij Vektis tot 1 oktober 2021 te raadplegen.

Vanaf 1 oktober 2021 moeten dementienetwerken de wachttijden aanleveren via het Zorgbeeldportaal van de NZa. De NZa zal hier verder over communiceren. Op de informatiekaart Aanleveren van wachttijden over casemanagement dementie en de Regeling Transparantie Zorgaanbieders Casemanagement Dementie NR/REG-2122 kun je hier meer over lezen.

Veelgestelde vragen over Wachttijden registreren

Kom je er niet uit? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over Wachttijden registreren, of ga naar onze support pagina

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support