Wachttijden registreren ggz

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht aanbieders van geestelijke gezondheidszorg sinds 1 januari 2018 om hun wachttijdgegevens maandelijks aan te leveren. Het aanleveren van die gegevens loopt via Vektis. Wij zorgen ervoor dat u zo min mogelijk hoeft te regelen. In een paar stappen maakt u een account aan en kunt u elke maand de wachttijdgegevens invoeren.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Let op: Vanaf februari 2022 zijn de hoofddiagnosegroepen aangepast. De indeling is nu in lijn met DSM-5.

Stappenplan wachttijden registreren

Hieronder tref je een stappenplan aan, waarin we duidelijk uitleggen hoe je de wachttijden registreert. Klik op de afbeelding om deze te vergroten. De i-tjes met extra informatie werken alleen wanneer je het stappenplan opent in FireFox.

Het belang van wachttijdinformatie

De aanleververplichting voor ggz-aanbieders komt voort uit de Transparantieregeling zorgaanbieders ggz van de NZA. Alle betrokken partijen in de ggz hebben belang bij inzicht in actuele wachttijden. Zo weten zij hoelang het duurt voordat een patiënt bij een bepaalde zorgaanbieder terecht kan en kunnen zij de juiste keuzes maken. Wij zijn blij dat wij eraan kunnen bijdragen om dit inzichtelijk te maken. Via Vektis is er 1 actueel, onafhankelijk en vergelijkbaar bronbestand van de wachttijden in de ggz en hoeven aanbieders deze maar 1 keer aan te leveren.

Website Kiezen in de ggz

Op basis van dit bronbestand informeren wij alle betrokkenen, zoals patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid. Zo beschikt iedereen over dezelfde actuele informatie. We geven inzicht in de landelijke wachttijden en in de wachttijden per regio en instelling. Eind 2018 heeft MIND bovendien de website www.kiezenindeggz.nl gelanceerd, waar de wachttijden per aanbieder te bekijken zijn.

Heb je vragen?

Met inhoudelijke vragen kun je terecht bij de NZa. Heb je vragen over het registreren zelf of hulp nodig bij het aanmaken van een Vektis-account? Bekijk dan onze pagina met veelgestelde vragen hierover. Of raadpleeg de specifieke vragen over het registreren van wachttijden in de ggz.

Vragenlijst basis praktijkinformatie ggz

Zorgverzekeraars vragen je ieder jaar om basisinformatie aan te leveren over je ggz-praktijk of -instelling. Om de administratie voor jou te beperken vragen we deze informatie 1 keer per jaar centraal uit en delen we de aangeleverde informatie met alle relevante zorgverzekeraars. Je levert deze informatie aan via Vektis.

> Meer informatie over het invullen van de vragenlijst basis praktijkinformatie ggz

GGZ Basis en GGZ Plus

Speciaal voor iedereen die werkzaam is in de ggz hebben wij een unieke online omgeving: GGZ Basis en GGZ Plus. GGZ Basis biedt verdiepende landelijke en regionale informatie over de geestelijke gezondheidszorg. In aanvulling hierop hebben wij samen met ggz-instellingen GGZ Plus ontwikkeld, waar je jouw ggz-instelling kunt benchmarken met vergelijkbare ggz-instellingen in Nederland.

> Meer informatie over GGZ Basis en GGZ Plus

Meer zorginzichten over de ggz

Ben je geïnteresseerd in inzichten over de zorg? Vektis publiceert regelmatig feiten en cijfers over de geestelijke gezondheidszorg. Maar ook over bijvoorbeeld integrale zorg, ouderenzorg, ziekenhuiszorg of huisartsenzorg.

> Naar alle feiten en cijfers

We helpen je graag. Bekijk de meestgestelde vragen op onze support pagina.

Support