"Mensen blij maken met data"

Deel dit bericht via

2021 is uitgeroepen tot het internationale jaar van ‘vrouwen in statistiek en data-science’. En dit jaar is het 200 jaar geleden dat Florence Nightingale, 1 van de beroemdste rolmodellen, werd geboren. Als verpleegster in de Krimoorlog in 1858 wist zij met data aan te tonen dat meer soldaten stierven aan ziekte door slechte hygiëne dan aan oorlogsverwondingen. Dat gaf haar bagage om te pleiten voor beter sanitair in ziekenhuizen. Dat statistiek echt niet alleen iets voor mannen is, zien we bij Vektis. Onze vrouwelijke collega’s maken net zoveel impact als de mannen bij Vektis. Data-analist Ilona Verburg vertelt wat haar zo aantrekt in het vak.

Hoewel er bij Vektis een groot aantal vrouwen in data werkt (de verhouding man/vrouw is 69/49 in 2019 red.), zijn mannen over het algemeen oververtegenwoordigd in het vakgebied. Ilona snapt dat wel. “Mannen voelen zich vaak aangetrokken tot technologie, technische snufjes, computers, programmeren en data-science. Ze hebben er misschien van nature ook wel meer aanleg voor. Vrouwen daarentegen zijn meer geïnteresseerd in de sociale kant, in de analyse en het onderzoek. En ze werken harder, heb ik wel eens gehoord”, lacht ze.

Interesses combineren

Toen Ilona 1,5 jaar geleden als data-analist bij Vektis kwam werken, trok het bedrijf haar vooral aan omdat het actief is in de zorgsector. “Ik heb veel getwijfeld over de opleiding die ik wilde doen; biomedische wetenschappen interesseerde me, maar ik koos toch voor de wiskundestudie. Andere collega’s die in dit vakgebied werken hebben bijvoorbeeld gezondheidswetenschappen, informatiekunde of sociale wetenschappen gestudeerd. Bij Vektis kan ik mijn interesse voor cijfers en voor zorg combineren.” Haar studie wiskunde gaf Ilona een goede achtergrond over programmeren, data-analyse en data-science. Die kennis gebruikt zij om data-analyses uit te voeren en om vragen te beantwoorden van mensen die in de zorgsector werkzaam zijn.

Bijdragen aan de kwaliteit van zorg

Ilona vindt het werk wat ze doet belangrijk. “Indirect draag ik mijn steentje bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg, en aan het beheersbaar houden van de kosten van die zorg. Zo heb ik samen met mijn collega’s de factsheet ambulantisering in de ggz opgeleverd. Uit onze analyses bleek duidelijk dat gedurende 2013-2017 het aantal verblijfsdagen in de gespecialiseerde ggz fors gedaald is. Dat wil zeggen dat er minder mensen opgenomen worden in een instelling en meer mensen ambulante zorg krijgen. Dat was ook het doel van het beleid dat door overheid, zorgverzekeraars en zorgaanbieders was ingezet. Dan is het dus waardevol om te kunnen aantonen dat de maatregelen echt effect hebben gehad.

Ik werk nu aan de berekeningen rondom de continuïteitsbijdrage, de regeling van zorgverzekeraars die ervoor zorgt dat zorgaanbieders gedurende de coronacrisis hun doorlopende kosten kunnen blijven betalen. En ons datalab ontwikkelde een corona impact simulator, om de gevolgen van gemiste zorg in deze crisisperiode te kunnen tonen, omdat mensen bijvoorbeeld niet naar de tandarts of fysiotherapeut konden. Het is heel leuk om te zien dat klanten de resultaten van je werk gebruiken en dat het gepubliceerd wordt en je het terugziet in de media.”

De vraag scherpstellen

Ilona vindt in haar werk vooral de samenwerking met het team en het klantcontact boeiend. Ze krijgt te maken met zorginstellingen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en universiteiten. “Meestal komt de vraag van een klant binnen bij 1 van onze consultants. Vaak is de vraag dan nog niet helemaal duidelijk. De consultant betrekt vervolgens een onderzoeker en mij als analist. Samen verhelderen we de vraag van de klant. We kijken welke informatie we in onze data beschikbaar hebben en hoe we de klant daarmee kunnen helpen. In meerdere gesprekken stellen we samen met de klant de onderzoeksvraag scherp. Vervolgens kunnen we aan de slag. In computersoftware zoals SAS of SQL programmeren we, we selecteren de patiëntgroep en maken de formules. De resultaten geven we weer in Excel. Soms leveren we alleen een dataset op, in andere gevallen een complete rapportage met analyses. Het is leuk om te zien dat de klant daar echt wat mee kan.”

Werken bij Vektis

De combinatie van de theoretische en de mensgerichte kant maakt het werk voor Ilona fascinerend. “Ik werk in het team dat maatwerkverzoeken beantwoordt. De ene collega heeft iets meer met data en programmeren en de ander heeft meer met het klantcontact. Het mooie bij Vektis is dat je je kunt ontwikkelen of specialiseren in de kant die je leuk vindt. Zo krijg je een divers samengesteld team van mensen die goed zijn in verschillende dingen.”




Bekijk hieronder ook de video waarin Ilona vertelt wat voor haar het werken bij Vektis zo leuk maakt. Wil jij ook aan de slag bij Vektis? Kijk op www.werkenbijvektis.nl voor de actuele vacatures.