Praktische informatie

Op deze webpagina vind je alle praktische informatie die je nodig hebt om de Gemeentezorgspiegel te gaan gebruiken.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Hoe krijg ik toegang tot de Gemeentezorgspiegel?

De Gemeentezorgspiegel is een besloten, digitale omgeving voor gemeenten en zorgverzekeraars. Met een gebruikersaccount krijg je toegang tot de Gemeentezorgspiegel van een gemeente: elke gemeente heeft haar eigen Gemeentezorgspiegel. Gemeenten kunnen kosteloos aansluiten en onbeperkt gebruikersaccounts aanvragen, ook voor andere personen dan medewerkers van de eigen gemeente. Medewerkers van zorgverzekeraars kunnen ook een gebruikersaccount aanvragen. Met een gebruikersaccount kom je via Zorgprisma op de Gemeentezorgspiegel.

Gegevensaanlevering over het sociaal domein

Van aangesloten gemeenten verwachten we minimaal éénmaal per jaar (uiterlijk 15 april) een gegevensaanlevering over het sociaal domein. Voor de gegevensaanlevering van de Jeugdwet hebben we een standaard ontwikkeld: de QSD301v2.0-standaard. In deze standaard staan de specificaties voor uniforme bestandsaanlevering. Vektis beschikt standaard vanuit zorgkantoren en zorgverzekeraars over de gegevens vanuit Wlz respectievelijk Zvw van alle gemeenten. Met het totaal aan gegevens stellen wij een integraal beeld over de zorg in de gemeenten beschikbaar.

Voor de uitwisseling van bestanden gebruiken we een veilig en besloten platform: het Dataportaal. In de jaarlijkse bestandsaanlevering verwachten we gegevens van het voorgaande prestatiejaar. Voorbeeld: gegevens over het jaar 2021 moeten uiterlijk 15 april 2022 worden aangeleverd. Gemeenten mogen vaker per jaar aanleveren om naast actuele informatie vanuit de Zvw en Wlz, ook actuele informatie over het sociaal domein te zien. Van heringedeelde gemeenten verwachten we op 15 september de gegevensaanlevering volgens de nieuwe indeling, ook van voorgaande jaren. Lees meer.

Ondersteuning nodig bij de gegevensaanlevering? We bieden ondersteuning met onze SQL-voorbeeldscripten en het beantwoorden van vragen. Kijk eerst even of je vraag bij de veelgestelde vragen staat. Zo niet, mail voor ondersteuning naar Gemeentezorgspiegel@vektis.nl.

Contactpersoon voor de Gemeentezorgspiegel

Bij aangesloten gemeenten en zorgverzekeraars registreren we een aantal type contactpersonen: contactpersoon Toegang, contactpersoon Dataportaal en contactpersoon Inhoud. Zo beschikken we over de juiste contactgegevens om met gemeenten en zorgverzekeraars op een efficiënte manier te communiceren over autorisatiebeheer, de gegevensaanlevering en inhoudelijke zaken. Wijzigingen in contactpersonen ontvangen we graag via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl.