Praktische informatie

Op deze webpagina vind je alle praktische informatie die je nodig hebt om de Gemeentezorgspiegel te gaan gebruiken.

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Hoe krijg ik toegang tot de Gemeentezorgspiegel?

De Gemeentezorgspiegel is een besloten, digitale omgeving voor gemeenten en zorgverzekeraars. Met een gebruikersaccount krijg je toegang tot de Gemeentezorgspiegel van een gemeente: elke gemeente heeft haar eigen Gemeentezorgspiegel. Gemeenten kunnen kosteloos aansluiten en onbeperkt gebruikersaccounts aanvragen, ook voor andere personen dan medewerkers van de eigen gemeente. Medewerkers van zorgverzekeraars kunnen ook een gebruikersaccount aanvragen. Met een gebruikersaccount kom je via Zorgprisma op de Gemeentezorgspiegel.

Gegevensaanlevering over de Jeugdwet

Gemeenten kunnen ervoor kiezen éénmaal per jaar de gegevens over de Jeugdwet aan Vektis beschikbaar te stellen. Voor de uitwisseling van bestanden gebruiken we een veilig en besloten platform: het Dataportaal. Voor de aanlevering van gegevens hebben we een standaard ontwikkeld (QSD301v2.0). In deze standaard staan specificaties voor uniforme aanlevering van de gegevens over de Jeugdwet. Per prestatiejaar kan een gemeente éénmaal een bestandsaanlevering doen: uiterlijk 15 april levert een gemeente de informatie van het vorige prestatiejaar. Voorbeeld: gegevens over het jaar 2024 kunnen uiterlijk 15 april 2025 worden aangeleverd. Gemeenten mogen vaker per jaar aanleveren voor eigen inzicht, om naast de informatie over Zvw en Wlz ook actuele informatie over de Jeugdwet te zien. 

Ondersteuning nodig bij de gegevensaanlevering? We bieden ondersteuning met onze SQL-voorbeeldscripten en het beantwoorden van vragen. Kijk eerst even of je vraag bij de veelgestelde vragen staat. Zo niet, mail voor ondersteuning naar Gemeentezorgspiegel@vektis.nl.

Contactpersoon voor de Gemeentezorgspiegel

Bij aangesloten gemeenten en zorgverzekeraars registreren we een aantal type contactpersonen: contactpersoon Toegang, contactpersoon Dataportaal en contactpersoon Inhoud. Zo beschikken we over de juiste contactgegevens om met gemeenten en zorgverzekeraars op een efficiënte manier te communiceren over autorisatiebeheer, de gegevensaanlevering en inhoudelijke zaken. Wijzigingen in contactpersonen ontvangen we graag via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl.