De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat stoppen met de financiering van de Gemeentezorgspiegel. Dit heeft gevolgen voor de financiering en daarmee ook de voortzetting van de Gemeentezorgspiegel. Daarom willen we de aangesloten gemeenten een passend voorstel doen.

We hebben de contactpersoon van de deelnemende gemeenten een e-mail gestuurd met meer informatie en een aantal vragen over de bereidwilligheid voor een jaarlijkse bijdrage. De Gemeentezorgspiegel blijft tot 1 oktober 2025 gegarandeerd beschikbaar. Uiterlijk 1 juli 2025 volgt het voorstel. Gemeenten kunnen daarna besluiten of ze wel of niet doorgaan met de Gemeentezorgspiegel. 

Belang van de Gemeentezorgspiegel

Wij betreuren het besluit van de VNG, met name omdat er inmiddels 180 gemeenten zijn aangesloten en we nog steeds een groei zien in het aantal gemeenten dat aansluit op de Gemeentezorgspiegel. Dat onderschrijft het belang van de Gemeentezorgspiegel (databeschikbaarheid).

Ook zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderschrijven het belang van de Gemeentezorgspiegel en de waarde van het integrale beeld van het zorggebruik over zorgdomeinen. Zij zien de informatievoorziening in de Gemeentezorgspiegel als een belangrijke pijler in de IZA en GALA-akkoorden en ook in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) neemt het belang aan monitoring van het zorggebruik tot op wijk- en buurtniveau toe. 

Mogelijkheid voortzetting Gemeentezorgspiegel

ZN heeft ons laten weten te willen doorgaan met de Gemeentezorgspiegel, met de kanttekening dat de financiering een verantwoordelijkheid is voor zowel de gebruikers als de zorgverzekeraars. Daarnaast zal de informatie over de Wmo en Jeugdwet ook beschikbaar moeten komen in de Gemeentezorgspiegel om een integraal beeld te hebben van het totale zorggebruik. 

Bereidwilligheid jaarlijkse bijdrage

In afstemming met ZN polsen wij of de aangesloten gemeenten bereid zijn mee te werken aan de voortzetting van de Gemeentezorgspiegel en daartoe een jaarlijkse bijdrage van € 2.000 te betalen voor het gebruik van de Gemeentezorgspiegel.

Op basis van de resultaten van deze inventarisatie zullen wij in overleg gaan met Zorgverzekeraars Nederland en uiterlijk 1 juli 2025 met een voorstel komen. 

In de komende periode:

  • De Gemeentezorgspiegel blijft voor de aangesloten gemeenten gegarandeerd beschikbaar tot 1 oktober 2025. Mocht er worden overgegaan op een bijdrage vanuit gemeenten, dan kunnen gemeenten op dat moment besluiten wel of niet door te gaan met de Gemeentezorgspiegel.
  • Tot 1 oktober wijzigt er niets in de aansluiting op de Gemeentezorgspiegel. Er zijn geen kosten aan verbonden en het aanleveren van data van Wmo of Jw is niet nodig.
  • Omdat via de VNG de Wmo data niet meer wordt aangeleverd, gaat Vektis de Wmo en Jw data – voor zover beschikbaar - ophalen in de CBS microdata-omgeving. Uw gemeente hoeft dat niet individueel aan te leveren.
  • Het aanbod van Vektis aan IZA regio's om te ondersteunen bij monitoring blijft onverminderd van kracht. Regio's kunnen via mandaathouder gemeente een verzoek indienen voor een regiobestand met data tot op wijkniveau.  

Vanzelfsprekend blijft Vektis de doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel gezamenlijk vormgeven met gemeenten en zorgverzekeraars. 

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.