Veelgestelde vragen
Op deze pagina staan veelgestelde vragen én de antwoorden daarop. Om te beginnen de vragen die gaan over het aanmaken van een account en het aanvragen van toegang tot een product. Ook de antwoorden op vragen over de AGB-code, standaardisatie en het registeren van de wachttijden ggz lees je hier.
Account aanmaken en toegang aanvragen
-
Hoe vraag ik een Vektis-account aan?
Het aanmaken van een account doe je hier. Na het aanmaken ontvang je een e-mail van ons. In die e-mail staat een link, waarmee je het account activeert. Tijdens het activeren geef je een wachtwoord en beveiligingsvraag op. Nadat je een account hebt aangemaakt, heb je in de meeste gevallen nog toegang nodig tot onze producten. Deze toegang vraag je voor ieder product apart aan.
-
Ik wil een groepsaccount. Mag dit?
Nee, accounts worden op persoonlijk niveau uitgegeven en geregistreerd. Uit beveiligingsoogpunt is het niet toegestaan om met meerdere personen gebruik te maken van 1 account.
-
Ik heb een Vektis-account en ben mijn wachtwoord kwijt. Wat moet ik doen?
Je kan zelf je wachtwoord herstellen in een paar eenvoudige stappen. Dit gaat als volgt:
1. Je wachtwoord herstellen doe je hier.
2. Geef je gebruikersnaam op. In de meeste gevallen is dit je e-mailadres. Heb je bij het registreren van je account een AGB-code opgegeven? Dan is je gebruikersnaam je AGB-code.
3. Klik op ‘Resetten via e-mail’.
4. Je ontvangt nu een e-mail van ons.
Hierin staat een link, waarmee je jouw wachtwoord kan herstellen. Geen e-mail ontvangen? Controleer dan je spamfolder.Als je de link in de e-mail opent, wordt er gevraagd om je beveiligingsvraag te beantwoorden. Als je deze goed beantwoordt, kan je een nieuw wachtwoord invoeren.
-
Ik heb een aantal maal verkeerd ingelogd. Volgens mij is mijn account nu geblokkeerd. Wat moet ik doen?
Als je een aantal maal met een verkeerd wachtwoord inlogt word je account geblokkeerd. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om een nieuwe inlogpoging te doen. Je account wordt na 30 minuten automatisch weer gedeblokkeerd. Weet je jouw wachtwoord niet meer? In de vraag hierboven lees je hoe je jouw wachtwoord herstelt.
-
Hoe vraag ik met mijn Vektis-account toegang aan tot een product? En hoe log ik in als ik gebruik wil maken van een product?
Om gebruik te maken van een product vraag je éénmalig toegang aan tot dat product. Op deze pagina staat hoe je dat doet.
Heb je toegang gekregen?
Op deze pagina (hyperlink: https://www.vektis.nl/inloggen-en-producten-aanvragen) vind je een overzicht van alle producten, met per product een link naar de inlogpagina. Je inlognaam is het e-mailadres waarmee je de account hebt geregistreerd. Is je account geregistreerd op een AGB-code? Dan is de inlognaam jouwagbcode@vektis.nl. Bijvoorbeeld: 01234567@vektis.nl.
Heb je met je account toegang tot meerdere producten? Dan hoef je maar 1 keer bij een product in te loggen. Je kan daarna gebruik maken van de andere producten waar je toegang toe hebt, zonder opnieuw in te loggen.
-
Hoe wijzig ik het e-mailadres waarop mijn account geregistreerd staat?
Heb je een ander e-mailadres, maar staat je Vektis-account nog geregistreerd op je oude e-mailadres? Dan is het belangrijk dat je dit aan ons doorgeeft. Je kan het e-mailadres dat bij je account geregistreerd staat wijzigen door een e-mail te sturen naar accountbeheer@vektis.nl.
-
Kan ik mijn account overdragen aan iemand anders?
Dit is helaas niet mogelijk. Deze persoon vraagt in dat geval zelf een nieuwe account aan. Dit geldt ook wanneer je e-mailadres wijzigt doordat je werkzaam bent voor een nieuwe organisatie. Zie ook de vraag hieronder.
-
Ik ben in dienst van een andere organisatie. Kan ik mijn Vektis-account behouden?
Nee. Als je in dienst treedt van een andere organisatie krijg je ook een nieuw account. Je oude account dient daarom te worden verwijderd. Je doet dit door een e-mail te sturen naar accountbeheer@vektis.nl. Vervolgens vraag je een nieuwe account aan.
-
Ik wil mijn Vektis-account verwijderen. Hoe doe ik dit?
Wil je jouw account verwijderen? Stuur hiervoor een e-mail naar accountbeheer@vektis.nl. Geef daarbij aan wat de reden is van het verwijderen van het account.
-
Wat moet ik doen als Mijn Vektis account niet de actuele status van mijn account toont?
Het kan voorkomen dat de huidige status van je aanvraag, bijvoorbeeld om gebruik te maken van een Vektis product, of te koppelen met een organisatie, niet getoond wordt in je Mijn Vektis account. En dit terwijl de aanvraag wel akkoord is. Om de juiste status te tonen, doorloop je de volgende stappen:
- Log uit
- Sluit de browser
- Start de browser weer
- Log opnieuw in
AGB-code aanvragen
-
Hoe vraag ik een AGB-code aan?
Je vraagt een AGB-code aan met behulp van een aanvraagformulier. Er zijn 4 verschillende aanvraagformulieren, voor 4 verschillende situaties. Het is belangrijk dat je het formulier gebruik dat op jouw situatie van toepassing is:
• Heb je nog geen persoonlijke AGB-code, maar heeft de onderneming waar je werkt wel een AGB-code? Gebruik dan dit formulier.
• Heb je nog geen persoonlijke AGB-code en heeft de onderneming waar je werkt ook geen AGB-code? Gebruik dan dit formulier.
• Heeft de onderneming nog geen AGB-code, maar de zorgverleners die daar werken wel? Gebruik dan dit formulier.
• Wil je een vestiging toevoegen aan een onderneming die al een AGB-code heeft? Gebruik dan dit formulier.Nadat je het aanvraagformulier hebt ingediend, is je aanvraag nog niet compleet. Meer informatie over het verdere verloop van je aanvraag en de actuele doorlooptijd daarvan vind je hier.
NB Een AGB-code wordt niet zomaar verstrekt. Hiervoor dien je te voldoen aan de vastgestelde criteria voor de gekozen zorgsoort en kwalificatie. Deze criteria noemen we de erkenningen. Per kwalificatie kunnen de vereiste erkenningen verschillen.
-
Welke zorgsoort, kwalificatie en erkenning(en) kies ik op het aanvraagformulier AGB-code?
De zorgsoort is het type zorg dat geleverd wordt. Een voorbeeld hiervan is fysiotherapie. Binnen de gekozen zorgsoort wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende specialismes. Denk hierbij aan kinderfysiotherapie of manuele therapie. Om je te helpen bij de keuze van de juiste zorgsoort kan je gebruikmaken van het AGB registratie en controle document. Hierin staat beschreven welke zorgsoorten er zijn, en welke kwalificaties (specialisaties) daarbij horen. Per kwalificatie wordt hierin aangegeven welke erkenning(en) noodzakelijk zijn.
-
Kan ik voor meerdere zorgsoorten en kwalificaties tegelijk een AGB-code aanvragen?
Het is per aanvraag mogelijk om voor één zorgsoort en één kwalificatie tegelijk een AGB-code aan te vragen. Er kunnen niet meerdere zorgsoorten worden toegevoegd aan een AGB-code. Voor iedere zorgsoort wordt een aparte AGB-code uitgegeven. Wil je meerdere kwalificaties toevoegen aan je AGB-registratie? Dat kan nadat je een AGB-code hebt. Het aanvragen van een extra kwalificatie doe je hier.
-
Wat geef ik op bij relatie op het aanvraagformulier AGB?
In het aanvraagformulier wordt altijd gevraagd welke relatie de nieuwe AGB-code heeft met een bestaande onderneming, vestiging of zorgverlener. Een AGB-code staat namelijk nooit op zichzelf. In de AGB Webzoeker kan je de juiste AGB-code vinden voor het leggen van de relatie. Heeft je onderneming geen vestiging?
Voor het aanvragen van de AGB-code is het noodzakelijk om de vestiging bij te schrijven in de Kamer van Koophandel. Dit kan je doen met behulp van het Formulier 9A inschrijving vestiging rechtspersoon van de KvK. Is de vestiging toegevoegd aan de KvK-registratie? Dan kan je alsnog je aanvraag indienen.
-
Het lukt mij niet om het aanvraagformulier in te dienen.
In de meeste gevallen komt dit doordat de verplichte velden niet of niet correct zijn ingevuld. Controleer alle verplichte velden, deze herken je aan een *. Soms staan er onnodige spaties in een veld. Loop de velden langs en verwijder deze. Het indienen van het formulier zou nu geen probleem moeten zijn.
-
Wat moet ik doen nadat ik het aanvraagformulier heb ingediend?
Na het indienen van de aanvraag is deze nog niet compleet. Je ontvangt van ons een e-mail met instructies om je aanvraag af te ronden. Wij hebben nog nodig:
- Een handtekening onder je ingevulde aanvraag. Het ingevulde aanvraagformulier vind je in de bijlage van de instructie e-mail.
- Iedere erkenning die je hebt opgegeven gaan wij verifiëren. Stuur daarom waar mogelijk een inschrijfbewijs mee van de door jou geselecteerde erkenningen. Een overzicht van de erkenningen die je hebt geselecteerd bij je aanvraag staan op het formulier dat je ondertekent. Is je inschrijving in een online register te verifiëren? Dan hebben wij aan het registratienummer dat je in de aanvraag hebt opgegeven voldoende.
Stuur deze informatie, onder vermelding van een correspondentienummer, naar aanvraag@agbcode.nl. Na ontvangst gaan wij de aanvraag beoordelen.
-
Mijn AGB code is beëindigd door uitschrijving van het KvK-register. Hoe kan ik deze weer activeren?
Het AGB-register heeft een directe koppeling met het KvK-register. Een beëindiging van je KvK-registratie leidt daarom ook tot een beëindiging van je AGB-code. Wil je deze weer heropenen? Er zijn er twee mogelijkheden:
- Is het beëindigde KvK-nummer weer actief?
Als je het KvK-nummer dat bij je AGB-code geregistreerd staat weer heropent, kunnen wij je huidige AGB-registratie ook heropenen. Je hoeft hiervoor geen nieuwe aanvraag in te dienen. Wij verifiëren hiervoor online of je KvK-registratie weer actief is. Wil je dit? Neem dan per e-mail of telefonisch contact met ons op. Onze contactgegevens vind je hier. - Heb je een nieuw KvK-nummer?
Als je een nieuw KvK-nummer hebt, dan moet je een nieuwe AGB-code aanvragen. Het is helaas niet mogelijk om met je nieuwe KvK-nummer je beëindigde AGB-code te heropenen. Het aanvragen van een AGB-code doe je hier.
- Is het beëindigde KvK-nummer weer actief?
-
Hoe beëindig ik mijn AGB-registratie?
Om je AGB-registratie te beëindigen hebben wij een beëindigingsformulier van je nodig. Vul dit formulier in, onderteken het en stuur een kopie van het ondertekende formulier naar info@agbcode.nl. Je ontvangt per e-mail een bevestiging wanneer de AGB-code is beëindigd.
-
Wat gebeurt er als ik mijn AGB-registratie beëindig?
Als je AGB-registratie beëindigt, betekent dit dat je AGB-code(s) een einddatum krijgt. Een AGB-code wordt nooit definitief verwijderd uit het systeem. Je VECOZO-certificaat blijft na beëindiging nog 6 maanden actief.
Je kan tot en met de datum waarop de registratie is beëindigd, nog steeds declaraties indienen met de beëindigde AGB-code.
-
Hoe heropen ik mijn AGB-registratie?
Je heropent je AGB-registratie door een nieuwe aanvraag in te dienen. Bij het afhandelen van jouw aanvraag controleren wij of je al een AGB-code had. Als je voldoet aan de criteria voor de AGB-code die jij wilt, heropenen we jouw code weer. Dien hier een nieuwe aanvraag in. Daar lees je ook meer over het aanvraagproces, de doorlooptijd en de criteria waar je aan moet te voldoen.
-
Wat is het AGB-register, en wat kan ik met een AGB-code?
Het AGB-register is hét identificerende register in de zorg, met de AGB-code als unieke sleutel. Met een AGB-code wordt declareren, zorginkoop, het contracteren en het 'gidsen' van zorg (via bijvoorbeeld zorgzoekers) mogelijk gemaakt.
Het AGB-register kent 3 types zorgpartijen: ondernemingen, vestigingen en zorgverleners. Een zorgverlener is in AGB altijd gerelateerd aan één of meerdere vestiging(en) waar hij/zij werkzaam is. Een vestiging is altijd weer gerelateerd aan een onderneming. Via je AGB-code is relevante informatie zichtbaar zoals de bevoegdheid, die aangeeft welke zorg geleverd kan worden.
De kwaliteit en actualiteit van het AGB-register wordt geborgd door koppelingen met bronregisters. Voorbeelden hiervan zijn het KvK-register en het BIG-register. Wijzigingen in de registratie bij deze registers hebben een directe invloed op de gekoppelde AGB-registratie. Ondanks deze koppelingen, blijft de eigenaar van de AGB-code uiteindelijk wel zelf verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de eigen AGB-registratie.
-
Ik wil gegevens uit het AGB-register ontvangen. Hoe doe ik dit?
Voor het ontvangen van informatie uit het AGB-register zijn de AGB-services ingericht. Wil je aansluiten op de service Informatie Raadplegen? Meer informatie, zoals een functionele beschrijving en een overeenkomst, vind je hier.
-
Ik wil informatie over mijn AGB-registratie raadplegen. Waar doe ik dit?
Via de AGB-webzoeker vind je meer informatie over een AGB-registratie. Niet alle informatie is openbaar; privacygevoelige informatie wordt hier niet getoond. Je kan zoeken op AGB-code, naam of adres.
Via de AGB-webzoeker kun je je eigen AGB-registratie inzien. Alle informatie in de AGB webzoeker is openbaar; privacygevoelige informatie wordt hier niet getoond. Je kan zoeken op AGB-code, naam of adres. Om ook de niet-openbare gegevens van je AGB-registratie in te zien, log je in op AGB Wijzigen.
-
Welke informatie uit mijn AGB-registratie is openbaar?
Ben je zorgverlener, dan zijn deze gegevens uit het AGB-register openbaar:
- naam, geslacht, academische titel
- kwalificatie(s),erkenning(en)
- bij welke vestiging(en) de zorgverlener werkt
- bij welke onderneming de zorgverlener in dienst is
Bij de onderneming zijn deze gegevens openbaar:
- naam, KvK nummer, handelsnaam
- correspondentieadres, algemeen e-mailadres, algemeen telefoonnummer, website
- kwalificatie, erkenning(en)
- de vestiging(en) van deze onderneming
- de zorgverleners die bij deze onderneming in dienst zijn
Bij de vestiging zijn deze gegevens openbaar:
- naam, KvK nummer, handelsnaam
- correspondentieadres, bezoekadres, algemeen e-mailadres, algemeen telefoonnummer, website
- kwalificatie, erkenning(en)
- de onderneming die bij de vestiging hoort
- de zorgverleners die bij deze vestiging werken
-
Wie kan mijn AGB-registratie inzien?
Iedereen die zoekt in het AGB-register via onze website, kan je AGB registratie met openbare gegevens zien.
Daarnaast kunnen afnemers van de AGB-Raadpleegservice deze openbare gegevens ophalen, bijvoorbeeld voor declaratie-doeleinden en verwijzingen.
De zorgverzekeraars hebben ook de mogelijkheid om gegevens in te zien die niet openbaar zijn.
-
Hoe wordt de ingangsdatum van mijn AGB-registratie bepaald?
De ingangsdatum van een AGB-registratie van een zorgverlener leiden we af van de vanaf datum waarop de zorgverlener bevoegd is én de datum waarop de eerste werkrelatie in gaat.
Bijvoorbeeld:
Een fysiotherapeut heeft een BIG-registratie per 1 januari 2020, en gaat bij een onderneming werken per 1 maart 2020. De aanvangsdatum van de AGB-registratie van deze zorgverlener is dan 1 maart 2020.
Voor een AGB-registratie van een onderneming wordt de bevoegdheid in de meeste gevallen bepaald door de ingangsdatum van de KvK-registratie. Ook hiervoor geldt dat de datum aanvang wordt afgeleid van de ingangsdatum van de bevoegdheid én de datum per wanneer de eerste werkrelatie in gaat.
-
Waarom wordt mijn AGB-registratie afgesloten als ik geen actieve werkrelatie heb?
In de meeste gevallen is het verplicht om een actieve werkrelatie te registreren in het AGB-register. De uitzonderingen hierop staan vermeld in het document AGB registratie en controle. Vanuit de zorgverlener is dit verplicht omdat declaraties vanuit een onderneming worden gedaan. Er moet daarvoor dus wel een onderneming gekoppeld zijn aan de betreffende zorgverlener. Als een zorgverlener geen werkrelatie heeft, dan verricht deze zorgverlener dus geen werk voor een bevoegde zorgpartij. Vanuit oogpunt van de onderneming is het een verplichting omdat de persoon die de zorg verleent, in het AGB-register gekoppeld moet zijn aan de onderneming die de declaratie indient.
-
Waarom kan ik het eigenaarschap van een onderneming niet wijzigen via AGB Wijzigen?
Voor het wijzigen van het eigenaarschap van een onderneming vragen wij om afschrift van de KvK-inschrijving. Een van onze medewerkers controleert en verwerkt dit in je AGB-registratie.
-
Wat is een erkenning en hoe krijg ik die?
Erkenning bij een zorgverlener:
Een erkenning krijg je door lid te zijn van een erkende beroepsvereniging of kwaliteitsregister.
In het document AGB registratie en controle kun je per zorgsoort nakijken welk criterium is vereist.
Erkenning bij een onderneming/vestiging:
Voor een onderneming/vestiging geldt in ieder geval een inschrijving Handelsregister als criterium.
Voor sommige zorgsoorten zijn er meer criteria, dit kan je ook nakijken in het document AGB registratie en controle.
-
Wat is een kwalificatie en hoe krijg ik die?
Een kwalificatie is een aanduiding van de beroepsgroep waartoe de zorgpartij behoort, of een indicatie voor de door de zorgpartij geleverde soort zorg.
In het AGB-register wordt een kwalificatie altijd toegekend op basis van 1 of meer erkenningen aan een zorgverlener, onderneming of vestiging.
AGB wijzigen
-
Hoe geef ik een wijziging door in mijn AGB-registratie?
Wijzigingen in je AGB-registratie geef je in veel gevallen makkelijk online aan ons door. Een deel van de wijzigingen kan je direct doorvoeren, de overige kan je invullen in het wijzigingsformulier. Op de pagina AGB Wijzigen staat vind je alle informatie.
-
Hoe lang duurt het voordat mijn wijziging is verwerkt?
Wanneer je een wijziging doorvoert via AGB Wijzigen, is deze in veel gevallen direct zichtbaar voor jou. De volgende dag is de wijziging ook zichtbaar in de AGB-webzoeker. Uiteraard alleen als het gegeven openbaar is.
-
Hoe lang duurt het voordat mijn wijziging zichtbaar is in het zorgveld?
Vanaf het moment van wijzigen in de AGB database duurt het minimaal 1 werkdag voordat de wijziging zichtbaar is in de webzoeker van het AGB-register. Wijziging(en) worden dagelijks aangeleverd bij de zorgverzekeraar(s). Afhankelijk van wanneer zij deze gegevens bijwerken in hun systemen, is de wijziging na minimaal 1 werkdag ook zichtbaar bij de zorgverzekeraar.
-
Ik heb zelf geen wijziging doorgegeven, en toch heb ik een e-mail ontvangen. Waarom?
Om de kwaliteit van het AGB-register te garanderen voeren we regelmatig kwaliteitscontroles- en acties uit. Hiervoor heeft het AGB-register koppelingen met andere registers, zoals het KvK- of het BIG-register. Wijzigingen in deze registers hebben gevolgen voor je AGB-registratie. Om de actualiteit van het register verder te verbeteren, worden er steeds meer koppelingen met kwaliteitsregisters of beroepsorganisaties gelegd.
Ook het uitvoeren van kwaliteitscontroles in onze database kan leiden tot een wijziging in je AGB-registratie. We stellen hiermee vast of je AGB-registratie voldoet aan de vastgestelde criteria, waardoor je bij het gebruik hiervan niet tegen verdere problemen oploopt.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand die hiervoor gemachtigd is, direct bij Vektis of via het VECOZO-portaal, een wijziging heeft doorgegeven. Is de wijziging die is doorgevoerd onjuist? Neem dan contact met ons op.
-
Ik kan in de e-mail die ik heb ontvangen niet terugvinden wat er gewijzigd is.
Van iedere wijziging in de registratie wordt de AGB-houder op de hoogte gesteld. Dit gebeurt op het e-mailadres dat bij de AGB-code geregistreerd staat. Als er iets wijzigt in je AGB-registratie, ontvang je een totaaloverzicht van je registratie. Hierdoor kan je de actuele stand van zaken bekijken. Wil je weten welk gegeven gewijzigd is? Bij een wijziging wordt een gegeven nooit overschreven. In plaats daarvan wordt het oude gegeven beëindigd, en het nieuwe gegeven opgevoerd. Het oude gegeven blijft daarmee zichtbaar in het overzicht. In het totaaloverzicht kan je zien welke gegevens er zijn beëindigd, en welke er actief zijn. Een gegeven dat niet meer actief is heeft altijd een einddatum in het overzicht.
-
Hoe kan ik het adres of de handelsnaam van mijn onderneming of vestiging wijzigen?
Het AGB-register neemt gegevens zoals het adres en handelsnaam van een onderneming en vestiging automatisch over vanuit het Handelsregister. Wil je het adres of de handelsnaam wijzigen? Geef de adreswijziging dan eerst door aan de Kamer van Koophandel. Daarna wordt het automatisch gewijzigd in het AGB-register. De verwerking van een adreswijziging kan ca. 2 weken duren. Is het na die periode nog niet aangepast in je AGB-registratie, neem dan contact op met onze servicedesk. Adreswijzigingen kunnen alleen verwerkt worden als onze medewerker ze kan controleren in de KvK-registratie.
Ondernemingen die in een buitenlands handelsregister geregistreerd staan moeten de wijzigingen zelf doorgeven, daar is geen automatische koppeling voor beschikbaar.
-
Hoe kan ik mijn AGB-registratie wijzigen via AGB Wijzigen?
Via AGB Wijzigen kan je als zorgverlener je contactgegevens, zoals adres en telefoonnummer, eenvoudig wijzigen. Ook kan je nieuwe werkrelaties opgeven, of oude werkrelaties beëindigen.
Om gebruik te maken van AGB Wijzigen heb je een speciaal account nodig: een Mijn Vektis account.
Hier vraag je een Mijn Vektis account aan om in te loggen bij AGB Wijzigen.
-
Waarom kan ik niet zelf mijn erkenningen en kwalificaties wijzigen via AGB Wijzigen?
Voor het wijzigen van een erkenning gaan wij in principe uit van de bron, de branche- of beroepsvereniging. Als je een erkenning wil toevoegen is daarom altijd een bewijs nodig (bijvoorbeeld een bewijs van inschrijving bij een beroepsvereniging). Een van onze medewerkers controleert dit. Je kan erkenningen en kwalificaties doorgeven via het wijzigingsformulier onderaan de pagina in Mijn Vektis. De kwalificaties worden afgeleid aan de hand van de geregistreerde erkenningen.
-
Waarom kan ik het eigenaarschap van een onderneming niet wijzigen via AGB Wijzigen?
Voor het wijzigen van het eigenaarschap van een onderneming vragen wij om afschrift van de KvK-inschrijving. Een van onze medewerkers controleert en verwerkt dit in je AGB-registratie.
-
Ik heb een nieuwe werkgever, hoe pas ik dat aan in mijn AGB-registratie?
Om een nieuwe werkgever toe te voegen volg je de onderstaande stappen:
- Log in via AGB Wijzigen
- Kies Mijn AGB-code zorgverlener.
- Klik onder het kopje ‘relaties’ op ‘Werkzaam-bij-relatie toevoegen’. Selecteer hier een vestiging en het zorgaanbod (de soort zorg die je verleend) en voeg deze toe.
Ben je werkzaam bij meerdere vestigingen, dan herhaal je stap 3 voor elke vestiging.
-
Ik ga stoppen bij een werkgever, hoe pas ik dit aan?
Om een arbeidsrelatie met een werkgever te beeindigen volg je de onderstaande stappen:
- Log in via AGB Wijzigen
- Kies Mijn AGB-code zorgverlener.
- Bij het kopje ik heb een arbeidsrelatie met, kun je, bij de betreffende onderneming aan het eind van de regel op het stopbord icoon klikken. Vervolgens kun je een einddatum invoeren per wanneer je niet meer werkzaam bent bij die vestiging, deze einddatum is tot en met.
-
Waarom moet ik een doel kiezen als ik een contactgegeven toevoeg?
Met een doel geef je aan waarvoor een contactgegeven gebruikt kan worden. Het doel ‘declaraties’ bijvoorbeeld is alleen bedoeld voor vragen over declaraties. Het doel ‘algemeen’ is voor algemene communicatie, en moet daarom altijd aanwezig zijn. De overige doelen zijn optioneel en indien van toepassing. Elke wijziging in de AGB-registratie wordt bevestigd op het bij ons bekende e-mailadres, met het doel algemeen. Deze is dus extra belangrijk om up-to-date te houden.
Continuïteitsbijdrage
-
Waar kan ik terecht met vragen over de continuïteitsbijdrage?
Wij kunnen u helaas geen informatie geven over uw continuïteitsbijdrage. Daarvoor verwijzen wij u naar de onderstaande bronnen:
Informatie over de inhoud van de continuïteitsbijdrage-regeling vindt u op de website van Zorgverzekeraars Nederland. Ook kunt u contact opnemen met de eigen branche- of beroepsvereniging.
Informatie over het aanvraagproces van de continuïteitsbijdrage vindt u op de website van VECOZO.
Heeft u een vraag over de afhandeling (zoals toewijzing/afwijzing) van uw aanvraag? Dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar(s). Zij zijn het aanspreekpunt als het over uw continuïteitsbijdrage gaat.
-
Wat is de rol van Vektis bij de continuïteitsbijdrage?
De hoogte van de continuïteitsbijdrage wordt vastgesteld als een percentage van de door zorgverzekeraars in het verleden vergoede zorg. Vektis stelt de omzet uit het verleden vast, op basis van de declaratiegegevens uit de basis- en aanvullende verzekering, over een aaneengesloten periode van 12 maanden die valt tussen 1-1-2018 en 31-12-2019.
Kijk voor meer informatie op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
AGB-code, informatie voor huisartsen
-
Heb ik als huisarts altijd een AGB-code nodig?
Een huisarts heeft altijd een persoonlijke AGB-code nodig. In het AGB-register leggen we een relatie tussen je persoonlijke AGB-code en de AGB-code van de onderneming waar je als waarnemer / HIDHA / in loondienst aan verbonden en/of eigenaar/maat van bent. Lees hier meer over het AGB-register.
-
Ik ga starten als huisarts, maar ik heb nog geen huurcontract voor een pand. Kan ik toch al een AGB-code aanvragen?
Ja, dat kan als je een KvK nummer hebt.
Om een AGB-code aan te vragen heb je een KvK inschrijving nodig. Deze kan je al aanvragen als je nog in de voorbereidende fase bent van het opstarten van je eigen praktijk. De KvK inschrijving wordt gedaan op je privéadres en het toekomstige bezoekadres wordt opgenomen in de bedrijfsomschrijving. Het bezoekadres kan je later bij de KvK aanpassen naar je praktijkadres. Vektis krijgt deze wijziging automatisch door.
Op de site van de KvK vind je meer informatie over de voorbereidingsfase van het opstarten van je eigen praktijk.
-
Ik neem een bestaande praktijk over. Kan ik ook de AGB-code die bij de onderneming hoort overnemen?
Het is niet mogelijk om de AGB-code van de praktijk over te nemen. Degene die de praktijk verkoopt moet de bestaande AGB-code beëindigen. Vraag als nieuwe eigenaar hier een nieuwe AGB-code voor de onderneming aan.
-
Ik ben nu als waarnemer / HIDHA / in loondienst aan een praktijk verbonden en ga mijn eigen praktijk beginnen
Vraag een AGB-code aan voor je nieuwe onderneming. Wij koppelen je als eigenaar met je persoonlijke AGB-registratie aan de registratie van je onderneming.
Neem je een bestaande praktijk over?
Het is niet mogelijk om de AGB-code van de praktijk over te nemen. Degene die de praktijk verkoopt moet de bestaande AGB-code beëindigen. Vraag als nieuwe eigenaar hier een nieuwe AGB-code voor de onderneming aan.
-
Ik ben nu als waarnemer / HIDHA / in loondienst aan een praktijk verbonden en treedt toe tot een maatschap
Treed je toe tot een bestaande maatschap? Geef dan aan ons door tot welke maatschap je toetreedt, dan registeren wij je met je persoonlijke AGB-code als maat bij die maatschap. Stuur hiervoor een mail + de inschrijving bij de Kamer van Koophandel naar info@agbcode.nl.
Wordt de maatschap nieuw opgericht? Dan is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk. Vraag vervolgens een AGB-ondernemingscode aan voor de maatschap. Daarna registeren wij je met je persoonlijke AGB-code als maat bij die maatschap.
-
Ik ben huisarts en ga uit loondienst bij praktijk A en in loondienst bij praktijk B
Geef dit aan ons door, want het heeft gevolgen voor je AGB-registratie. Wij verbreken de relatie die je had met praktijk A en koppelen je vervolgens als medewerker aan praktijk B. Stuur een mail naar info@agbcode.nl of maak hiervoor gebruik van het Self Service Portaal van VECOZO.
-
Ik stop met mijn eigen praktijk, en ga aan de slag als waarnemer / HIDHA of treedt toe tot een maatschap
Beëindig de AGB-code van je onderneming. Wij verbreken de relatie tussen je persoonlijke AGB-code en die van je onderneming. Geef aan ons door waar je in dienst gaat of tot welke maatschap je toetreedt. We koppelen je dan met je persoonlijke AGB-code aan de onderneming waar je in dienst gaat / tot toetreedt.
-
Ik ben maat en ga de maatschap verlaten. De maatschap blijft bestaan
Geef deze wijziging aan ons door via info@agbcode.nl of. Of maak hiervoor gebruik van het Self Service Portaal van VECOZO. Wij verbreken de relatie tussen je persoonlijke AGB-code en die van de maatschap. Ga je ergens anders in dienst of treedt je toe tot een andere maatschap? Geef dit aan ons door. We koppelen dan je persoonlijke AGB-code aan de onderneming waar je in dienst gaat / tot toetreedt.
-
Verbergen Kamer van Koophandel en Vektis mijn privé-adres in hun openbare registers?
Vektis toont in de AGB-webzoeker alleen het correspondentieadres en bezoekadres van je onderneming. Wij tonen dus nóóit je privé-adres. Deze informatie wordt ook niet gedeeld met onze andere afnemers van AGB-informatie, zoals softwareleveranciers. Hoe Kamer van Koophandel hiermee omgaat, dat lees je hier.
Praktijkspiegel
-
Hoe kom ik bij mijn Praktijkspiegel?
Als u een Vektis account heeft, logt u hier in. Nadat u hier bent ingelogd kunt u bij ‘Uw Praktijkspiegel’ uw eigen Praktijkspiegel downloaden.
-
Wie heeft er toegang tot mijn Praktijkspiegel?
De Praktijkspiegel is toegankelijk voor huisartsen die aan uw praktijk verbonden zijn en voor zorgverzekeraars. Om toegang te krijgen heeft u een Vektis account nodig. Een account aanmaken kan hier.
-
Wat is het verschil tussen een Praktijkspiegel met landelijke spiegelinformatie en een Praktijkspiegel met regionale spiegelinformatie?
De Praktijkspiegel met regionale spiegelinformatie is nieuw. Hiermee maakt Vektis Intelligence het mogelijk om uw praktijk ook op regionaal niveau te spiegelen. U krijgt hier inzicht in uw cijfers ten opzichte van de gemiddelde cijfers van de huisartspraktijken uit uw regio.
Vragenlijsten basis praktijkinformatie
-
Waarom is het vastleggen van de basis praktijkinformatie bij Vektis noodzakelijk?
Centrale vastlegging bij Vektis maakt het mogelijk dat alle zorgverzekeraars over deze gegevens beschikken. Bovendien hoef je de informatie niet per zorgverzekeraar afzonderlijk aan te leveren. Dit verlaagt de administratieve lasten en dat scheelt dus tijd. Met deze centrale vragenlijst wordt ook 1 van de knelpunten uit (Ont)regel de Zorg aangepakt, namelijk de verschillende uitvragen van de service-aspecten.
-
Welke informatie moet ik aanleveren door middel van de aanvullende vragenlijst?
In het AGB-register leggen we algemene informatie vast over je praktijk, zoals NAW-gegevens en de bevoegdheden. Daarnaast is voor een optimale zorginkoop nodig dat zorgverzekeraars over aanvullende informatie beschikken, zoals informatie over de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de praktijk, kwalificaties van het personeel enzovoort. Deze informatie is ook van belang voor de vermelding in zorgzoekers en -vinders, zodat patiënten weten hoe en wanneer zij bij de praktijk terecht kunnen.
-
Is het verplicht om deze vragenlijst in te vullen?
Het niet invullen van de vragenlijst heeft consequenties. Zorgverzekeraars baseren de afspraken die zij met je (willen) maken op de gegevens zoals die in het AGB-register en de aanvullende vragenlijst vermeld staan. Ook zorgzoekers en –vinders maken gebruik van deze informatie, om een zo reëel mogelijk beeld van de praktijk te vermelden. Als zorgaanbieder hoef je deze gegevens via deze vragenlijst maar 1 keer aan te leveren en dus niet bij alle zorgverzekeraars apart op te geven.
-
Wat gebeurt er als ik deze vragenlijst niet invul?
Wanneer je de vragenlijst niet invult, dan beschikken de zorgverzekeraars niet over de noodzakelijke informatie om de zorginkoop en contractering met je praktijk goed uit te voeren. Het gevolg hiervan kan zijn dat zorgverzekeraars je geen of een onvolledig/onjuist contract (kunnen) aanbieden en dat zij hun verzekerden niet (kunnen) informeren over jouw praktijk. Daarnaast is je praktijk niet juist/onvolledig vindbaar in zorgzoekers en –vinders.
-
Ik heb (nog) niet alle vragen ingevuld. Kan ik het formulier wel insturen?
Je kunt het formulier insturen als niet alle vragen ingevuld zijn. Het is echter wel beter om het formulier volledig in te vullen. Hiermee voorkom je dat zorgverzekeraars het contract met je praktijk baseren op onjuiste of onvolledige gegevens en hun verzekerden niet goed informeren.
-
Hoe vaak kan ik dezelfde vragenlijst opnieuw invullen (van dezelfde vestiging of onderneming)?
Hier zit geen beperking op, de vragenlijst kan steeds opnieuw worden ingevuld en verzonden. Alleen de laatst ingevulde vragenlijst wordt bewaard.
-
Waarom moet ik akkoord gaan met de algemene voorwaarden?
We hebben te maken met wet- en regelgeving omtrent privacy, waarin is bepaald dat degene waarvan de gegevens worden vastgelegd en gebruikt, akkoord moeten gaan met het feit dat dit gebeurt. Daarom wordt voor deze aanvullende gegevens ook akkoord gevraagd op algemene voorwaarden. Zonder akkoord kan de zorgverzekeraar geen beschikking krijgen over de aanvullende gegevens.
-
Kunnen zorgverzekeraars nog vragen om meer aanvullende gegevens?
Met de vragenlijst wordt generieke en niet-concurrentiële informatie opgevraagd over je praktijk. Het kan voorkomen dat een zorgverzekeraar je, in verband met de zorginkoop, nog een aantal specifieke vragen stelt. Het gaat dan om vragen die niet generiek zijn voor alle zorgverzekeraars en die voor een specifieke zorgverzekeraar wel van belang zijn. Zorgverzekeraars doen dit alleen als het echt nodig is.
-
Wanneer zijn mijn gegevens verwerkt door Vektis?
Wij verwerken de gegevens binnen 1 werkdag. Heb je vragen over de status van de verwerking, neem dan contact met ons op via info@agbcode.nl.
-
Wat wordt er gedaan met mijn gegevens?
In het AGB-register leggen we algemene informatie vast over de praktijk, zoals NAW-gegevens en de bevoegdheden. Daarnaast is voor een optimale zorginkoop nodig dat zorgverzekeraars over aanvullende informatie beschikken, zoals informatie over de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de praktijk, kwalificaties van het personeel enzovoort. Deze informatie is ook van belang voor de vermelding in zorgzoekers en -vinders, zodat patiënten weten hoe en wanneer zij bij je terechtkunnen. Via Vektis worden de gegevens beschikbaar gesteld aan zorgverzekeraars. Zo beschikken deze partijen over dezelfde actuele informatie. Zorgverzekeraars mogen deze gegevens alleen gebruiken ten behoeve van zorginkoop en het informeren van hun verzekerden, zoals contractueel overeengekomen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieder.
Vragenlijst huisartsen en paramedie
-
Wat moet ik ieder jaar doen?
Om de administratie voor jou te beperken heeft Vektis al veel stappen voorbereid:
- Wij zorgen ervoor dat je AGB-registratie gekoppeld is aan bronnen zoals het BIG-register en de Kamer van Koophandel. Je hoeft je AGB-registratie daardoor alleen te controleren op juistheid en volledigheid. Omdat wij je benaderen via e-mail is het belangrijk dat je een juist e-mailadres opgeeft.
- De overige gegevens vul je aan door het invullen van een vragenlijst. Het invullen van de informatie duurt ongeveer 15 minuten. De vragenlijst is een onderdeel van de dienst 'AGB-wijzigen' van Vecozo. Dit betreft dus geen vragenlijst in het zorginkoopportaal. Het openen en invullen van de vragenlijst etalagegegevens bij VECOZO kan alleen door de contactpersoon van een onderneming. Dit doe je door in te loggen met je persoonlijke VECOZO-certificaat. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met VECOZO.
- Je ontvangt elk jaar een herinneringsmail van Vektis met de vraag om de gegevens voor dat jaar in te vullen. Vektis deelt de gegevens met alle relevante zorgverzekeraars. Je hoeft hiervoor zelf geen actie (meer) te ondernemen.
-
Wat is de deadline voor het invullen van de vragenlijst?
Om de contractering met zorgverzekeraars op tijd af te kunnen ronden, is het van belang dat je de vragenlijst ieder jaar tijdig controleert/invult. In ieder geval dus voor de contracterings-ronde. Zo zijn je gegevens altijd up-to-date.
-
Wanneer kan ik wijzigingen doorgeven?
Je kunt op ieder moment wijzigingen doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer de openingstijden zijn gewijzigd of de praktijk verhuisd. Zorgverzekeraars worden automatisch op de hoogte gesteld van wijzigingen die je doorvoert. Dit is handig, bijvoorbeeld wanneer de overeenkomst tussen je praktijk en de zorgverzekeraar tussentijds aangepast wordt. Zo beschikt de zorgverzekeraar altijd over de meest actuele gegevens. Wijzigingen kun je doorgeven door in te loggen op het Self Service Portaal van VECOZO via www.vecozo.nl.
-
Wie heeft de vragenlijst samengesteld?
Dit is een gezamenlijk initiatief van alle zorgverzekeraars, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de paramedische beroepsorganisaties (EN, KNGF, NVD, NVH, NVLF en VvOCM, zie ook het Paramedisch Platform Nederland).
-
Wat zijn de rollen van Vektis en VECOZO bij de uitvraag aanvullende gegevens paramedie?
Vektis coördineert de uitvraag aanvullende vragenlijst huisarts en paramedie. Je registreert de antwoorden bij VECOZO via het Self Service Portaal (dienst aanvullende gegevens, ‘Etalagegegevens'). De informatie wordt bij Vektis opgeslagen in een aparte database. Samen met gegevens uit het AGB-register wordt deze informatie beschikbaar gesteld.
-
Waar vind ik meer informatie?
Heb je vragen over het invullen van de vragenlijst of problemen met inloggen bij VECOZO?
- Op het VECOZO-portaal staat een uitgebreide beschrijving over hoe je de gegevens kunt invullen.
- Heb je vragen over het inloggen, kijk dan hier.
Heb je vragen over het waarom van deze vragenlijst of over AGB? Neem dan contact op met Vektis. Stuur ons een e-mail of bel naar 030 8008 380.
Vragenlijst huisartsen en paramedie (via VECOZO)
-
Ik heb geen geldig VECOZO-certificaat, wat moet ik doen?
Iedere zorgaanbieder die is aangesloten bij VECOZO heeft een contactpersoon opgegeven. Die contactpersoon ontvangt altijd een persoonlijk VECOZO-certificaat. De contactpersoon heeft alleen met zijn/haar persoonlijke certificaat toegang tot de dienst AGB-wijzigen.
Is het certificaat niet meer geldig of heb je dit niet meer? Kijk bij de veelgestelde vragen van VECOZO over certificaten voor de verschillende mogelijkheden en de te ondernemen stappen.
-
Ik heb (nog) niet alle vragen ingevuld. Kan ik het formulier wel insturen?
Je kunt het formulier insturen als niet alle vragen ingevuld zijn. Het is echter wel beter om het formulier volledig in te vullen. Hiermee voorkom je dat zorgverzekeraars het contract met je praktijk baseren op onjuiste of onvolledige gegevens en hun verzekerden niet goed informeren.
-
Wie is er binnen onze praktijk bevoegd de vragenlijst in te vullen?
De bij VECOZO bekende ingelogde contactpersoon voor de praktijk is bevoegd de vragenlijst in te vullen.
Meer informatie hierover vind je op de website van VECOZO.
-
Kan ik de vragenlijst tussentijds opslaan?
De ingevulde gegevens worden tussentijds automatisch opgeslagen. Deze gegevens worden tot 12 uur bewaard. Als de 12 uur verstreken zijn zonder verzending worden de gegevens automatisch verwijderd.
Let op: De vragenlijst bestaat uit meerdere pagina’s. De gegevens worden alleen opgeslagen als u in de vragenlijst naar de volgende pagina gaat.
-
Moet ik voor alle vestigingen een aparte vragenlijst invullen?
Nee, als je de vragenlijst invult voor de onderneming gelden deze gegevens ook direct voor de onderliggende vestigingen. Het is ook mogelijk om in de vragenlijst voor een vestiging afwijkende gegevens vast te leggen.
-
Hoe vaak kan ik dezelfde vragenlijst opnieuw invullen (van dezelfde vestiging of onderneming)?
Hier zit geen beperking op, de vragenlijst kan steeds opnieuw worden ingevuld en verzonden.
Vragenlijst ggz
-
Wat moet ik ieder jaar doen?
Om de administratie voor jou te beperken heeft Vektis al veel stappen voorbereid:
- Wij zorgen ervoor dat je AGB-registratie gekoppeld is aan bronnen zoals het BIG-register en de Kamer van Koophandel. Je hoeft je AGB-registratie daardoor alleen te controleren op juistheid en volledigheid. Omdat wij je benaderen via e-mail is het belangrijk dat je een juist e-mailadres opgeeft.
- De overige gegevens vul je aan door het invullen van een vragenlijst. Het controleren en aanvullen van de informatie duurt ongeveer 15 minuten. In volgende jaren hoef je de gegevens alleen nog te controleren en waar nodig bij te werken. Vektis vult alle eerder geregistreerde informatie automatisch in.
- Je ontvangt elk jaar een herinneringsmail van Vektis met de vraag om de gegevens te controleren en zo nodig aan te passen.
Vektis deelt de gegevens met alle relevante zorgverzekeraars. Je hoeft hiervoor zelf geen actie (meer) te ondernemen. - Vektis deelt de gegevens met alle relevante zorgverzekeraars. Je hoeft hiervoor zelf geen actie (meer) te ondernemen.
-
Wat is de deadline voor het invullen van de vragenlijst?
Om de contractering met zorgverzekeraars op tijd af te kunnen ronden, is het van belang dat je de vragenlijst ieder jaar tijdig controleert/invult. In ieder geval dus voor de contracterings-ronde. Op die manier zijn je gegevens altijd up-to-date.
-
Wanneer kan ik wijzigingen doorgeven?
Je kunt op ieder moment wijzigingen doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer de openingstijden zijn gewijzigd of de praktijk verhuisd. Zorgverzekeraars worden automatisch op de hoogte gesteld van wijzigingen die je doorvoert. Dit is handig, bijvoorbeeld wanneer de overeenkomst tussen je praktijk en de zorgverzekeraar tussentijds aangepast wordt. Zo beschikt de zorgverzekeraar altijd over de meest actuele gegevens.
-
Wie is er binnen onze praktijk bevoegd de vragenlijst in te vullen?
Er is standaard nog niemand aangewezen die de vragenlijst in mag vullen. Zodra je een Mijnvektis-account hebt aangemaakt, moet je eenmalig toestemming aanvragen bij de onderneming om de vragenlijst in te mogen vullen. De onderneming ontvangt vervolgens een e-mail, waarin akkoord kan worden gegaan met het verstrekken van de toestemming.
-
Hoe log ik in?
Voor het invullen van de vragenlijst moet je inloggen met een account. Je inlognaam is afhankelijk van de wijze waarop uw account bij ons is geregistreerd.
- Is je account geregistreerd op een persoonlijke AGB-code?
In dat geval log je in met je persoonlijke AGB-code@vektis.nl als gebruikersnaam. Voorbeeld: 01234567@vektis.nl.
- Is je account niet geregistreerd op een persoonlijke AGB-code?
In dat geval is het e-mailadres waarop je account geregistreerd staat je gebruikersnaam.
Bij het registreren van uw account heb je van ons een e-mail ontvangen waarin uw gebruikersnaam staat.
- Is je account geregistreerd op een persoonlijke AGB-code?
-
Ik ben een vrijgevestigde ggz-aanbieder en mis mijn beroepsvereniging bij de vraag over het geldige visitatiecertificaat. Wat moet ik nu doen?
Ben je een BIG-geregistreerde psychiater, dan kun je deze vraag met ‘Nee’ beantwoorden. In jouw BIG-registratie is de visitatie geborgd. Zorgverzekeraars zijn hiervan op de hoogte.
Ben je lid van beroepsvereniging NVPA dan kun je deze vraag met ‘Nee’ beantwoorden. Het is wel belangrijk dat je controleert of er een erkenning van de NVPA is gekoppeld aan je AGB-registratie. Je kunt dit controleren in het AGB-register.
-
De onderneming waar ik werk heeft een brief of mail ontvangen om de ggz vragenlijst in te vullen, maar wij verlenen dit soort zorg niet. Moeten wij deze vragenlijst toch invullen?
Het kan zijn dat jouw onderneming ten onrechte een e-mail of brief van ons hierover heeft ontvangen. Alleen als jouw onderneming een erkenning heeft van ‘Kwaliteitsstatuut GGZ’ moet je de vragenlijst invullen. Wij hebben onze uitnodigingen hierop aangepast.
-
Moet ik voor alle vestigingen een aparte vragenlijst invullen?
Je vult de vragenlijst in voor de hoofdvestiging. Eventuele afwijkende openingstijden bij de andere vestigingen kun je in de vragenlijst aangeven.
Standaardisatie
-
Ik moet via een Vektis EI-standaard geleverde zorg declareren. Wat moet ik doen?
Ga je voor het eerst declareren volgens een EI-standaard van Vektis, dan zijn de volgende aspecten van belang:
1) In jouw software moet de EI-standaard voor de door jou te declareren zorg zijn geïmplementeerd. Als je daar vragen over hebt kun je hiervoor jouw softwareleverancier raadplegen.
2) Elektronisch declaraties worden ingediend via VECOZO. Het indienen van declaraties kan op 2 manieren: handmatig via de website of geautomatiseerd via de webservice.
In het eerste geval levert jouw softwarepakket een bestand als output, waarna je dat bestand in het Elektronisch Declaratieportaal (EDP) van VECOZO kunt uploaden. In het tweede geval dient jouw softwarepakket over de mogelijkheid te beschikken om aan te sluiten op de webservice. Jouw softwareleverancier kan je vertellen welke manier voor jou van toepassing is.
3) Je dient in het bezit te zijn van een VECOZO certificaat. Deze kun je aanvragen op de website van VECOZO.
4) Een elektronische declaratie dien je in bij een zorgverzekeraar, zorgkantoor of een gemeente via het portaal van VECOZO.
Heb je vragen, stuur dan een mail naar standaardisatie@vektis.nl of bel ons: 030-8008300. Je kunt ook contact met VECOZO opnemen. -
Mijn declaratie is (deels) afgekeurd en daarbij heb ik een retourcode ontvangen. Waar kan ik hier meer informatie over vinden?
Snel een retourcode vinden, informatie over het retourproces en de meest voorkomende retourcodes vind je op onze webpagina Retourinformatie.
-
Welke criteria hanteert Vektis bij het uitgeven van een nieuwe versie en subversie van een EI-Standaard?
Informatie over de criteria op basis waarvan een nieuwe versie en subversie van een EI-standaard wordt uitgegeven vind je hier.
-
Wat is een EI-standaard?
De standaarden van Vektis zijn ’EI-standaarden‘. Deze beschrijven de definitie van elektronisch bericht tussen twee partijen. EI staat voor externe integratie van elektronische systemen: een bericht dat conform een EI-standaard door een computerprogramma is opgesteld kan via VECOZO worden verstuurd naar een andere computer. Op basis van deze standaard spreken beide computers dezelfde taal. De standaard bestaat uit een aantal documenten die in samenhang de definitie bevatten. Onderdeel daarvan zijn de controle- en bedrijfsregels die het bericht op technische en deels functionele inhoud beschrijven.
-
Wat is de rol van Vektis standaarden in de keten van het declaratieverkeer?
De standaarden van Vektis ondersteunen vooral het declaratie- en schadelastproces. De declaratiestandaarden ondersteunen het gedigitaliseerd indienen van een declaratie voor geleverde zorg door een zorgverlener bij de betalende instantie. De schadelast standaarden ondersteunen de aanlevering van declaratie-data vanuit zorgverzekeraars en zorgkantoren aan Vektis. Deze data is de brandstof waarop Vektis Intelligence draait; immers zonder data geen inzichten.
Bekijk de infographic en ontdek meer over de rol van de Vektis standaarden in de keten van het elektronische berichtenverkeer.
-
Hoe komt een Vektis standaard tot stand? Wat is het proces hiervan?
Bekijk de infographic en ontdek hoe een standaard tot stand komt.
-
Ik wil een wijziging in een Vektis standaard of codelijst aanvragen. Hoe doe ik dat?
Een wijziging in een standaard of een codelijst vraag je aan via een wijzigingsformulier. Meer informatie hierover lees je hier.
-
Welke regels hanteert Vektis voor het gebruik van codelijsten?
Informatie over gebruik, criteria en procedures codelijsten lees je hier.
-
Wat zijn de XML Schema Definition Architectuurprincipes die Vektis hanteert in de XML EI-standaarden?
Een deel van de Vektis standaarden ondersteunen berichtenverkeer op basis van XML. Daarvoor hanteren wij een aantal ’XML Schema‘ architectuurprincipes.
-
Waar vind ik de prestatiecodes die ik in een declaratiestandaard moet gebruiken?
Bekijk de prestatiecodes in de prestatiecodelijsten op de Vektis TOG website.
-
Waar kan ik het historisch overzicht vinden met gewijzigde standaarden en codelijsten?
Bekijk hier het historisch overzicht met gewijzigde standaarden en codelijsten.
-
De zorgverzekeraar verwijst mij naar Vektis voor de lijst met afwijscodes / retourcodes. Waar vind ik die?
Afwijscodes of afwijsreden zijn andere namen voor ‘retourcodes’ of ‘foutcodes’. Dit zijn de codes die aangeven waarom een declaratie is afgewezen. Je vindt deze codes in de retourcodelijsten COD954 of COD957. Voor meer informatie over declaratieproces en het retourproces daarbinnen, zie de Retourinformatie pagina.
-
Ik wil een wijziging in een Logische Controle Beschrijving (LCB) aanvragen. Hoe doe ik dat?
Een wijziging in een Logische Controle Beschrijving (LCB) vraag je aan via het LCB-wijzigingsformulier. Het aanvragen van een nieuwe retourcode voor gebruikt in een LCB gebeurt via het reguliere Wijzigingenbeheer proces. Meer informatie over beide type wijzigingen en het wijzingsformulier vind je hier.
Aanleveren UBO
-
Hoe geef ik de UBO voor mijn organisatie door?
Je kunt je UBO registreren door middel van het invullen van dit webformulier.
-
Waar staat de afkorting UBO voor?
UBO staat voor Ultimate Benificial Owner en is de uiteindelijke verantwoordelijke persoon (maximaal 4) van een organisatie.
-
Wie is in mijn organisatie de UBO?
De UBO is een belanghebbend natuurlijk persoon die direct of indirect 25% belang heeft in (het vermogen van) de organisatie. Bijvoorbeeld een direct belang in aandelen of certificaten. Indirect belanghebbenden zijn de personen die het bezit of de controle hebben over 25% of meer van:
- de stemrechten in de algemene vergadering
- een belang als begunstigde van het vermogen
- een bijzondere zeggenschap over het vermogen
- een recht op een aandeel in de gemeenschap
- een recht op een aandeel in de winst
- de stemrechten bij de besluitvorming over het wijzigen van de personenvennootschapsovereenkomst.
-
Waarom moet ik de UBO van mijn organisatie doorgeven aan zorgverzekeraars?
Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om van alle ondernemingen aan wie zij geld overmaken vast te stellen wie de UBO is of zijn. De Nederlandse Bank (DNB) ziet hierop toe en heeft zorgverzekeraars hierop aangesproken.
-
Ik heb geen brief ontvangen, maar mijn zorgverzekeraar geeft aan dat de UBO niet bekend is. Wat moet ik doen?
Als de zorgverzekeraar uw UBO niet heeft, dan mogen zij niet uitbetalen. Vul het formulier in op ubo.vektis.nl en werk uw email-adres in het AGB-register bij. Zo kunnen wij u ook in de toekomst goed bereiken.
-
Wat gebeurt er als ik de UBO van mijn organisatie niet doorgeef?
Banken en verzekeraars zijn verplicht om de UBO vast te stellen. Als zorgverzekeraars niet weten wie de UBO van een organisatie is, dan mogen zij volgens de Sanctiewet 1977 en andere sanctieregelingen geen geld overmaken naar die organisatie. Ook mogen zorgverzekeraars geen geld overmaken aan UBO’s die schuldig zijn bevonden aan het witwassen van geld of financieren van terrorisme en als gevolg daarvan op de Nationale sanctielijst staan. De Nederlandse Bank (DNB) ziet hierop toe en heeft zorgverzekeraars hierop aangesproken.
-
Ik heb geen mail of brief gehad van Vektis. Wat moet ik doen?
Vektis stuurt alleen een mail of brief als de UBO niet bekend is en je deze moet aanleveren. Als je van Vektis geen mail of brief hebt ontvangen, dan is er geen actie nodig.
-
Waarom stuurt Vektis mij een mail?
Zorgverzekeraars hebben Vektis gevraagd namens hen de UBO centraal op te vragen bij zorgorganisaties en door te zetten aan alle zorgverzekeraars. Het voordeel daarvan is dat je de UBO maar 1 keer hoeft aan te leveren en niet bij elke zorgverzekeraar afzonderlijk.
-
Ik heb een mailing gekregen van een (branche)organisatie, maar niet van Vektis. Wat moet ik doen?
Als je van Vektis geen mail of brief hebt ontvangen is er geen actie nodig. Vektis stuurt alleen een mail als de UBO nodig en/of onbekend is.
-
Vóór welke datum moet ik de UBO doorgeven aan Vektis?
Je kunt door je zorgverzekeraar nog verzocht worden de UBO aan te leveren. Je kunt daarvoor gebruik maken van dit webformulier.
-
Ik heb geen bevestiging ontvangen na het registreren van mijn UBO. Is de registratie goed aangekomen?
Heb je na het verzenden een bevestiging op je scherm gekregen dat de verklaring is ontvangen? Dan is dit de bevestiging dat het goed is gegaan. Weet je niet zeker of je een bevestiging gezien hebt? Klik dan nogmaals op de link in het formulier. Is de verklaring verstuurd, dan krijg je dit op het scherm te zien. Wij kunnen helaas niet op een andere manier voor je controleren of de UBO verklaring goed ontvangen is.
-
Ik heb een herinnering ontvangen, maar ik heb de UBO al aangeleverd.
Wij versturen per AGB-code het verzoek tot het doorgeven van de UBO. Heb je een herinnering ontvangen, maar heb je in een eerder stadium de UBO al aan ons doorgegeven? Dan heb je waarschijnlijk meerdere AGB-codes waarvoor je de UBO door moet geven. Wij vragen je namelijk om voor iedere AGB-code afzonderlijk de UBO aan ons door te geven.
-
Ik heb niet direct met een zorgverzekeraars te maken, moet ik alsnog de UBO aanleveren?
Ook wanneer je niet direct met een zorgverzekeraars te maken hebt, kun je wel indirect met ze te maken hebben. Patiënten die je hebt behandeld leveren voor vergoeding van hun factuur een declaratie in bij de zorgverzekeraars. Om deze facturen uit te betalen, controleren zorgverzekeraars wie de UBO is van de onderneming waar de behandeling uitgevoerd is. Is er geen UBO bekend? Dan kan de zorgverzekeraar besluiten niet over te gaan tot betaling.
Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om van alle ondernemingen aan wie zij geld overmaken vast te stellen wie de UBO is of zijn. De Nederlandse Bank (DNB) ziet hierop toe en heeft zorgverzekeraars hierop aangesproken.
-
Ik kan het formulier niet invullen omdat ik meer dan 4 UBO’s heb.
Voor ondernemingen met meer dan 4 UBO’s kun je dit formulier gebruiken. Dit formulier voorziet in het opgeven van meer dan 4 UBO’s. Daarbij hoeven de individuele UBO’s niet te voldoen aan de eis van een minimum van 25%. De som van alle UBO’s samen dient wel 100% te zijn.
Je kunt het ingevulde formulier sturen naar ubo@vektis.nl.
-
Ik heb het formulier verstuurd, maar deze was nog niet compleet/er zat een fout in. Waar kan ik dit aanpassen?
Het is niet mogelijk om de ingestuurde verklaring aan te passen. Je kunt dit formulier gebruiken om de juiste gegevens alsnog aan ons door te geven. Vul het formulier in en mail het naar ubo@vektis.nl. Geef in het onderwerp de e-mail uw AGB-code op en dat de eerder ingezonden UBO verklaring niet volledig/correct was.
-
Mijn onderneming is niet meer actief.
Wij versturen per AGB-code het verzoek tot het doorgeven van de UBO. Is de onderneming waarvoor we de UBO gegevens opvragen niet meer actief? Dan moet je de AGB-registratie beëindigen. Daarmee vervalt ook het verzoek voor het registreren van de UBO. Beëindig je AGB-registratie snel en eenvoudig door het AGB beëindigingsformulier in te vullen en te mailen naar: info@agbcode.nl. Je kunt het formulier hier downloaden. Je wordt per e-mail geïnformeerd over de verdere afhandeling van je verzoek.
-
Ik heb een eenmanszaak, moet ik dan ook de UBO doorgeven?
Zorgverzekeraars willen de natuurlijke rechtspersoon van een (zorg)onderneming weten, ook wanneer het een eenmanszaak betreft. Vandaar ook de UBO uitvraag voor eenmanszaken.
Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om van alle ondernemingen aan wie zij geld overmaken vast te stellen wie de UBO is of zijn. Een UBO is de persoon die eigenaar is van de onderneming of zeggenschap heeft. Dit is er minimaal 1 en kunnen er maximaal 4 zijn. Als zorgverzekeraars niet weten wie de UBO van een organisatie is, dan mogen zij wettelijk gezien geen geld overmaken naar die organisatie. De Nederlandse Bank (DNB) ziet hierop toe en heeft zorgverzekeraars hierop aangesproken.
Vragenlijst gehandicaptenzorg
-
Waarom is het invullen van de vragenlijst gehandicaptenzorg noodzakelijk?
Door bij Vektis de basisgegevens over jouw instelling te registreren, hebben alle zorgkantoren, het Zorginstituut Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland (Zorgkaart Nederland) inzicht in deze gegevens. Zo kunnen zorgkantoren een passende overeenkomst met je sluiten en weten cliënten en verwijzers je goed te vinden.
Je hoeft je gegevens maar op 1centrale plek in te vullen hiervoor, namelijk via de vragenlijst gehandicaptenzorg van Vektis. Vektis deelt de informatie uit de vragenlijst met de partijen waarvoor deze informatie relevant is: de zorgkantoren, het Zorginstituut Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland. Doordat je nog maar op 1 plek deze gegevens invult, dragen wij bij aan de administratieve lastenverlichting van jouw instelling.
-
Welke informatie moet ik aanleveren via de vragenlijst?
Je levert via de vragenlijst gehandicaptenzorg informatie aan over het zorgaanbod, de woonmogelijkheden en de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de locaties van de instelling.
Deze vragenlijst is een aanvulling op de informatie in het AGB-register. In het AGB-register leggen we algemene informatie vast over de instelling, zoals NAW-gegevens en de bevoegdheden. Hiermee krijgen zorgkantoren een optimaal beeld van jouw instelling om een passende overeenkomst af te sluiten. Ook ben je als instelling goed vindbaar en zichtbaar op Zorgkaart Nederland.
-
Is het verplicht de vragenlijst in te vullen en wat gebeurt er als ik dit niet doe?
Het niet invullen van de vragenlijst kan consequenties hebben. Want zorgkantoren beschikken dan niet over de noodzakelijke informatie om de zorginkoop en contractering met jouw instelling goed uit te voeren. Het gevolg hiervan kan zijn dat zorgkantoren je geen of een onvolledig/onjuist contract (kunnen) aanbieden en dat zij hun verzekerden niet (kunnen) informeren over jouw praktijk. Daarnaast is je praktijk niet juist/onvolledig vindbaar en zichtbaar in zorgzoekers en –vinders zoals Zorgkaart Nederland.
-
Ik heb nog niet alle vragen ingevuld. Kan ik het formulier wel insturen?
Elke vraag in het webformulier is verplicht. Je kunt het formulier dus pas insturen als alle vragen zijn beantwoord.
-
Hoe vaak kan ik dezelfde vragenlijst opnieuw invullen (van dezelfde vestiging of onderneming)?
Je kunt dezelfde vragenlijst steeds opnieuw invullen en verzenden, hier zit geen beperking op. Alleen de laatst ingevulde vragenlijst wordt bewaard. Zodra er zaken wijzigen, is het belangrijk de antwoorden te actualiseren. Je kunt het formulier dus op elk moment aanpassen en opnieuw naar ons verzenden.
-
Waarom moet ik akkoord gaan met de algemene voorwaarden?
We hebben te maken met wet- en regelgeving omtrent privacy, waarin is bepaald dat degene waarvan de gegevens worden vastgelegd en gebruikt, akkoord moeten gaan met het feit dat dit gebeurt. Daarom wordt voor deze aanvullende gegevens ook akkoord gevraagd op algemene voorwaarden. Zonder akkoord kunnen de gegevens niet worden ingediend en hebben de zorgkantoren geen beschikking over de gegevens.
-
Kunnen zorgkantoren nog vragen om meer aanvullende gegevens?
Met de vragenlijst wordt generieke en niet-concurrentiële informatie opgevraagd over jouw instelling. Het kan voorkomen dat een zorgkantoor je, in verband met de zorginkoop, nog een aantal specifieke vragen stelt. Het gaat dan om zaken die niet generiek, maar wel van belang zijn voor dit specifieke zorgkantoor. Zorgkantoren doen dit alleen als het echt nodig is.
-
Wanneer zijn mijn gegevens verwerkt door Vektis?
We verwerken je gegevens zodra je de vragenlijst hebt ingevuld of bewerkt. Je ziet in het portaal voor de vragenlijst jouw zojuist ingevulde gegevens staan en de zorgkantoren en Zorgkaart Nederland hebben direct toegang tot deze nieuwe gegevens.
-
Wat wordt er gedaan met mijn gegevens?
Vektis stelt de informatie uit de vragenlijst gehandicaptenzorg beschikbaar aan zorgkantoren, het Zorginstituut Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland (Zorgkaart Nederland). Met deze centrale uitvraag kan het zorgkantoor een passende overeenkomst met jouw instelling sluiten en weten cliënten en verwijzers je goed te vinden. We delen altijd alleen de meest actuele ingevulde gegevens van jouw instelling.
-
Hoe vaak moet ik de vragenlijst invullen?
Voor elke locatie van jouw instelling vul je 1 keer de vragenlijst in zijn geheel in. Het portaal geeft de mogelijkheid om gegevens tussen vestigingen te kopiëren, mocht dit van toepassing zijn. Na het eenmalig in zijn geheel invullen is het belangrijk de vragenlijst up-to-date te houden. Dit doe je door, als er zaken in uw instelling en de locaties wijzigen, opnieuw de vragenlijst te openen, de aanpassingen te doen en het formulier opnieuw te verzenden. Alleen de laatst opgeslagen en verzonden vragenlijst wordt bewaard.
-
Wat is de deadline voor het invullen van de vragenlijst?
De vragenlijst kent geen deadline, en je past de antwoorden aan zodra er veranderingen in je organisatie zijn die invloed hebben op de gegeven antwoorden in de vragenlijst. Door het up-to-date houden van de vragenlijst hebben zorgkantoren, het Zorginstituut Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland (Zorgkaart Nederland) altijd toegang tot de actuele gegevens van uw instelling.
-
Wie heeft de vragenlijst samengesteld?
De vragenlijst gehandicaptenzorg is een gezamenlijk initiatief van de zorgkantoren, het Zorginstituut Nederland (ten behoeve van programma Kik-V) en de Patiëntenfederatie Nederland (Zorgkaart Nederland).
COVID-19 continuïteit dienstverlening
-
Is de dienstverlening gewaarborgd?
Ja, de dienstverlening is gewaarborgd. Wij doen er alles aan om onze werkzaamheden voort te zetten de producten en diensten te leveren zoals iedereen dat van ons gewend is. We zijn voor onze dienstverlening niet afhankelijk van fysiek contact of het kantoorpand. De IT-infrastructuur is ondergebracht in externe datacenters en de medewerkers beschikken thuis over dezelfde IT-voorzieningen als op kantoor. Alle processen die wij in beheer hebben blijven gewoon operationeel. Ook vanuit huis blijven de medewerkers van Vektis in contact met elkaar en met onze klanten. Wel kan het zijn dat klanten iets langer moeten wachten op een persoonlijke reactie dan normaal.
-
Hoe monitort Vektis de ontwikkelingen?
Vanuit verschillende teams en disciplines monitoren we de ontwikkelingen rondom het coronavirus en houden we contact met de buitenwereld en ons klanten. Vektis heeft een crisisteam dat indien nodig direct met elkaar kan schakelen en we volgen de richtlijnen van de overheid.
-
Heeft alle extra zorg die nu geboden wordt gevolgen voor de declaratieprocessen?
Ook voor al onze dienstverlening rond het AGB-register geldt dat alle processen die wij in beheer hebben gewoon operationeel zijn. Het feit dat er als gevolg van het coronavirus mogelijk meer of andere zorg gedeclareerd wordt, verandert daar niets aan.
-
Hoe borgt Vektis de beschikbaarheid en beveiliging van de data en IT-systemen?
De beschikbaarheid en beveiliging van onze data en IT-systemen zijn niet afhankelijk van het fysieke kantoorpand. Wij hebben onze fysieke IT-infrastructuur (de hardware met daarop de data) ondergebracht in Nederlandse datacenters. Medewerkers kunnen vanuit de eigen thuisomgeving de performance van de IT-infrastructuur monitoren en hierop acteren indien nodig.
-
Hoe kan Vektis bijdragen aan de beheersing van het coronavirus?
Wij baseren onze onderzoeken op alle declaratiedata in Nederland. De zorg die nu geleverd wordt als gevolg van het coronavirus is nog niet gedeclareerd en wij hebben daar nog geen zicht op. We hebben ook onvoldoende informatie om voorspellingen te doen. Maar onze mensen hebben wel heel veel kennis over en ervaring met data. Daarom inventariseren we of we op een andere manier kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld door onze kennis beschikbaar te stellen aan andere organisaties bij het verkrijgen van inzichten rondom het coronavirus. Of door te ondersteunen bij (administratieve) processen als gevolg van het coronavirus
-
Hoe gaat Vektis om met administratieve verplichtingen voor zorgverleners?
Wij realiseren ons dat veel mensen die werkzaam zijn in de zorg nu andere prioriteiten moeten stellen in verband met het coronavirus. Die mensen willen we nu uiteraard zoveel mogelijk ontzien als het gaat om administratieve handelingen. Waar mogelijk is het wel belangrijk dat de administratieve processen ook aan de zorgkant doorgaan. Zodat de zorg die nu geleverd wordt, straks ook gedeclareerd kan worden. En we zorgprofessionals ook na deze crisis met onze processen kunnen ondersteunen bij het beschikbaar stellen van goede zorg.
-
Komen doelstellingen van Vektis in gevaar door deze crisis?
We hebben een risicoanalyse gedaan naar de impact van het coronavirus. Bij geen van de mogelijke risico’s zitten we op dit moment in de gevarenzone. We blijven dit de komende weken zorgvuldig monitoren.
-
Hoe kan ik Vektis bereiken?
We verzoeken iedereen zoveel mogelijk contact met ons op te nemen via e-mail. Alle medewerkers zijn bereikbaar via hun persoonlijke e-mailadres, zakelijke vaste nummer of mobiele nummer en iedereen kan ook mailen met onze servicedesk (info@agbcode.nl) of ons secretariaat (secretariaat@vektis.nl). Het kantoor op de Sparrenheuvel in Zeist is gesloten voor bezoekers.
Wachttijden registreren
-
Wat gebeurt er met de wachttijd informatie?
Vektis verzamelt en registreert de wachttijd informatie voor de geestelijke gezondheidszorg en casemanagement dementie. Vervolgens stellen wij het beschikbaar aan diverse partijen in de zorg. Er zijn diverse instellingen, zoals de NZa, de zorgverzekeraars en ook patiëntenorganisaties, die de informatie gebruiken om cliënten sneller naar de juiste zorgaanbieder te begeleiden.
-
Wat is mijn gebruikersnaam?
Voor het aanvragen van toegang tot het registreren van de wachttijden en voor het doorgeven van de wachttijden moet u inloggen met een account. Uw inlognaam is afhankelijk van de wijze waarop uw account bij ons is geregistreerd.
- Is uw account geregistreerd op een persoonlijke AGB-code?
In dat geval logt u in met uw persoonlijke AGB-code@vektis.nl als gebruikersnaam. Voorbeeld: 01234567@vektis.nl. - Is uw account niet geregistreerd op een persoonlijke AGB-code?
In dat geval is het e-mailadres waarop uw account geregistreerd staat uw gebruikersnaam.
Bij het registreren van uw account heeft u van ons een e-mail ontvangen waarin uw gebruikersnaam staat.
- Is uw account geregistreerd op een persoonlijke AGB-code?
-
Ik wil mijn invoer van de vorige maand wijzigen, kan dat?
Het is helaas niet mogelijk maanden te wijzigen die in het verleden liggen.
-
Ik wil de wachttijden wijzigen die ik eerder deze maand heb ingevoerd, kan dat?
Zolang de maand die je wilt wijzigen de huidige maand is, kan je de invoer wijzigen. Let op: elke wijziging overschrijft de vorige invoer.
-
Ik neem geen nieuwe cliënten meer aan, waarom moet ik toch wachttijden registreren?
Als je geen nieuwe cliënten meer aanneemt, spreken wij van een aanmeldstop. Vul in dat geval ook het formulier in, je kunt hierin namelijk aangeven dat er een aanmeldstop is. Zo is het voor alle gebruikers van de wachttijdinformatie (onder andere zorgverzekeraars) duidelijk dat jouw onderneming een aanmeldstop heeft.
-
Moet ik als zzp-er ook mijn wachttijden registreren?
Elke aanbieder in de ggz of cmd, of dat nu een instelling of een vrijgevestigde aanbieder is, dient wachttijden te registreren bij Vektis.nl. Wanneer de zzp-er niet zelf geestelijke gezondheidszorg of cmd-zorg declareert, dan ligt de verplichting voor het aanleveren van de wachttijden bij de instelling of praktijk die de zzp-er inhuurt. De vrijgevestigde aanbieder hoeft dan zelf geen wachttijden aan te leveren.
-
Kan ik mijn zorgsysteem koppelen aan Vektis?
Via Vektis kunnen aanbieders van geestelijke gezondheidszorg (ggz) hun wachttijdgegevens geautomatiseerd aanleveren. Hiermee maken we de registratie nog efficiënter.
Wi je hier gebruik van maken, dan moet je enkele aanpassingen doorvoeren in de software. Neem hiervoor contact met ons op. Vermeld in de onderwerpregel ‘wachttijden automatisch leveren’, zodat we ervoor kunnen zorgen dat je de benodigde informatie snel ontvangt.
-
Moet ik elke maand op mijn website én bij Vektis de wachttijden invoeren?
Bij Vektis moet je de wachttijden invoeren. Er zijn services beschikbaar om de wachttijdinformatie te koppelen met je website. Wil je hier meer informatie over, stuur ons dan een mail met als onderwerp ‘wachttijden raadplegen’.
-
Ik heb geen e-mail herinnering ontvangen, hoe kan dit?
Vektis communiceert grotendeels via e-mail met haar klanten. Wij zien dat instellingen regelmatig e-mailadressen gebruiken die verwijzen naar algemene mailboxen. Dit kan een reden zijn, maar het kan ook zijn dat deze gegevens ooit zijn ingevoerd en daarna nooit meer bijgewerkt. Dus zorg ervoor dat de e-mailadressen juist zijn ingevoerd zodat je geen belangrijke berichten mist, zoals herinneringen voor het invullen van de wachttijden.
Je kunt in onze webzoeker je AGB-registratie bekijken. Mocht hier iets niet juist zijn, geef dit dan aan ons door.
-
Is mijn wachttijd informatie publiek?
Ja, alle wachttijd informatie die wordt ingevoerd is publieke en openlijk toegankelijke informatie, net als de wachttijd informatie die je op je eigen website publiceert.
-
Ik heb de afgelopen 2 maanden geen nieuwe patiënten op intake gehad of in behandeling genomen. Moet ik toch wachttijden registreren?
Voor de aanmeldings- en behandelingswachttijd kun je nu ook NVT invullen. NVT betekent dat je in de afgelopen 2 maanden geen patiënten op intake heeft gehad of in behandeling heeft genomen.
-
Ik verwijs cliënten door, waarom moet ik toch wachttijden registreren?
Als je cliënten doorverwijst betekent dat over het algemeen dat je geen nieuwe cliënten meer aanneemt. In dat geval spreken we van een aanmeldstop. Ook die kun je aangeven in het formulier.
-
Kan ik mij afmelden voor de verplichting voor het aanleveren van wachttijden of het ontvangen van mails over wachttijden registeren?
Ja, dat is mogelijk door een e-mail te sturen aan afmeldingwti@vektis.nl. Vermeld duidelijk of het hier gaat om een afmelding van de verplichting (en een korte reden) of alleen een afmelding voor de e-mailherinneringen.
-
Hoe krijg ik toegang tot de externe webservice voor het raadplegen van gegevens?
Stuur ons een e-mail hierover en wij sturen je de informatie toe.
Wachttijden ggz
-
Wanneer kan ik wijzigingen in het portaal verwachten naar aanleiding van de aangepaste Transparantieregeling?
Vanaf 1 februari is het portaal aangepast aan de aangepaste Transparantieregeling zorgaanbieders ggz.
Je kunt bij de vragen hieronder lezen welke aanpassingen je in het portaal kunt verwachten.
-
Mijn organisatie heeft 10 of minder zorgverleners, wat verandert er voor mij in 2021 in verband met de aangepaste Transparantieregeling?
In verband met de aangepaste Transparantieregeling zijn er vanaf eind januari 2021 enkele aanpassingen in het portaal te zien. Je kunt bij jouw onderneming aangeven of er meer dan 10 zorgverleners werkzaam zijn. Bij het opgeven van wachttijdinformatie voor de vestiging(en), is het mogelijk zelf te bepalen of je de wachttijden retrospectief of actueel berekent. Meer uitleg hierover vind je bij onderstaande vraag ‘Hoe bepaal ik mijn wachttijden?’.
Daarnaast verandert er voor zorgaanbieders in de gespecialiseerde ggz nog het volgende: autisme en trauma zijn vanaf 2021 zelfstandige hoofdiagnosegroepen geworden, en behoren in het portaal daarom niet meer tot respectievelijk de pervasieve stoornissen en de angststoornissen.
-
Mijn organisatie heeft meer dan 10 zorgverleners, wat verandert er voor mij in 2021 in verband met de aangepaste Transparantieregeling?
In verband met de aangepaste Transparantieregeling zijn er vanaf eind januari 2021 enkele aanpassingen in het portaal te zien. Je kunt in het portaal bij jouw onderneming aangeven of er meer dan 10 zorgverleners werkzaam zijn. Indien dit het geval is, vragen wij op ondernemingsniveau de volgende gegevens uit: actueel aantal wachtenden aanmelden (binnen en buiten de treeknorm) en het actueel aantal wachtenden behandelen (binnen en buiten de treeknorm).
Bij het opgeven van wachttijdinformatie voor de vestiging(en) is het mogelijk zelf te bepalen of je de wachttijden retrospectief of actueel berekent. Meer uitleg hierover vind je bij onderstaande vraag ‘Hoe bepaal ik mijn wachttijden?’.
Wij vragen op vestigingsniveau ook uit hoeveel intakes en behandelingen er in de afgelopen 2 maanden zijn gestart (verdeeld in binnen en buiten de treeknorm). Zorgaanbieders in de gespecialiseerde ggz dienen deze informatie per hoofddiagnosegroep, per vestiging, apart op te geven. Daarnaast geldt voor zorgaanbieders in de gespecialiseerde ggz dat autisme en trauma vanaf 2021 zelfstandige hoofdiagnosegroepen zijn geworden. Deze behoren daarom niet meer tot de pervasieve stoornissen en de angststoornissen.
-
Hoe bepaal ik mijn wachttijden?
Je mag zelf bepalen of je de wachttijd retrospectief (R) of actueel (A) berekent. Je hoeft niet op te geven welke methode je gebruikt. Wel is het wenselijk dat je iedere maand dezelfde methode toepast.
Aanmeldwachttijd in weken:
- Retrospectief: bereken de individuele werkelijke wachttijd van alle cliënten die in de afgelopen 2 maanden een intake kregen (dus waarvan de aanmeldwachttijd is beëindigd). Neem van deze individuele wachttijden het gemiddelde in weken en rondt dit naar boven af.
- Actueel: Neem de derde beschikbare mogelijkheid in de agenda voor het maken van een afspraak voor een intake (afgerond naar boven op hele weken).
Behandelwachttijd in weken:
- Retrospectief: bereken de individuele werkelijke wachttijd van alle cliënten waarvan in de afgelopen 2 maanden de behandeling is gestart (dus waarvan de behandelwachttijd is beëindigd). Neem van deze individuele wachttijden het gemiddelde in weken en rondt dit naar boven af.
- Actueel: Neem de derde beschikbare mogelijkheid in de agenda voor het maken van een afspraak voor een behandeling (afgerond naar boven op hele weken).
-
Waarom moeten ggz-instellingen en -praktijken nu ook wachttijden aanleveren bij Vektis?
Ggz-instellingen en -praktijken publiceren de wachttijden op hun websites. Informatie is daardoor erg versnipperd beschikbaar. Wanneer mensen beschikbare zorg zoeken, is het zeer lastig om een overzicht te krijgen van beschikbare ggz in bijvoorbeeld de eigen regio. Met de centrale wachttijd registratie bij Vektis zijn zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en zorgaanbieders in staat om cliënten efficiënter aan zorg te helpen.
-
Ik bied zowel basis ggz als gespecialiseerde ggz aan, kan ik dat allebei invoeren?
Ja, het formulier biedt de mogelijkheid om beide vormen van zorg te selecteren.
-
Wat betekent ‘actief in’ en ‘gespecialiseerd in’?
Een ggz-aanbieder kan 'actief zijn in' en dus zorg leveren in 1 of meerdere hoofddiagnosegroepen, maar hoeft daar niet persé in gespecialiseerd te zijn. Als je niet gespecialiseerd bent maar wel zorg levert op 1 of meerdere van de hoofddiagnosegroepen, moet je ook de wachttijd informatie registeren.
-
Ik lever kinder- en jeugd ggz. Moet ik mijn wachttijden registreren?
Nee, kinder- en jeugdzorg vallen niet onder de Nadere Regeling Transparantie in de GGZ van de NZa.
-
Kan ik de wachttijden van meerdere vestigingen samenvoegen in één wachttijdregistratie?
Wachttijden dienen in principe per vestiging te worden opgevoerd. Als er in een postcode gebied en binnen een straal van maximaal 10 km meerdere vestigingen gelegen zijn, mag de aanlevering gebundeld geschieden onder één vestiging.
-
Mijn vestiging staat er niet bij. Wat moet ik doen?
Jouw ggz-instelling of -praktijk kan meerdere vestigingen hebben die nog niet geregistreerd zijn in het AGB-register. Wachttijden moeten per vestiging worden opgevoerd. Zorg dus dat in het AGB-register de vestigingen goed zijn vastgelegd. Controleer in het AGB-resister of de vestigingen zijn vermeld. Als vestigingen toegevoegd moeten worden aan het AGB-register, volg dan deze link, zodat je weet welke gegevens nodig zijn.
-
Mijn vraag staat er niet bij. Waar kan ik nu terecht?
Heb je een inhoudelijke vraag over het invullen van de wachttijden, lees dan de FAQ van de Landelijke stuurgroep wachttijden of neem contact op met de NZa. Als je lid bent van De Nederlandse ggz dan kun je je vraag ook daar stellen.
Heb je functionele vragen over het portaal zelf? Stuur dan een e-mail naar referentieproducten@vektis.nl.
Wachttijden casemanagement dementie
-
Waarom moet ik mijn wachttijden casemanagement dementie aanleveren?
De aanleververplichting komt voort uit de Regeling transparantie zorgaanbieders casemanagement dementie (NR/REG-1827). Deze is te vinden op de website van de NZa.
De verplichting ligt bij de zorgaanbieders. Het is mogelijk om de wachttijden via een dementie netwerk aan te leveren.
Het primaire doel van het registreren van wachttijden is om potentiële cliënten te informeren over mogelijke wachttijden (ook wel 'zorggidsen' genoemd).
-
Waar kan ik meer informatie vinden over de regeling?
De Regeling transparantie zorgaanbieders casemanagement dementie (NR/REG-1827) is te vinden op de website van de NZa.
-
Wanneer moet ik de wachttijdinformatie aanleveren?
De wachttijden moeten aangeleverd worden voor de 20e van iedere maand. Zie voor meer details de website van Nza.
De wachttijden worden aangeleverd over de voorgaande kalendermaand, dus in december registreert u de wachttijden over november. Registreer dus in december het aantal wachtenden op de laatste dag van november.
-
Kan/mag ik de wachttijden aanleveren via het dementie netwerk?
Er zijn dementie-netwerken die de coördinatie op zich nemen van het aanleveren van wachttijden. Zie de lijst met netwerken op onze website of neem contact hierover op met je netwerk.
Je blijft zelf, als zorgaanbieder, verantwoordelijk voor de aanlevering.
NB Je bent niet verplicht om de aanlevering te laten lopen via een dementie-netwerk.
Gemeentezorgspiegel
-
Wat is de Gemeentezorgspiegel en wat kan ik ermee?
In de Gemeentezorgspiegel combineren we betrouwbare informatie van zorgkosten en zorggebruik vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet (Jw) op landelijk, gemeente-, wijk- en buurtniveau. De Gemeentezorgspiegel is een besloten digitale omgeving voor gemeenten en zorgverzekeraars met interactieve dashboards.
Met de Gemeentezorgspiegel kun je:- Zorgplannen en inkoopbeleid inrichten op basis van data.
- Afstemmen op de lokale zorgvraag op basis van integrale inzichten, lokale trends en ontwikkelingen over tijd.
- De samenwerking met zorgverzekeraars, zorgkantoren en andere partners bevorderen door het delen van inzichten over zorggebruik in de gemeente (tot op wijk- en buurtniveau).
-
Welke informatie vind ik in de Gemeentezorgspiegel?
We hebben de Gemeentezorgspiegel onderverdeeld in 6 onderwerpen:
- Zorggebruik in de gemeente/wijk
Integraal inzicht in het zorggebruik en de zorgkosten in de gemeente (tot op wijk- en buurtniveau) en gespiegeld aan landelijke informatie. Verschillende domeinen (Wlz, Zvw, Wmo en Jeugdwet) geven we afzonderlijke weer. - Verdeelmodel Farmaceutische Kosten Groepen (FKG's)
Inzicht in het aantal inwoners met medicatie voor een chronische aandoening of een psychische aandoening per gemeente en per wijk. De verdeling van Wmo-gelden aan gemeenten gebeurt mede op basis van de FKG's. - Wachttijden geestelijke gezondheidszorg (ggz)
Inzicht in de aanmeld- en behandelwachttijden binnen de ggz. We geven de wachttijden weer per regio, gemeente, zorgaanbieder en aandoening. - Monitor EPA (ernstige psychiatrische aandoeningen)
Inzicht in de prevalentie en de zorgkosten voor volwassenen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). We geven inzicht op gemeente- en wijkniveau. - Monitor Crisis ggz
Inzicht in het aantal crisisbehandelingen en het aantal verblijfsdagen per crisis-patiënt. We geven inzicht op het niveau van gemeente gespiegeld aan een andere gemeente of de landelijke cijfers. - Monitor Dementie
Inzicht in de aantallen, het zorggebruik en de zorgkosten van thuiswonende mensen met dementie. We geven de informatie op landelijk, gemeente- en wijkniveau.
- Zorggebruik in de gemeente/wijk
-
Welke bronnen gebruikt Vektis in de Gemeentezorgspiegel?
In de Gemeentezorgspiegel combineren we informatie vanuit het sociaal domein met informatie vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Gemeenten leveren lokale gegevens uit het sociaal domein (Wmo en Jeugdwet). Zorgverzekeraars leveren informatie vanuit de Zvw. Zorgkantoren leveren informatie vanuit de Wlz. De informatie is beschikbaar in de Gemeentezorgspiegel op landelijk, gemeente-, wijk- en buurtniveau. Voor de geografische indeling van buurten, wijken en gemeenten gebruiken we de indeling van het CBS.
-
Wie hebben inzage in de gegevens van de Gemeentezorgspiegel?
De eigen gemeente en de zorgverzekeraar hebben toegang tot de gegevens uit de Gemeentezorgspiegel. De insteek van de Gemeentezorgspiegel is dat gemeenten en zorgverzekeraars toegang hebben tot dezelfde informatie.
Gegevens die een gemeente aanlevert, verwerken we in de Gemeentezorgspiegel van de betreffende gemeente. Andere gemeenten hebben hierin geen inzage. Gemeenten kunnen naast de eigen medewerkers desgewenst andere partijen toestemming geven voor gebruikersaccounts op de Gemeentezorgspiegel. -
Waarom wordt een financiële bijdrage gevraagd voor de Gemeentezorgspiegel en hoeveel is de financiële bijdrage?
Voor het beheer en doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel vragen we een jaarlijkse bijdrage in de kosten. De basis voor de Gemeentezorgspiegel is gefinancierd door zorgverzekeraars en zorgkantoren. Met de doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel willen we aan te sluiten op de informatiebehoefte van gemeenten.
De hoogte van de jaarlijkse bijdrage is afhankelijk van het aantal inwoners binnen een gemeente. In onderstaande tabel staat de bijdrage. -
Ik werk niet bij een gemeente of zorgverzekeraar. Kan ik toch gebruik maken van de informatie in de Gemeentezorgspiegel?
Nee, alleen als een gemeente jou expliciet toestemming geeft, krijg je toegang tot de informatie van de betreffende gemeente.
Gemeenten die zijn aangesloten op de Gemeentezorgspiegel hebben hiervoor een speciaal contactpersoon aangewezen (de zogenaamde 'contactpersoon zelf toegang beheren') binnen de eigen organisatie. Deze contactpersoon kan anderen toestemming geven om de Gemeentezorgspiegel te gebruiken.
Als je een account wilt voor de Gemeentezorgspiegel, zijn er twee mogelijkheden:- De contactpersoon van de gemeente vraagt ons een gebruikersaccount aan te maken.
- Via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl vraag je een gebruikersaccount aan. Vervolgens nemen wij contact op met de contactpersoon binnen de gemeente.
-
Hoe ziet de Gemeentezorgspiegel eruit? Is het mogelijk een demonstratie te krijgen?
De Gemeentezorgspiegel is een besloten digitale omgeving met interactieve dashboards en downloadbare rapporten. Download de flyer die meer informatie geeft over de Gemeentezorgspiegel.
Het is mogelijk een demonstratie van de Gemeentezorgspiegel te krijgen. Zonder de Wmo- en Jeugdwetgegevens, maar mét de specifieke zorgkosten en het zorggebruik van de Zvw en Wlz van jouw gemeente. Zo krijg je een heel duidelijk en aansprekend beeld van wat de Gemeentezorgspiegel voor jou kan betekenen. Neem contact op voor een afspraak via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl.
-
Hoe kan een gemeente zich aanmelden voor de Gemeentezorgspiegel?
Als jouw gemeente gebruik wil maken van de Gemeentezorgspiegel, stuur ons een mail naar Gemeentezorgspiegel@vektis.nl of bel naar 030-8008405.
Bij de aanmelding voor de Gemeentezorgspiegel hoort een aantal formele documenten. Als de overeenkomsten en formulieren zijn ondertekend, krijgt jouw gemeente toegang tot de Gemeentezorgspiegel en het Dataportaal voor het aanleveren van informatie. -
Kan ik de gegevens uit de Gemeentezorgspiegel downloaden?
Ja. Voor de meeste inzichten kan je detailrapporten downloaden. De figuren in de Gemeentezorgspiegel kan je met de rechtermuisknop downloaden.
-
Welke gegevens moet een gemeente aan Vektis leveren bij gebruik van de Gemeentezorgspiegel?
Om een integraal beeld van de zorg in een gemeente te kunnen geven, hebben wij van gemeenten gegevens over het sociaal domein nodig (Wmo en Jeugdwet). De gegevens die betrekking hebben op de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw) komen van zorgverzekeraars en zorgkantoren.
Voor de aanlevering van gegevens over de Wmo hebben we een standaard ontwikkeld (QSD301v1.0). In deze standaard staan specificaties voor uniforme aanlevering van Wmo-gegevens. De informatie die wij opvragen komt in grote lijnen overeen met de gegevens die gemeenten ook aanleveren bij het CBS. Wij vragen om het aantal personen dat gebruik maakt van de Wmo en de kosten hiervan. Op geaggregeerd niveau (in verband met privacygevoeligheid) naar wijk, productcategorie, leeftijdscategorie en geslacht.
Het is mogelijk dat in de toekomst aanvullende gegevens nodig zijn om de gewenste inzichten aan te bieden. Zo verwachten we op termijn gegevens vanuit de Jeugdwet op te vragen. -
Waar kan ik terecht als ik meer wil weten over de Gemeentezorgspiegel?
Kijk op de webpagina van de Gemeentezorgspiegel, mail of bel naar 030-8008405.
-
Kan ik zelf bepalen met welke gemeenten ik de informatie uit de Gemeentezorgspiegel wil vergelijken?
Nee, behalve in de monitor crisis ggz. In de Gemeentezorgspiegel vergelijken we gemeenten met het landelijke beeld. Binnen een gemeente kun je wel wijken vergelijken, onderling en met de totale cijfers van de gemeente. In de monitor crisis ggz kan wel vergeleken worden met andere gemeenten.
Voor regionale inzichten kunnen gemeenten met elkaar afspreken inzicht te geven in gegevens. Een groep gemeenten, bijvoorbeeld in een Wmo-inkoopregio of ander regionaal samenwerkingsverband, kan daardoor een regiobeeld samenstellen. Op de voorwaarde dat alle betrokken gemeenten gebruikmaken van de Gemeentezorgspiegel, bieden we voor hulp graag onze kennis en expertise aan. -
Kan ik meedenken over de ontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel?
Graag! Ons doel is dat de Gemeentezorgspiegel zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en behoeftes van gebruikers.
Meerdere keren per jaar wordt een gebruikersoverleg georganiseerd. Tijdens dit overleg stellen we gebruikers op de hoogte van ontwikkelingen en halen wij wensen en behoeftes op voor doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel. Opgeven kan via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl.
Een andere mogelijkheid is feedback. We plannen graag een afspraak om feedback te bespreken. Schriftelijke feedback kun je naar ons mailadres sturen. -
Hoe blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen van de Gemeentezorgspiegel?
Via onze nieuwsbrief houden we geïnteresseerden op de hoogte van ontwikkelingen.
Meld je aan op de nieuwsbrief van de Gemeentezorgspiegel. -
Waar kan ik terecht voor andere vragen?
Als je vraag er niet tussen staat of behoefte hebt aan meer informatie, mail naar Gemeentezorgspiegel@vektis.nl of bel naar 030-8008405.
Gemeentezorgspiegel toegang en inloggen
-
Wat zijn de verschillen tussen een gebruikersaccount, contactpersoon Zelf toegang beheren en contactpersoon Dataportaal?
Met een gebruikersaccount kunnen gebruikers van de Gemeentezorgspiegel inloggen op het portaal waar de Gemeentezorgspiegel staat: Zorgprisma. Gebruikersaccounts zijn bestemd voor personen die gebruik mogen maken van de informatie van de Gemeentezorgspiegel.
Bij elke gemeente hebben wij een contactpersoon die bepaalt wie binnen de eigen gemeente toegang mag hebben tot de Gemeentezorgsspiegel. Wij noemen deze persoon 'contactpersoon Zelf toegang beheren'.
Daarnaast hebben we bij elke gemeente een contactpersoon voor het aanleveren van gegevens over Wmo en Jeugdwet. We noemen deze persoon 'contactpersoon Dataportaal'.
-
Hoe kan ik een wijziging doorgeven in gebruikersaccounts, contactpersonen Dataportaal en Zelf Toegangbeheren?
Via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl geef je de wijzigingen door.
-
Hoe krijgen medewerkers toegang tot de Gemeentezorgspiegel (Zorgprisma)?
Gemeenten die zijn aangesloten op de Gemeentezorgspiegel hebben binnen de eigen gemeente een specifiek contactpersoon die toestemming geeft om de Gemeentezorgspiegel te gebruiken.
Als je een account wilt voor de Gemeentezorgspiegel, zijn er twee mogelijkheden:- De contactpersoon van de gemeente vraagt ons een gebruikersaccount voor jou aan te maken.
- Via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl vraag je een gebruikersaccount aan. Vervolgens nemen wij contact op met de contactpersoon van je gemeente.
-
Hoe krijgen medewerkers toegang tot het Dataportaal?
Aangesloten gemeenten hebben een contactpersoon aangewezen die toegang heeft tot ons Dataportaal. Alleen deze persoon heeft toegang tot het Dataportaal. Deze persoon kan gewijzigd worden. Via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl kun je hiervoor een formulier aanvragen.
-
Wat is mijn gebruikersnaam en wachtwoord?
Bij de registratie van een account ontvang je van ons een e-mail waarin de gebruikersnaam staat. Ben je jouw gebruikersnaam of wachtwoord vergeten, neem dan contact met ons op via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl of bel naar 030-8008405.
Gemeentezorgspiegel aanleveren gegevens
-
Hoe kunnen de gegevens over het sociaal domein bij Vektis worden aangeleverd?
Voor de aanlevering van gegevens over de Wmo hebben we een standaard ontwikkeld (QSD301v1.0). In deze standaard staan specificaties voor uniforme aanlevering van Wmo-gegevens. Voor gegevensaanlevering over de Jeugdwet werken we in samenwerking met gemeenten aan een aanleverstandaard.
Per prestatiejaar doet een gemeente tweemaal een bestandsaanlevering: éénmaal over de eerste helft van het prestatiejaar (peildatum 30 juni) en éénmaal over het gehele prestatiejaar (peildatum 31 december). Het jaarbestand is cumulatief en overschrijft het volledige halfjaarbestand.
Voor het halfjaarbestand is de uiterlijke aanleverdatum 15 september. Voor het volledige jaarbestand is de uiterlijke aanleverdatum 15 februari.
We bieden ondersteuning aan bij gegevensaanleveringen, bijvoorbeeld door het aanbieden van een SQL-voorbeeldscript. Mail als je hulp nodig hebt naar Gemeentezorgspiegel@vektis.nl. -
Wat doet Vektis voor de veiligheid van aangeleverde gegevens?
Voor de veiligheid van gegevens hebben we meerdere maatregelen genomen:
- Voor het uitwisselen van data gebruiken we een veilig en besloten platform: het Dataportaal.
- Gegevens staan opgeslagen in een besloten omgeving voor gebruikers van de Gemeentezorgspiegel.
- Gebruikersaccounts maken we alleen aan met toestemming van de bevoegde contactpersoon van de eigen gemeente.
- Voorwaarden met betrekking tot data-aanlevering en het gebruik van de Gemeentezorgspiegel leggen we contractueel vast.
- Onze werkwijze voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG-wetgeving).
- In de verschillende rapportages en inzichten worden aantallen
Meer informatie over de veiligheidsnormen van Vektis staat op www.vektis.nl/over-vektis/compliance.
-
Hoe zorgt Vektis ervoor dat de gegevens over het sociaal domein vanuit verschillende gemeenten vergelijkbaar zijn?
Voor de aanlevering van gegevens over de Wmo hebben we een standaard ontwikkeld (QSD301v1.0). In deze standaard staan specificaties voor uniforme aanlevering van Wmo-gegevens. In de Gemeentezorgspiegel gebruiken we Wmo-categorieën die goed aansluiten op de iWmo-standaarden. Voor gegevensaanlevering over de Jeugdwet werken we in samenwerking met gemeenten aan een aanleverstandaard.
Indicatiesteller doorgeven voor zzp'ers in de wijkverpleging
-
Wat is een indicatiesteller?
Als wij in de communicatie spreken over een indicatiesteller bedoelen wij een HBO-verpleegkundige of een verpleegkundig specialist (minimaal niveau 5). Deze verpleegkundige indiceert de zorg voor de cliënten en is betrokken bij het bewaken, opstellen en evalueren van de zorg.
-
Waarom moeten zzp’ers in de wijkverpleging hun indicatiesteller doorgeven?
In het V&VN normenkader (punt 2) staat dat de indicatie en monitoring van zorg gedaan dient te worden door een HBO-verpleegkundige of een verpleegkundig specialist (minimaal niveau 5). Op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de zorgverzekeraars dienen zzp’ers in de wijkverpleging in AGB vast te leggen welke verpleegkundige met minimaal niveau 5 de door hen geleverde zorg indiceert en monitort.
Door deze relatie in het AGB-register vast te leggen, is deze relatie voor alle zorgverzekeraars zichtbaar. -
Wat is de benaming van de relatie in het AGB-register?
De relatie tussen de zzp’er in de wijkverpleging en de indicatiesteller wordt als een nieuwe relatie in AGB geregistreerd. De relatie wordt gelegd tussen de AGB-code van de onderneming van de zzp’er in de wijkverpleging en de AGB-code van de verpleegkundige niveau 5. De rol van de zzp’er heet in deze relatie indicatievrager. De rol van de verpleegkundige niveau 5 heet indicatiesteller.
-
Kan er meer dan 1 indicatiesteller worden geregistreerd?
Er kan per zzp’er in de wijkverpleging maar 1 indicatiesteller geregistreerd worden. Een verpleegkundige niveau 5 kan wel bij meerdere zzp’ers als indicatiesteller geregistreerd worden.
-
Wat als ik wel meer dan 1 indicatiesteller heb?
Omdat het portaal nu alleen de mogelijkheid biedt om 1 indicatiesteller op te geven, is het advies om er dan toch 1 uit te kiezen om aan ons door te geven. Zorgverzekeraars zijn er van op te hoogte dat er in de praktijk meerdere indicatiestellers per zzp’er kunnen voorkomen.
-
Ik heb alleen patiënten voor PGB-zorg, moet ik ook een indicatiesteller registreren?
Als je alleen PGB-zorg levert is het voor jou niet van toepassing om een indicatiesteller door te geven. Mogelijk sta je niet juist geregistreerd in het AGB-register waardoor je toch een mail hebt ontvangen met het verzoek uw indicatiesteller door te geven. Neem contact op met Vektis zodat we samen met jou de AGB-registratie kunnen controleren.
-
Wat gebeurt er als ik geen indicatiesteller doorgeef?
Het doorgeven van de indicatiesteller is geen verplichting voor een AGB-code. Echter kan de zorgverzekeraar van jouw cliënt wel vragen om deze relatie bij Vektis door te geven. De mogelijkheid bestaat namelijk dat zorgverzekeraars de door jou geleverde zorg niet meer vergoeden, als je geen indicatiesteller bij Vektis opgeeft. Je kunt hier het beste navraag over doen bij de zorgverzekeraars van jouw cliënt(en).
-
De verpleegkundige niveau 5 heeft nog geen AGB-code, wat nu?
De verpleegkundige niveau 5 kan een AGB-code aanvragen via www.agbcode.nl.
-
Kan mijn AGB-code als verpleegkundige niveau 5 gebruikt worden zonder dat ik dit weet?
Zodra een aanvraag voor het doorgeven van een relatie wordt gedaan, ontvangt de verpleegkundige niveau 5 een email. In deze mail wordt gevraagd om de aanvraag te beoordelen. Hiervoor heeft de verpleegkundige niveau 5 een week de tijd. Keurt deze de aanvraag goed? Dan wordt de relatie vastgelegd in het AGB-register. Keurt deze de aanvraag af? Dan zal de relatie niet worden vastgelegd.
In beide gevallen zal de zzp’er een terugkoppeling krijgen.
Informatie over autorisatiebeheerders
-
Wat is een autorisatiebeheerder?
Een autorisatiebeheerder is de persoon in jouw organisatie die verantwoordelijk is voor het toegang geven tot de producten van Vektis.
-
Waarom is er een autorisatiebeheerder?
De producten van Vektis bevatten vaak vertrouwelijke informatie. Niet iedereen kan en mag daar zomaar gebruik van maken. Wil je een account aanmaken of toegang tot een product? Dan checken we altijd binnen jouw organisatie of we jou die toegang mogen geven. Zo houden we zicht op de gebruikers van onze producten en blijven de gegevens veilig.
-
Wie is in mijn organisatie de autorisatiebeheerder?
Wanneer een organisatie voor het eerst van onze producten gebruik maakt, vragen we altijd wie binnen de organisatie de autorisatiebeheerder voor Vektis is. Meestal is dit ook de persoon in de organisatie die het contact met Vektis onderhoudt. Weet je niet wie deze persoon is? Neem dan contact op met onze servicedesk. Mail of bel 030 800 83 80.
-
Hoe word ik autorisatiebeheerder?
Wanneer een organisatie voor het eerst van onze producten gebruik maakt, vragen we altijd wie binnen de organisatie de autorisatiebeheerder voor Vektis is. Meestal is dit ook de persoon in de organisatie die het contact met Vektis onderhoudt. De huidige autorisatiebeheerder kan de naam van een nieuwe autorisatiebeheerder doorgeven aan onze servicedesk. Mail of bel 030 800 83 80.
-
Hoe wijzig ik onze autorisatiebeheerder?
De huidige autorisatiebeheerder kan de naam van een nieuwe autorisatiebeheerder doorgeven aan onze servicedesk. Mail of bel 030 800 83 80.
-
Waarom vraagt Vektis om een autorisatiebeheerder, terwijl het mijn eigen bedrijf is?
Wij vragen altijd om de autorisatiebeheerder, ongeacht de grootte of de vorm van de organisatie. Dit doen we om te voorkomen dat iemand onterecht gebruik maakt van de producten van Vektis namens de organisatie. Ben je eigenaar van de onderneming, dan is het verstandig om zelf autorisatiebeheerder te zijn. Neem hierover contact op met onze servicedesk. Mail of bel 030 800 83 80.